Strona 40 z 143 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Odbiegając lekko od tematu to powiem wam, że dla mnie C50/1.4 to szkło, którem nie można ufać jeśli chodzi o celność AF. Jak już złapie ostrość jest ok ale i tak tylko max do 2m bo powyżej jest bardzo słabiutko. Robiąc test ze statywu obiektu oddalonego o 2.5m raz trafiał, innym razem mydło jak cholera. Oczywiście po każdym zdjeciu przekręcałem pierścień ostrości i celność była bardzo słaba. Raz był ostrzejszy na 1.4 od 2.0. - wynika to tylko z tego że jest to szkło mało celne i przez to sprawia spore kłopoty. Chociaż nie powiem bo potrafi zrobić dość ostre zdjęcia ale bardzie z blikiej odległości bo z dalego nic dobrego z tego nie wyniknie.

Początki nałogu

Dziwne bardzo. Sztuki które sprawdzałem trafiały dobrze powyżej 1,5m, nawet na ~20m, ale tam większa głębia zmniejsza tolerancję na błąd. Problem u mnie był zdecydowanie na bliższe odległości (ewidentny BF) . A korpus ledwo co wrócił z kalibracji, szkła również. To tak jakbym miał na korpusie BF a resztę szkieł mi do tego BF dopasowali, oczywiście nie ruszając korpusu. Sądzę, że gdyby sam korpus był skalibrowany dobrze i "referencyjnie" to to szkło powinno trafiać a każde 50 1.4 miało BF. Szkła oddałem ale muszę wrócić do tematu z jakimkolwiek pożyczonym korpusem i podpiąć w sklepie 50 1.4. Jeżeli okaże się, że trafia i nie ma BF to znaczy, że znów serwis zawalił sprawę po wymianie mirror boxa. Skandal
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 21-10-2012 o 11:18
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Jeżeli szkłem z tak mała go, na pełnej dziurze robisz zdjęcia z większych odległości to niewielkie błędy są do przewidzenia. Jednak niewielki błąd przy papierowej go, przekłada się na mydło...

Bernard z tapatalk
    www.bernardwybierala.com
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Odbiegając lekko od tematu to powiem wam, że dla mnie C50/1.4 to szkło, którem nie można ufać jeśli chodzi o celność AF. Jak już złapie ostrość jest ok ale i tak tylko max do 2m bo powyżej jest bardzo słabiutko. Robiąc test ze statywu obiektu oddalonego o 2.5m raz trafiał, innym razem mydło jak cholera. Oczywiście po każdym zdjeciu przekręcałem pierścień ostrości i celność była bardzo słaba. Raz był ostrzejszy na 1.4 od 2.0. - wynika to tylko z tego że jest to szkło mało celne i przez to sprawia spore kłopoty. Chociaż nie powiem bo potrafi zrobić dość ostre zdjęcia ale bardzie z blikiej odległości bo z dalego nic dobrego z tego nie wyniknie.
    Też mi się wydaje, że to szkło to nie jest jakiś wyznacznik AF, ale jeśli kolega ma kilka sztuk to nie powinno być takich cyrków. Ale nie zgadzam się jeśli chodzi o strzelanie na większe odległości. Z 7D sprawdzało mi się poprawnie, niezależnie od dystansu. Chociaż jak teraz mam podpiętą 35-kę i zmieniłem na chwilę na 50-kę to była to bardzo krótka zamiana

A jak pozostali właściciele, którzy stwierdzili problem? U mnie póki co cały czas rewelacja... ale zegar (a właściwie licznik) tyka

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Ciekawe czy da się znaleźć jakąkolwiek zależność pomiędzy wadliwymi puszkami. Seria, dystrybutor, ilość zrobionych klatek... cokolwiek. Na szczęście osób, które mają kłopoty jest dość mało. Choć dla posiadających wadliwe aparaty, to szczęście jest bardzo względne.
    Marki trzy.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Trzy przypadki to chyba "troche" za malo aby szukac nie tylko zaleznosci pomiedzy seriami czy dystrybucja ale przede wszystkim reguly ze ta istotna usterka dotyczy wiecej niz promila sprzedanych 5D3. Mimo tego opinia tych kilku osob zrobila takie zamieszanie, ze sporo potencjanlnych nabywcow 5D3 wstrzymalo sie z zakupem do wyjasnienia problemu ... to dopiero komiczne Jednoczesnie komiczne a moze nawet tragiczne jest podejscie serwisu do tych przypadkow i ich nieudolne proby naprawiania kwitowane twierdzeniem ze w sumie wszystko jest ok i fotografujacy zle robia zdjecia
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 21-10-2012 o 14:23

Uzależniony Awatar kaindox

No właśnie. Mam jednak wrażenie że większy wpływ na decyzję o wstrzymaniu zakupu miało zachowanie serwisu niż sama usterka.
    Najgorsze w tym wszystkim jest jednak to, że panowie pierdzący w wysokie stołki nic się nie uczą i zamiast profesjonalnym serwisem i podejściem do klienta zdobywać sobie rzesze fanów (a może i fanatyków), które prędzej dadzą się pokroić niż zmienią system czy kupią zamiennik sieją tylko ziarno zwątpienia.

Początki nałogu

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Jestem zdania, że poprzednie dwie wypowiedzi zawierają sedno sprawy. Jeżeli kupujesz sprzęt za spore pieniądze z roczna gwarancją, to szkoda żeby 5 miesięcy walczyć z serwisem. Niesety może się tak zdarzyć, może też zdarzyć się tak, że nigdy nie dostaniesz sprzętu o pełnej wartości za, który zaplaciłeś.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ...Mimo tego opinia tych kilku osob zrobila takie zamieszanie, ze sporo potencjanlnych nabywcow 5D3 wstrzymalo sie z zakupem do wyjasnienia problemu ... to dopiero komiczne ...
    Chcesz...opowiem Ci coś bardziej komicznego. Zachowanie firmy canon, skłoniło mnie do podjęcia decyzji, że ci skośnoocy panowie mojego grosza już nie powąchają (mimo że mnie osobiście żadna "przykrość" z ich strony nie dotknęła).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar qbar

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Chcesz...opowiem Ci coś bardziej komicznego. Zachowanie firmy canon, skłoniło mnie do podjęcia decyzji, że ci skośnoocy panowie mojego grosza już nie powąchają (mimo że mnie osobiście żadna "przykrość" z ich strony nie dotknęła).
    No to paru kitajców właśnie popełniło sepuku

Strona 40 z 143 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów