Strona 108 z 155 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    Witam, osoby która się podzeli presetsami lub strony z której można ściągnąć. dzięki za pomoc
    Presets Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips

Sporo tam tego, jak ktoś lubi
    Marki trzy.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
    1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
    2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
    3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
    Ostatnio edytowane przez Heilsberg ; 06-10-2012 o 20:13
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Bywalec Awatar wajo94
    Miasto
    Warszawa

Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
    R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
    1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
    2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
    3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
    Ad.1 - Library > odznaczasz "show photos in subfolders"
    Ad.2 - najpierw usuwasz fotki poleceniem "Delete from disk", potem usuwasz folder poleceniem "Remove", na raz się nie da, o ile wiem. Dla mnie dużo bardziej logicznie to działa w Bridge, bardziej naturalnie.
    Ad.3 - to działa inaczej w LR, musisz postudiować opcje eksportu. Zależy jaki eksport masz na myśli, czy oryginalnych plików, czy przekonwertowanych/przeskalowanych itp. Jeśli chodzi o zwykłe przeniesienie w inne miejsce, to zrobisz to metodą "drag and drop" i przeniesiesz wszystko co chwyciłeś, łącznie ze strukturą folderów.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Cytat Zamieszczone przez wajo94 Zobacz posta
    Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
    Nie mam teraz lightrooma przed oczyma i go nie używam już, ale możesz zapisać na dwa sposoby, jednym ze sposobów jest eksport zdjęć do formatu DNG, albo zapisanie plików .xmp, zaznaczasz wszystkie zdjęcia w module grid i prawo klik i szukasz odpowiedniej opcji, bodajże save metadata to files czy coś w tym stylu. Eksport do DNG to bardzo dobra opcja z małym ale, jeżeli skasujesz oryginalne rawy, to z tego DNG nie przywrócisz już oryginalnego rawa i nie wywołasz go w oryginalnym sofcie Jak się nie mylę, to można zaznaczyć opcje stałego automatycznego zapisu plików .xmp ( czyli ustawienia suwaków ), pliki te zawsze zapisują się w tym samym folderze co plik zdjęcie i ma taka samą nazwę z rozszerzeniem .xmp
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 07-10-2012 o 14:37

Uzależniony

Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
    Być może chodzi Ci o presety - aby móc zastosować tę samą korektę dla wielu zdjęć, zapisujesz ją jako preset i masz do niego dostęp zawsze. Presety organizujesz z poziomu programu, ale również możesz nimi zarządzać z poziomu komputera, grupować w folderach, tworzyć kopie zapasowe itp.

Bywalec Awatar wajo94
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
    Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
    R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
    Standardowo LR wrzuca całą kolekcję z preview i wszelkimi ustawieniami w "Moich Obrazach" (i ile nie ustawiłeś tego ręcznie gdzieś indziej przy pierwszym uruchomieniu LR)
    Podczas backupu zdjęć na zewnętrzny nośnik również backupuj ten folder i po sprawie.

Uzależniony

Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
    Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
    W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
    Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
    Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
    Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.

Strona 108 z 155 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów