Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
to jak ktoś już tu wspomniał słabo u ciebie z wyobraźnią
Być może
Ale o ile podejść bliżej, czy wykadrować praktycznie zawsze się da, to jednak z cofnięciem się często jest problem. Sam stosuję często zoom nożny, ale on nie jest dobry na wszystkie okazje. Dla mnie szkło uniwersalne, na co dzień musi zapewniać mi swobodę kadrowania. A tej na wąskim szkle mieć nie będę. Poza tym, jak przeglądam swoje zdjęcia z ostatnich kilku lat, to prawie połowa jest robiona na szerokim kącie. Poza tym szkło uniwersalne musi też się nadać na 'imieniny u cioci' w ciasnym mieszkaniu a tam ~38 mm jest już ciasne.
Pewnie, że bez szerszego kąta się przeżyje, tylko po co na siłę sobie komplikować życie?
Mam dziwne wrażenie, że polowa piszących w tym wątku na siłę próbuje bronić dokonanego przez siebie wyboru, czyli zakupu 24-105 do cropa. A przez to odbiegliśmy wszyscy od tematu, w którym o 24-105 mowy nie był. Tam pojawiło się 28 mm, które jest jeszcze sporo węższe na cropie, niż wielokrotnie wałkowane tu 24...

P.S.
Jak kiedyś przesiądę się na FF, to zapewne 24-105 zagości wtedy na moim body i stanie się podstawowym obiektywem