Pokaż wyniki od 1 do 10 z 149

Wątek: Canon PIXMA PRO-1 zaawansowana drukarka A3+

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon PIXMA PRO-1 zaawansowana drukarka A3+

Na wstępie gratulacje z okazji nabycia najlepszej drukarki fotograficznej świata

Profili używa się w trybie kolor dla druku fotografii barwnych, choć można też z powodzeniem drukować w ten sposób fotografie B&W. Specjalnych profili do druku w trybie B&W producenci nie wykonują, bo nie są zbyt potrzebne.

Specjalny tryb B&W służy drukowaniu przy użyciu minimalnych domieszek atramentów barwnych, używanych wyłącznie do ew. zneutralizowania barwy podłoża. Mówiąc fachowo w tym trybie stosowany jest maksymalnie agresywny GCR, co pozwala uzyskać lepszą trwałość wydruku na blaknięcie - atramenty neutralne blakną znacznie wolniej niż C, M a przede wszystkim Y.

Jeśli jednak nie zależy nam na ultymatywnych właściwościach archiwalnych, nie musimy zawracać tym sobie głowy. Pigmenty LUCIA EX nawet w przypadku wydruków barwnych wytrzymują na ścianie kilkadziesiąt lat.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon PIXMA PRO-1 zaawansowana drukarka A3+

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Na wstępie gratulacje z okazji nabycia najlepszej drukarki fotograficznej świata
    Dziękuję ! :grin: Tytułem usprawiedliwienia dodam, że próbowałem korzystać z niższej półki ale efekty były mizerne a mam już swoje lata i czasu mało na ciągłe poszukiwania .
    Teraz mam sytuację odwrotną - co nie wydrukuję zaskakuje mnie in plus. Delikatne mgiełki na moich landszaftach wyglądają jakby unosiły się przed płaszczyzną obrazu, odcienie czerwieni i żółci są żywe i świetliste, długo by pisać...
    Dzięki za rozwianie wątpliwości w zakresie wydruków cz-b. Pierwsze próby wypadły obiecująco, więc na razie nic nie zmieniam w ustawieniach. Przejścia tonalne w kierunku całkowitej bieli wyszły genialnie :grin:
    Myślę, że czas spróbować Gold Fibre Silk Ilforda - przyznam, że mam sentyment do Ilforda z czasów fotografii analogowej, jego romansu z Ciba i papieru Cibachrome.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów