Wiesz to już prehistoria - pewnie im to zwisa.
Tak nawiasem mówiąc to ciekawi mnie jaki wpływ na baterie będzie miał GPS. Dziś jadąc samochodem widziałem jak w ekspresowym tempie wyżera baterię w komórce - krótko mówiąc jak to rozwiązali?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dzięki.
Czyli idealne RGB nadaje się co prawda do wyświetlania, ale w filtrze Bayera zbyt selektywny filtr kolorów RGB ogranicza ilość wpadającego światła (no i nie przypomina zachowaniem czopków). I stąd Canon osłabia(ł) filtry?
--- Kolejny post ---
GPS potrzebuje chwilę na "zorientowanie się".
Podobny problem mają właściciele pieców do pizzy - klienci przychodzą od czasu do czasu i nie opłaca się opalać pieca non-stop. Z drugiej strony - jak piec się długo nagrzewa, to klienci zwyczajnie mogą nie chcieć czekać.
EOS - conditio sine Kwanon...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Idealne RGB" odpowiadało by swym zachowaniem zachowaniu czopków i pręcików, co jednak jest dość skomplikowane - czopki mają dość wredną funkcję uczulenia spektralnego, bo niebieskoczułe są również troszkę czerwonoczułe, jej przebieg potrafi się*dynamicznie zmieniać na skutek adaptacji chromatycznej, a do tego w warunkach niskiej luminancji dochodzi uczulenie niebieskoczułych pręcików (odpowiedzialnych za widzenie mezopowe i skotopowe), do tego dochodzi szereg pomniejszych percepcyjnych dziwactw.
Dość ciężko to naśladować przy pomocy kolorowych szkiełek i scalaków, więc różnice zawsze będą występować i wymagać skorygowania. Dążąc do lepszego odwzorowania niuansów chromatycznych jednocześnie eksponujemy błędy w rejestracji barw przez matrycę, minimalizując błędy zmniejszamy zróżnicowanie walorów barwnych.
Ja bym dał dwa tryby: dokładny i oszczędny. Ten drugi włączałby się w momencie robienia zdjęcia. Przy założeniu, że nikt po jego zrobieniu nie zacznie uciekać (co oczywiście nie jest wykluczone w niektórych zastosowaniach), współrzędne odnotowane z niewielkim opóźnieniem nie powinny istotnie się różnić od prawdziwych.
EOS - conditio sine Kwanon...
wrzucam troche lektury na temat GPS bo ktoś z Was pytał Canon DLC: Article: Inside the EOS 6D's integrated GPS i jeszcze jest o af: 11-point AF system, with cross-type center AF point and ability to focus in light as low as EV -3 (equivalent to a 0.5 sec exposure at f/2.8, at ISO 3200).
Na 5 zdjęciu jest przedstawiony sensor autofokusa Canon DLC: Product - Model: EOS 6D. Pozdro
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 22-09-2012 o 02:35
Generalnie ciężko się nie zgodzić z tym, że Nikon tam ma fory, ale z drugiej strony, Canon tych matryc genialnych nie ma - zwykły X100 dużo lepiej trzyma detal w światłach niż Canon 5DII. Canon ma piękne szkła, ale matryce zostawiają nieco do życzenia. Nie znaczy to, że nie da się robić zdjęć, ale w niektórych wypadkach efekty są średnie.
Bardzo ciekawi mnie porównanie matryc w 1Dx, 5DIII i 6D pod kątem wyciągania detalu ze świateł, czy cieni.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Napewno nie będzie - sorki, ale patrzycie na to od ( )( ) strony
Spójrzcie na to nie z perspektywy nawigacji samochodowej,
w której mnóstwo energii idzie w... wyświetlacz i głośniki,
ale z perspektywy prostego GPS Trackera, który może działać baaaardzo długo,
w zależności od tego czy zasila go "pastylka", czy "paluszek"
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 22-09-2012 o 14:17
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."