Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

szambonur, myślę że w dzisiejszych czasach zestaw w rodzaju 5d2 + 20/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8 + 580ex to absolutne minimum w branży weselnej a to juz 15 tysiaków a sprzęt żadna rewelacja (żadnej eLki, body sprzed kilku lat). Ostanio na weselu był fotograf z d80 i najtańszym ciemnym kitowym nikkorem za 800zł, przy odbiorze filmu celowo zapytałem młodych o wrażenia ze zdjęć - byli załamani ....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    szambonur, myślę że w dzisiejszych czasach zestaw w rodzaju 5d2 + 20/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8 + 580ex to absolutne minimum w branży weselnej a to juz 15 tysiaków a sprzęt żadna rewelacja (żadnej eLki, body sprzed kilku lat). Ostanio na weselu był fotograf z d80 i najtańszym ciemnym kitowym nikkorem za 800zł, przy odbiorze filmu celowo zapytałem młodych o wrażenia ze zdjęć - byli załamani ....
    Miałem nadzieje że autor wątku sam do tego dojdzie... żeby nie było iż dusimy jego zapał twórczy...

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    po ktoś ma wrzucać sample ze stałek których w necie są setki ??? i nie bardzo wiem w czym miałyby ci pomóc te sample ???? fotograf z którym najczęściej filmuje wesela, na sali i w kościołach używa sprzętu za ok 30 tys ( a body FF + 3 stałki) a dodatkowo pracuje na ISO na którym 30d wygeneruje totalnie nieakceptowalny obraz albo wogóle takiego ISO nie posiada. Zrozum że każda sala jest inna i wrzucanie tu sampli jest pozbawione jakiegokolwiek sensu... wydasz na stałkę kilka tysięcy ????
    No dobra, moze przesadzilem troche z tymi samplami ale z dalsza trescia nie bardzo moge sie zgodzic a mianowicie kak sobie cofniesz daty wstecz to wlasciciele sprzetow 20D itp jak oni sie xxxxxx z zachwytu jaki ten 30D robi xxxxxx zdjecia a teraz maja wszyscy lekko lepsze sprzety i kazdy juz krytykuje ze to dziadostwo i czegos sie tam nie zrobi, a pytam sie dlaczego tak jest? Czy ciotka klotka ma az tak ********e oko i wiedze aby dostrzec jakies roznice w zdjeciach zrobionych roznymi aparatami? Odp jest prosta: NIE! Wiec ja uwazam ze liczy sie chwycony kadr z imprezy a nie az tak wypasiony sprzet za 30 kawalkow a pozniej 2 tygodnie spedzone przy PhotoShopie. Nie mowie tez i nigdy nie mowilem ze kupie obiektywy i dam ogloszenie w gazetach ze za kase bede od razu robil zdjecia ale na pewno nie mam zamiaru patrzec ze ktos teraz robi zdjecia na weselu FF a wczesniej robil np. 40D i juz nagle tego nie pamieta i ostro krytykuje zdjecia z tego typu sprzetu. Ok nie mam zamiaru przekonywac pesymistow ze istnieje jeszcze optymizm, spontanicznosc i checi a one czasem moga wiecej zdzialac niz jakies tam pseudo profesjonalne sesje zdjeciowe za ktore to naiwne pary mlode placa kupe kasy a zdjecia sa mniej niz przecietne lub tak oklepane ze az sie nie chce patrzec. Ja nie zamierzam pakowac nie wiem ile kasy za szkla przynajmniej na poczatek bo wiem ze mozna i sa na to przeciez dowody w necie, robic dobre albo nawet bardzo dobre zdjecia zwyklymi szklami lub zamiennikami stad nie pytam o C16-35 itp tylko o dobre i przystepne rozwiazania. Tym co proponuja serdeczne Bog zaplac, hehe
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 02-11-2012 o 14:31 Powód: Regulamin pkt 1.
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Miałem nadzieje że autor wątku sam do tego dojdzie... żeby nie było iż dusimy jego zapał twórczy...
    Nikt mi zapalu nie dusi, z pewnych spraw w 100% zdaje sobie sprawe wiec na pewno nie bede az tak szalal jak przytaczany przez przedmowce przyklad ale nie zamierzam tez panikowac bo ktos napisze ze min 5D... itd trzeba robic tym co sie ma i robic to jak najlepiej a nie pstrykac super sprzetem oklepane standardy. Pomysl na zdjecie trzeba miec a mysle ze wesela to nie tylko kosciol

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

1. czy ktoś w tym wątku skrytykował 30d bo nie zauważyłem ???
    2. za fotoreportaż ślubny nie płaci ciotka klotka która zresztą nie jest docelowym klientem zdjęć tylko młodzi którzy naoglądali się super zdjęć w necie i nie chcą mieć zdjęć jak z małpki gdzie główny plan jest dopalany lampą a "dalej to już ciemność widzę", współczesne lustrzanki FF mają używalne ISO na poziomie kilkunasu tysięcy i to głównie stanowi ich gigantyczną przewagę (choć nie jedyną) nad aps-c sprzed kilku lat co pozwala zminimalizować używanie lamp lub całkowicie je wręcz wyeliminować - niestety wymagania klientów cały czas rosną, np kwesti video obecnie bez hd i steadycama nie ma czego w tej branży szukać i podobnie jest z foto
    3. "istnieje jeszcze optymizm, spontanicznosc i checi a one czasem moga wiecej zdzialac niz jakies tam pseudo profesjonalne sesje zdjeciowe za ktore to naiwne pary mlode placa kupe kasy a zdjecia sa mniej niz przecietne lub tak oklepane ze az sie nie chce patrzec - możesz podać jakieś przykłady ??? chętnie popatrzę bo póki co ja mam przeciwne doświadczenia, ci bardzo "optymistyczni i spontaniczni" musieli przełknąc "pigułkę goryczy" że porawali się z motyką na słońce przyznać, że śluby to nie taka prosta sprawa, a juz na pewno przynajmniej na jakimś poziomie artystycznym i technicznym.... to tyle co mam w tym temacie do powiedzenia i więcej głosu tu nie zabiore ..............
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

