Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci. 580EXII (i nowsze duze lampy) ma gniazdko na zewnetrzne zasilanie, do ktorego mozna podlaczyc power pack w razie potrzeby. No i jak dokupisz gripa, do aparatu, to zdziwisz sie, ze 430EXII nie blysniesz "do tylu", bo glowka lampy nie obraca sie w pelni 360°. Pelna swoboda pracy jest w "druga strone", czyli przechylajac aparat w prawo, a nie w lewo. Marketingowcy cholerni....![]()
Stronka slubna (dopiero zaczynam)
[QUOTE=qska;1103076]Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci.
Mam 430EXII. Ani mi przez myśl nie przeszło, żeby dokupować do niej jakieś "power packi".
Na komplecie eneloopów lampa błyska ... ho , ho , ho , a może i jeszcze więcej. A na dwóch
komplatach to ho..ho..ho.. razy dwaNo ale jak się wybierasz na ślub , mając w lampie
baterie w nienajlepszej kondycji , a na dodatek nie bierzesz ze sobą drugiego kompletu, to
o czym tu mówić.Nie jestem zwolennikiem dokupowania i noszenia ze sobą dodatkowych
kalmotów, jeżeli problem można rozwiązać w prostszy sposób.
Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 22-08-2012 o 15:20
w power pack'ach nie chodzi o pojemnosc, ale o czas ladowania sie lampy. jak masz siekac celebryte pod scianka a lampa po 3 blyskach mowi "poczekaj chwile", to sie moze zrobic slabo czlowiekowi![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Stronka slubna (dopiero zaczynam)
Mi nowe te eneloopy wyciągnięte z pudełka wsadzone do lampy przy błyskaniu 430EXII -3 do -1 wytrzymały w zasadzie cały dzień poprawin i jeszcze żyły i lampa ładowała się dla mnie wystarczalnie. Nigdy chyba nie używałem pełnej mocy lampy. Jako totalny amator potwierdzam, że ta lampa w zupełności wystarcza. Osobiście plątam się po ślubach tak jako 2 albo jak jest okazja. Zacząłem od 350D z Tamronem 17-50 bez VC i średnio polecam ten zestaw chyba że ktoś ma cierpliwość do wybierania trafionych zdjęć albo ja jestem po prostu kiepski. 350D z Tamronem w miejscu gdzie fajnie mieć to 2.8 w obiektywie, trafia jak dla mnie dość loteryjnie plus ustawianie ostrości jest uciążliwe(w momentach prawie ciszy w kościele). Nie mam pojęcia jak sprawa ma się z tym z VC czy lepiej czy gorzej. Odstawiłem ten obiektyw dla 17-40 i nie żałuje pod żadnym względem(nie te półki cenowe ale cena nowego 17-50 prawie podobna do używki 17-40,w.g mnie warto pomyśleć). Nie jestem jakimś onanistą światła zastanego jak się da to się da, a błysnąć i tak czasami błyskam dla pewności przy długich czasach żeby "zamrozić". Nie wiem jak wy, ja do tej dziedziny fotografii podchodzę z pełnym spokojem w zupełności, nie traktuje tego pod względem zarobkowym. Taka prawda trzeba wiedzieć co młodzi chcą na zdjęciach przed weselem i da się to wykonać spokojnie bez sztabu osób, kilkunastoletniego doświadczenia i jeszcze większego zaplecza sprzętowego. Teraz udało odłożyć się trochę kasy, trochę mam sprzętu nie używanego(na sprzedaż) i stoję przed dylematem kasa jest i co dalej, nie było kasy nie było problemu. Takie małe pytanie jak sprawuje się 7D na ślubach? Jeśli chodzi o samo użytkowanie, nie brakuje tam tej magii, kiepsko wypada w porównaniu z 5DII?. Czy warto kupić 5DII dla "komfortu", czyli dla tej magii i szerokość obiektywów w końcu. 5DII nie jest za wolne przy pełnych RAW'ach w czasie szybszych akcji? Na przemiennie używam autualnie body 350D i 40D, więc przesiadka na co kolwiek przyniesie pewnie rezultaty na plus, w 40D nie brakuje mi w zasadzie nic oprócz ISO lepszego czasami żeby to 3200 nie szumiało tak.
Pozdrawiam, Pumba_.
Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 22-08-2012 o 21:07
Wciąż się uczę!
przeciez ilosc blyskow zalezy od ich sily i czestotliwosci. jak czasami wale seria 10fps to lampa dosc szybko chce przerwy
"3" nie trzeba traktowac doslownie.
i nie wydaje mi sie, zeby ktoras lampa montowana na stopce miala zabezpieczenie przed przegrzaniem. uzywasz rozsadnie, albo walisz lapme i jedziesz do konca - tematu lub lampy
pozdr
Y7d more da ci troche lepsze ISo ale nawet stare 5d kładzie 7d pod tym względem na łopatki. Obraz na Ff to inna bajka o szerokości nie wspominając. Moim zdaniem kupując 7d zyskasz bardzo niewiele bo 40d ma porządny af a i wiecej klatek niż 3-4 na sekundę ci nie potrzebne. W zasadzie ja nigdy nie robię serii.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK