no to tamten czytnik powinien wystarczyć z nawiązką. :cool:
pozdro.,
m.
czytnik Transcend TS-RDF8K
z kartą CF Sandisk Extreme 60 MB/s 400x:
prędkość zapisu: ~40 MB/s
prędkość odczytu: ~70 MB/s
HD Tune wypluł taki wynik testu:
przypominam, że chodzi o kartę CF Sandisk Extreme 60 MB/s, a nie micro SD widoczną na foto.
pozdro.,
m.
Te wyliczone dla czytnika HAMA 200 RAW-ów w 3 min na USB 2,0 to tylko w teorii, bo w realu to raczej senne marzenie.
Po co właściwie pakować sie w czytnik zatokowy, skoro można mieć coś wielkości pudełka zapełek na USB 3.0 jak na foto powyżej, w tej samej cenie i kilka razy szybciej ?
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-11-2012 o 14:45
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
ee, dlaczego?
zależy głównie od karty.
ZTCP to na USB 2.0, zwykłym czytniku (typu "hama") i normalnej karcie (typu 30 MB/s) nawet fotoloader (czyli odczyt zdjęć, równoległy zapis na dwóch dyskach, w tym jednym USB, i usunięcie zdjęcia z karty) osiągał przyzwoitą prędkość na realnym poziomie ~15 MB/s.
a skoro RAWy mają mniej, bo 12-13 MB, to: 13 x 200 / 15 = 173 sek., czyli dokładnie 3 minuty.
czyli da radę. chyba, że karta będzie jakaś dramatycznie wolna.
(co niestety też się zdarza)
(ostatnio byłem na jakichś chrzcinach jako widz i latał foto z 5D2, ale co strzelił zdjęcie, to widzę, że ta lampka od karty miga i miga i przestać migać nie może, na podgląd koleś też czekał ze 3-4 sek. i tak to właśnie jest jak się przyoszczędzi na karcie, i to niestety później widać na co dzień).
żeby mieć porządek na biurku i mniej plączących się kabli?
żeby w razie potrzeby nie szukać nerwowo i nie podłączać czytnika?
żeby całą operację od wyjęcia karty z aparatu do włożenia do czytnika wykonać jedną ręką w 0.5 sek?
sam mam "mobilne" czytniki USB 3.0 (już nawet kilka) do laptopa, ale do blaszaków i tak kupuję wbudowane na USB 2.0 (bo wbudowanych 3.5" lub 5.25" na USB 3.0 jeszcze nie znalazłem), gdyż większa wygoda jednak jest. hawk.![]()
pozdro.,
m.
Zatokowych stacjonarnych na USB 3.0 jakoś nie widać w sklepach![]()
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-11-2012 o 17:29
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Byłem szczesliwym posiadaczem Kingstone USB 3.0 Media Reader dopóki nie wpadł mi do wanny(nie pytajcie jak)
Czy możecie polecić coś równie dobrego do 100zł
Szukałem dla siebie czytnik stacjonarny na USB 3.0, więc mogę się podzielić tym co znalazłem.
3.5" Akasa USB 3.0 SuperSpeed (AK-ICR-14)
Na tą chwilę trudno znaleźć testy, ludzie nie zawsze mają odpowiednio szybkie karty żeby móc skorzystać z szybkości USB 3.0
Na jednym z niemieckojęzycznym for znalazłem taką wzmiankę
"Jetzt habe ich einen Akasa http://www.akasa.com.tw/update.php?t...odel=AK-ICR-14, der funktioniert ansonsten perfekt, meine SD Sandisk Extreme Pro bringt rund 85MB/s durch. " Czyli jest nieźle.
Strona producenta Akasa Thermal Solution
Ceneo Akasa USB 3.0 SuperSpeed (AK-ICR-14) - Ceneo.pl
Jest też tańszy Modecom CR-109, ale nie natrafiłem na informację o jego wydajności.
550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200
tak, Transcend TS-RDF8K za około 50,- zł.
co ciekawe, na stronie producenta znalazłem nowy firmware dla tego czytnika.
chmmm, aktualizować?
a z polecanych czytników jest jeszcze Modecom CR-LEVEL 3 za około 80,- zł.
rzeczywiście, wygląda dobrze i wychodzi na to, że ma faktycznie czytnik na USB 3.0, czyli to o co chodzi. :grin:
(bo niektóre czytniki wbudowane mają tylko przelotkę USB 3.0 do gniazda, ale czytnik działa na USB 2.0)
czyli jest nieźle, tylko koszt około 100,- zł IMHO trochę duży, tym bardziej, że w zestawie nie ma adaptera 5,25".
natomiast przed zakupem trzeba zwrócić uwagę na wtyczkę - standardowa podwójna wtyczka USB 3.0 na płycie głównej - ale nie wszystkie płyty ją mają, np. mój domowy PC ma USB 3.0 tylko w normalnym "zewnętrznym" gnieździe z tyłu obudowy.
pozdro.,
m.