titit, poniewaz nie masz doswiadczenia i nawet jako takich podstaw na temat obiektywow, to najlepszym wyjsciem bedzie to co Ci tu koledzy powyzej napisali. Obiektyw 17-55 f/2.8 (lub cos "podobnoogniskowego") i lampa, Jak nie masz kasy na C580EX to kup YN565.
    Jest to zestaw minimum, bo jak piszesz zbyt duzo tez nie mozesz zainwestowac. Nikt Cie nie chce przekonywac ze takim zestawem sie nie da. Da sie, ale roznice beda widoczne w stosunku do zestawu 5d2 + 20/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8 + 580ex + doswiadczony fotograf. Pewnie w wiekszosci przypadkow zleceniodawca tez zauwazy te roznice. Z drugiej strony to na slubie fotograf to taki maly dodatek i nie kazdy bedzie zawracal sobie glowe jakoscia zdjec, zawsze znajda sie tacy ktorym wystarcza zdjecia "do pokazania cioci". Napisales ze kiedys robilo sie 20D i bylo dobrze. Tak, tylko wtedy byly inne standardy, nie bylo nic lepszego od 20D (a przynajmniej dostepnego dla slobniakow) wiec zdjecia z 20D nie mialy konkurencji. Ja 20 lat temu, zrobilem jeden slub klezanki, Zenit + 58mm + 38mm + lampa, i wszyscy byli zadowoleni (ze mna wlacznie ), co nie oznacza ze zdjecia te spelaniaja "dzisiejsze standardy". Zycze powodzenia, bo oprocz techniki i doswiadczenia liczy sie jeszcze oko (czyli tak zwany "artyzm") a o Twoim my nic nie wiemy. Moze zaskoczysz niestadardowymi kadrami i zagarniesz jaks czesc rynku wyjadacza z mega sprzetem.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Tak czytam i czytam ten temat... nie wiem natomiast jaka odpowiedź jego autor chce uzyskać. Jedne odpowiedzi złe, inne także, jeszcze innym dziękuje.

Zauważyłem tylko jedno, autor ma już swój plan co demonstruje z każda odpowiedzią i nic co tu zostaje napisane do niego nie trafia.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Moze zaskoczysz niestadardowymi kadrami i zagarniesz jaks czesc rynku wyjadacza z mega sprzetem.
    Taki jest plan

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Tak czytam i czytam ten temat... nie wiem natomiast jaka odpowiedź jego autor chce uzyskać. Jedne odpowiedzi złe, inne także, jeszcze innym dziękuje.

Zauważyłem tylko jedno, autor ma już swój plan co demonstruje z każda odpowiedzią i nic co tu zostaje napisane do niego nie trafia.
    Trafia, trafia lecz w 95% ludzi odpowiadających na zadane pytania to ludzie którzy piszą tylko swoje historie życiowe, albo chwalą się tym co oni nie mają albo jak to trzeba się na trudzić aby zrobić w tym czy innym temacie dobre zdjęcia. Większość piszących czasem chce tylko najprostszej odpowiedzi na swoje zadane pytanie. Oczywiście najlepiej jest napisać, że nie wiadomo co autor chce uzyskać za odpowiedź a autor odpowiada najprostszą jaka istnieje w świecie (model, typ, symbole, mogą być ewentualne informacje o jakichś zamiennikach itd.) co do planu to nie mam planu a chcę robić zdjęcia i to jest cały plan, chcę dobrze zainwestować pieniądze te co mam i tu potrzebuję porady.
    Osoby, które skumały bazę o co chodzi to mogę tu pochwalić: szczemat, jasiorzaca, KUBAwo #19, #27, krzysztof20d, Nefron, Arni a później to sama krytyka pod moim kontem bo tego nie rozmumiem albo tamtego nie dosyłam itp. włącznie z takimi tekstami jakie Ty napisałeś
    Pozdrawiam.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Widzisz, kazdy wie a kazdy to poleca, to moze jakies przyklady z 2.8 i z 1.8?
    Wtedy pewnie sie przekona kazdy i oczywiscie ja tez o co chodzi, wiec...
    Mysle ze elementarna wiedza fotograficzna i odrobina wyobrazni powinna wystarczyc bez wklejania przykladow roznic pomiedzy f2.8 a f1.8. Ale podpowiem upraszczajac - chodzi o czas. 1/30s vs 1/60s .. 1/125s vs 1/250s .. (roznica bedzie wieksza, bo pomiedzy f2.8 i f1.8 jest wiecej niz jedna działka).

Z korpusami chodzi o to samo. Na 5D2 smialo ustawisz sobie ISO 3200, a np. na 20D.. no niestety ISO 800 i dalej lepiej nie wchodzic. Ale co wynika z czulosci chyba nie musze wspominac i podawac przykladow jak z przyslonami powyzej?

W skrocie wszystko ogranicza sie do tego czy bedziemy mieli ostre zdjecie, czy nie. Jak bys nie zaklinal rzeczywistosci sprzet ma przeogromne znaczenie...

PS. Ewentualnie mozesz rozstawic halogeny budowlane w liczbie kilkunastu sztuk i robic na ISO 100 przy f5.6 i miec nieporuszone doswietlone foty Bo spawarka na korpusie wszystkie nie zalatwisz.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 02-11-2012 o 13:17

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów