Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Na Wydrę - coś pięknego

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Na Wydrę - coś pięknego

Bardzo jesteś złośliwy. Ja pisałem ogólny przykład nie o sobie. Takie reportaże to inna bajka i chyba jest jakaś róźnica w tym co w wątku. Chyba potrafisz to odróżnić. No ja np. nie życzyłbym sobie idąc chodnikiem żeby ktoś nagle mnie fotografował bo z jakiej racji nie jestem osobą medialną. Może ty byś tak chciał, ale ja nie i mam do tego prawo. Na imprezie również ktoś może sobie tego nie życzyć tym bardziej jak idzie do klubu, który jest prywatny a nie publiczny i ma do tego prawo. Co innego jak ktoś wejdzie w kadr na chwile czy jest w tle to jest zrozumiałe. Po to idzie na impreze żeby się bawić i chce też troche prywatności. Osoby do wywiadu wyrażają zgode, a nie podchodzi i pytania reporter zadaje. Byłem pare razy w gazecie i zawsze padały pytania od reporterki z gazety czy wyrażam zgode na wywiad i umieszczenie mojego zdjęcia w nim. Co innego jak jest impreza masowa, a o takich piszesz jak juwenalia czy dni jakiegoś miasta to co innego. Logiczne że 400 osób nikt nie będzie pytał o zgode. Ale w wątku mowa o czym innym nie o imprezach. Na weselu również goście mogą sobie nie życzyć zamieszczenia ich wizerunku na stronie przez fotografa dlatego w większości zdjęcia pary same wybierają, a takie przypadki też się zdażają. Trzeba mieć kulture i ogłade, a jak ktoś jej nie ma to każdemu będzie robił zdjęcia i to w sposób bezczelny.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 05-09-2012 o 02:24

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    No ja np. nie życzyłbym sobie idąc chodnikiem żeby ktoś nagle mnie fotografował bo z jakiej racji nie jestem osobą medialną.
    No to przyjmij do wiadomości, że w świetle prawa możesz sobie nie życzyć, ale nic z tego nie wynika.
    Zdjęcie (w miejscu publicznym) można ci zrobić bez twojej zgody. Zgody wymaga tylko publikacja.
    Problem tylko w tym, jak stwierdzić, że dane zdjęcie zostało opublikowane, jeśli sam na nie przypadkiem nie trafisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Po to idzie na impreze żeby się bawić i chce też troche prywatności.
    Prywatność to jedynie na imprezie domowej będziesz miał o ile nie organizujesz jej w bloku bo wtedy sąsiedzi chcąc nie chcąc też w niej uczestniczą.
    A wracając do tematu to uważam, że fotograf powinien zapytać rodziców dziecka czy chcą aby robił zdjęcia. Jeśli nie to powinien sobie pójść. Ładnych parę lat wstecz czekałem pod kościołem na młodych i jeśli nie mieli fotografa proponowałem im zrobienie zdjęć, jeśli nie chcieli po prostu ich nie robiłem.

Uprawnienia umieszczania postów