Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: Canon 24-105/4L, błąd Err01 i kłopot z AF

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Odp: Canon 24-105/4L, błąd Err01 i kłopot z AF

Pewnie, że każdy może się zepsuć, wqurza mnie jednak, że legendarnej wręcz jakości sprzęt z najwyższej półki, "zdycha" tak szybko i od niczego. Wcześniej przez kilka lat ganiałem ze zwyczajnym sprzętem Olympusa, który wielokrotnie naprawdę musiał się "wykazać" i nie miałem żadnych problemów.

Zwykły warsztat ... pewnie bym oddał, jakbym znał jakiś godny zaufania. Dużo się może nie udzielam, ale sporo czytam forum i niejedna już osoba korzystająca ze zwykłego warsztatu i tak później musiała prosić o pomoc serwis. Wówczas już wcale nie jest dużo mniej, a czasami nawet więcej, a dodatkowo sporo niepotrzebnych nerwów ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Coś już napisał
    Miasto
    Łeba

Coś z tą przesłoną jest chyba nie tak, bo w moim 24-105 wystąpił ten sam błąd i te same koszty, a obiektyw chuchany dmuchany i naprawdę amatorsko używany.

Coś już napisał Awatar matijaz
    Miasto
    Wrocław/Bad Wimpfen

W 24-105 to chyba częsta usterka. Mi padła przysłona, na Żytniej zdiagnozowali, że trzeba wymienić moduł przysłony i od razu moduł stabilizacji, bo osobno się nie da. Po naprawie w serwisie na Żytniej wszystko działa - i stabilizacja, i przysłona, niestety obiektyw jest głośny jak ruski ciągnik. Coś tam cały czas chrupie jak IS pracuje. Filmu się nie da nakręcić, przynajmniej nie z dźwiękiem.
    Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
    Stanisław Lem

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Serwis w moim mieście odmówił naprawy tłumacząc się tym że to za drogi sprzęt i nie mają oprzyrządowania do tych obiektywów.Mogą naprawić migawkę bez regulacji ostrości ale na Żytniej są dobrzy fachowcy,którzy sobie poradzą z tą usterką.No i czekam lada dzień może 2 na obiektyw.A swoje co wam powiem to powiem te L coś się za dużo psują na te migawki. Tylko patrząc z drugiej strony kto kupił nową i mu po roku padła bo ja kupiłem używkę i narzekam tylko nie wiem co on przeszedł ale myślę że dobrej sztuki to by nikt nie sprzedał.A teraz płać i płacz.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Dlaczego nikt nie sprzedałby dobrej sztuki ? Ludzie zmieniaja system (sam sprzedałem cały plecak ze sprzętem Olympusa i wszystko było w idealnym stanie), albo chcą po prostu inny sprzęt. Ja mam film na 16-35, ale jego cena tochę powala... Kiedyś pewnie jednak naciułam na niego lub dostanę jakąś fajną premię, a wówczas 24-105 będzie na sprzedaż. Na środku mam stałkę 50/1.8, którą też chętnie wymieniłbym na 50/1.2. Długie zakresy obsługuje mi Tamron 70-300, z którego jestem mega zadowolony i nie zamierzam go zmieniać, przynajmniej narazie ...
    Kupując używaną L-kę zamiast innego nowego sprzetu za te same pieniążki, też zakładałem że jest taka mega zaj., iż mogę zaufać producentowi i sobie na to pozwolić. A tu zonk ...
    Pocieszam się jednak, że po naprawie będzie jak nowa, a zakup używki i jej naprawa wciąż będzie sporo mniejszą inwestycją, niż zakup nówki ??:
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Ano poniekąd masz troszkę racji .Tylko tak sobie myślę że przeciętny foto-pstrykacz do których zaliczam siebie nie kupuje nowej e-L-k. Nówkę kupuje fachman na których zarabia na kilo soli i mleko dla dzieci to jest jego zawód.Ja kupuję żeby się bawić i jak mi się uda to trafię na dobrą a jeśli nie to taką,która wygląda jak nówka ale praktycznie jest złomem bo i serwis sobie z nią nie poradzi.A jeszcze jedno nie widziałem fotografa czy reportera żeby pracował na Olku:cool:

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Ja tez jestem przeciętnym foto-pstrykaczem i też nie mam kasy na nowe L-ki. Lubię jednak "fajne" zabawki i dlatego skusiłem się na używaną. Przed awarią działała perfekcyjnie, śmiem twierdzić, że to najlepsze szkło, jakim miałem okazję fotografować.

A Olek to taka trochę II-ga liga. Fotograf czy reporter musi mieś profi sprzęt, czyli C lub N. Ja kieeeedyś poszedłem do sklepu "Cyfrowe.pl" po rozbudowaną małpę, tzw. ultrazooma, którym chciałem dosłownie "pstrykać" zdjęcia mojemu właśnie narodzonemu synowi. Sprzedawca fachowiec odradził mi jednak ów zakup proponując niewiele droższy wówczas zestaw E-520+ZD14-50+ZD50-150 argumentując to znacznie większą prędkością działania, co faktycznie przy foceniu dzieciaków jest mega istotne.
    Z czasem złapałem bakcyla i zacząłem modyfikować i rozbudowywać szklarnię, później chciałem zmienić body na już praktycznie profi sprzet E-5. Kolega namówił mnie jednak na grubą zmianę, czyli wyprzedaż Olka i zakup Canon'a - sprzęt bardzo fajny, pod warunkiem, że działa. Zacnym Olkiem wykonałem kilkanaście tysięcy ujęć, które dały i wciąż dają dużo radości, jak sie do nich wraca. Moim ulubionym szkłem był kupiony w USA używany ZD14-54II.
    Ostatnio edytowane przez Arni ; 06-09-2012 o 22:24

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Ja troszkę z zamiłowania focę jak byłem młody to ciągle brakowało kasy na dobry sprzęt .Miałem Zenita i Kijewa 66 na tamte lata super sprzęt.Dzisiaj mam Canona 5DmkII i 2-e L oraz Nikona D50 i Olympusa E-410.Ale Canon to Canon,najlepiej nim lubię focić wnuki bo jest szybki i pewny.To Pany w aparatach. Jeszcze brakuje mi jasnej 70-200,-400 i żyć nie umierać.Przyjdzie taki czas że se fundnę najlepiej zalaną za małą kasę bo sam naprawiam.Nie namawiam nikogo do naprawy bo trzeba mieć wiedzę i czym naprawiać zanim się nauczyłem to popsułem troszkę sprzętu ale mam części zapasowe.Sprzęt,który jest z górnej półki wysyłam do serwisu niech chłopaki też zarobią .Czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Ja tez jestem przeciętnym foto-pstrykaczem i też nie mam kasy na nowe L-ki. Lubię jednak "fajne" zabawki i dlatego skusiłem się na używaną. Przed awarią działała perfekcyjnie, śmiem twierdzić, że to najlepsze szkło, jakim miałem okazję fotografować.
    Chciałbym jedynie zwrócić uwagę, że w przypadku tej "eLki" używki chodzą od 2.2kzł do 2.6kzł w zależności od "utyrania", nowy - z 2-letnią gwarancją można kupić (!) za 2.8-3.3kzł.

Czy, zatem, gra jest warta świeczki ?

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Jak ja kupowałem sprzęt, nowy kosztował od 3500 w górę, a za używkę dałem 2250. Różnica była więc dosyć spora więc się zdecydowałem. Wiadomo, że lepiej kupować sprzet nowy, jednak jak potrzeba go więcej od razu, budżet może tego nie wytrzymać

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów