Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem

Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
Tak ma być, czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego cuda?
Nie wykluczone, że muli Ci, bo masz w menu "Widok" wybrany "pełny rozmiar" podglądu. Jak wybierzesz coś koło 1024px, to będzie duużo szybciej liczył niż przy pełnym. W Photomatix'ie i innych tego typu programach też nie pracujesz na pełnowymiarowym obrazie - dopiero później go naliczasz, kiedy już ustawisz parametry wszystkich filtrów i klikasz "OK", "Apply" czy tam coś. W Machinery jest zauważalna znaczna różnica w szybkości działania w zależności od wybranego rozmiaru podglądu, to nic nienormalnego. Myślę jednak, że gdyby program "sam" sobie domyślnie naliczał podgląd do wielkości obszaru roboczego, tak jak wszystkie inne które znam, to byłoby optymalnie i uniknęłoby się pytań o "zamulanie". Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie), bo we wcześniejszych wersjach domyślnie ustawiał się pełny rozmiar i zamulało. To jest moim zdaniem dziwnie zorganizowane w Machinery, bo inne programy czy wtyczki do tego typu obróbki naliczają zawsze taki obrazek jaki wyświetlają, a tu można liczyć pełny rozmiar nie wiedząc o tym, mając podgląd dopasowany do monitora - to wprowadza w błąd. Kiedyś, zanim to złapałem, myślałem że ten program po prostu zawsze muli .