Kup 100-400. Nawet sie nie zastanawiaj. Niektorzy przechodza z nikona tylko dla tego obiektywu
Kup 100-400. Nawet sie nie zastanawiaj. Niektorzy przechodza z nikona tylko dla tego obiektywu
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Jeśli wybierasz się na safarii do afryki, to mogę coś napisać o tym.
W styczniu tego roku byłem w Kenii, m.in na kilkudniowym safari.
Fotografowałem 5DMKII + sigma 120-300/2.8 OS, drugie body 7d + EF-S 15-85.
Z uwagi na fakt że samochody podjeżdżają naprawdę blisko zwierząt, ogniskowa dłuższa jak 300 jest absolutnie zbędna. Będziesz robił zdjęcia żyrafie która stoi 10 metrów od Ciebie ogniskową 400? ;-) Bardzo potrzebne jest za to DRUGIE body z czymś o w miarę szerokim kącie.
Zmiana obiektywu na safari moim skromnym zdaniem to pomyłka (kurz jest WSZĘDZIE i w masakrycznych ilościach). Fotografuję motocross, i nawet na motocrossie bez problemu zmieniam obiektywy. W Kenii nie odważyłem się.
100-400 ma jedną zasadniczą wadę - niesamowicie zasysa kurz. Z tym kurzem to naprawdę nie przesadzam. większość drogi jedzie się autkiem z otwartym dachem i ten kurz jest wszędzie (w Tsavo jest czerwony, w Amboseli żółtawy, ale to takie samo gówno).
Na koniec 3 małe rady:
- 1 koniecznie kup foliowe worki - osłony na aparat z obiektywem, może trochę niewygodne, ale przy wieczornym płukaniu jak widać jaki syf z nich spływa a nie z obiektywu to nabiera się przekonania że te kilkanaście zetów to wspaniała inwestycja.
- 2 jeśli będziesz jechał samochodem typu 7 osobowy busik z podnoszoną dziurą w dachu (w Kenii to 90% samochodów na safarii) i masz ochotę robić zdjęcia NIGDY nie zgadzaj się na więcej niż 4 osoby w takim samochodzie. To absolutny max w miarę wygodnego podróżowania. Trzeba za to dopłacić, ale pamiętaj że ta dziura w dachu ma ograniczoną pojemność do max 5 osób. 7 miejsc w samochodzie to dla 7 szczupłych osób. a gdzie miejsce na plecaki, aparaty itp? Warto dopłacić za komfort. Ja jechałem 4 osoby, 3 robiły fotki i było komfortowo.
- 3 alkohol w lodgach w których się śpi jest bardzo drogi, warto mieć swój. Jeśli jedziesz do Kenii, to warto wybrać się na safarii 3 dniowe, 2 dniowe to tak naprawdę jeden dzień wyjęty na podróż.
Jak potrzebujesz praktycznych porad - służę pomocą.
Miłej zabawy, safari jest super ;-)
Ostatnio edytowane przez torti ; 24-11-2012 o 08:55