Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 242

Wątek: Odpadło lustro w 5D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Odpadło lustro w 5D

Zasadniczo na wymianę lustra w 5D należy wysłać goły aparat bez obiektywu - tylko z zaślepką. Jeśli jednak obiektywu nie da się odkręcić, to nie masz innego wyjścia.
    Jeśli masz wątpliwości co do obiektywu, to zamiast zgadywać po prostu zadzwoń do serwisu i zapytaj
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Odkopie trupa.
    Man pytanie: co zrobić by lustro się odkleiło?
    Chce zabrać 5dc na wycieczkę i zdecydowanie nie chcę by mirror odpadł za granicą. Mam stary egzemplarz, z początku dystrybucji w pl. I tak sobie pomyślałem, że profilaktycznie lepiej "pomóc" nic szukać servisu za granicą.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    a co w sytuacji kiedy kolega wyśle z obiektywem i okaże się że lustro porysuje tylną soczewkę obiektywu ?
    Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Zasadniczo na wymianę lustra w 5D należy wysłać goły aparat bez obiektywu - tylko z zaślepką. Jeśli jednak obiektywu nie da się odkręcić, to nie masz innego wyjścia.
    Jeśli masz wątpliwości co do obiektywu, to zamiast zgadywać po prostu zadzwoń do serwisu i zapytaj
    Trochę czasu już minęło od zdarzenia a zakończyło się ono tak:
    Tak jak pisałem wcześniej wysłałem body razem z prawie nową 50-tką 1.4
    Po czym prawie dostałem zawału kiedy dostałem odpowiedź z serwisu o uszkodzeniu mirror box-a (ani słowa o odklejeniu lustra) i prośbą o zgodę na odpięcie obiektywu "na siłę" co może skutkowac kolejnymi uszkodzeniami i na nic zdało się moje tłumaczenie, że wyraźnie widać w wizjerze odklejone lustro i ono spowodowało taka kolej rzeczy - faktura ok 1500zł :/

Zgodę wyraziłem bo doszedłem do wniosku, że i tak nic innego mi nie pozostało.

Na drugi dzień - kamień z serca - informacja od serwisu - odklejone lustro spowodowało zablokowanie obiektywu, który uszkodził cały mirror box - wymiana na koszt producenta.

Co ciekawe w obiektywie uległa zgnieceniu tylna zaślepka elektroniki - została ona wymieniona również bez kosztów ale tylko dlatego, że obiektyw był na gwarancji - i tego nie jestem w stanie do końca zrozumieć ponieważ wg mnie skoro winowajcą było lustro to powinny być usuwane wszystkie usterki, które ono wywoła jakby z automatu. Tutaj gdybym nie miał już gwarancji na obiektyw nie dokonano by tej naprawy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez freaku Zobacz posta
    Co ciekawe w obiektywie uległa zgnieceniu tylna zaślepka elektroniki - została ona wymieniona również bez kosztów ale tylko dlatego, że obiektyw był na gwarancji - i tego nie jestem w stanie do końca zrozumieć ponieważ wg mnie skoro winowajcą było lustro to powinny być usuwane wszystkie usterki, które ono wywoła jakby z automatu. Tutaj gdybym nie miał już gwarancji na obiektyw nie dokonano by tej naprawy.
    To (niestety) tak nie działa. Jeśli spali ci się telewizor (na gwarancji) i w skutek tego mieszkanie - to czy producent telewizora zapłaci za remont mieszkania? Od tego są ubezpieczenia, gwarancja zawsze dotyczy konkretnego produktu, nie osprzętu z nim użytkowanego.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Dziwna sprawa, bo z tego co mi wiadomo to teraz nie przyklejają lustra tylko wymieniają cały mirror box, ktoś mnie upewni w tym co wiem bądź poprawi...
    Regulamin pkt 8.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    Dziwna sprawa, bo z tego co mi wiadomo to teraz nie przyklejają lustra tylko wymieniają cały mirror box, ktoś mnie upewni w tym co wiem bądź poprawi...
    Wymiana całego mirrorboksa oczywiście.
    Serwisy rzadko kiedy bawią się w naprawianie czegokolwiek, wymienia się całe podzespoły.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moja piątka dziś powróciła z serwisu z wymienionym lustrem - montaż lustra - część mirror box ass'y
    Operacja bezpłatna + bezpłatny transport kurierem w obie strony, do tego rzetelna informacja ze strony serwisu przez mail i telefon

Pełne uzależnienie

Nie zawsze tak jest, że Serwis wymienia cały mirror box. Jesli nie zachodzi potrzeba wklejają tylko nowe lustro i zabezpieczają jego krawędzie kątownikami.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Ja dziś interweniowałem w sprawie czyszczenia matrycy w Canon Polska i mają zając się ta sprawą. Jak stwierdziła miła pani w CP serwis na żytniej trochę wymusza od klienta drobne naprawy w stylu czyszczenie matrycy. Pytałem czy jeżeli grzebią w aparacie i wymieniaja lustro to automatycznie powinni po takim zabiegu wyczyścic matrycę czy też nie. Jutro mają mi dać odpowiedź w tej sprawie.
    Cytat Zamieszczone przez Bombi Zobacz posta
    Aparat odebrany.
    Syf na matrycy koszmarny, bez porównania z tym 1 paprochem z jakim zostawiłem w servisie.
    A żeby było śmiesznie matówka jak w nigdy nieczyszczonym aparacie z lat 70.
    Jeden wielki syf. Jestem niezadowolony i zniesmaczony.
    Wymiana całego systemu podnoszenia lustra w ramach wady producenta powinna być wykonywana w sterylnych warunkach, a czyszczenie powinno być integralną częścią wymiany i pewnie jest, ale servis musi zedrzeć pieniądze.
    Nie zgadzam się z tym. Zobaczymy co na to Canon PL.
    Panowie, na jaki adres pisaliście do Canon PL ?
    Bo mój aparat właśnie jest w serwisie z powodu tego odpadniętego lustra i oczywiście próbują wyciągnąć 130zł za czyszczenie matrycy, choć nie jest zabrudzona.
    Trzeba by to w końcu jakoś ukrócić
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Mi pan z serwisu też proponował czyszczenie za 130 zł odmówiłem, później jeszcze przed samym wykonaniem naprawy ( mają na to niby 2 tygodnie ) dzwonił i pytał czy chcę czyszczenie - potwierdziłem że nie . I na tym koniec.
    Wydaje mi się że po takiej wymianie czyszczenie matrycy powinno być gratis w końcu jest to ingerencja w sprzęt i zawsze coś tam może sobie wlecieć.
    Po odebraniu aparatu nie zauważyłem jakiś widocznych syfów na matrycy

Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów