Strona 86 z 150 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To może pora odkryć możliwość korekty błysku z poziomu korpusu? ;-)
    o tym samym pomyslalem.
    ja korekcje sily blysku w mojej 430ex ustawiam tylko i wylacznie jak blyskam w pelnym manualu na lampie.
    w przypadku ettl zawsze kompensuje moc flesza z poziomu body ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

Cytat Zamieszczone przez troglodyta Zobacz posta
    Witam.

Zmienię trochę temat, chodzi mi głównie o lampy błyskowe. Czy Speedlite 430EX wystarczy do fotografowania ślubów, czy może ona być ewentualnie jako druga lampa.

Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci. 580EXII (i nowsze duze lampy) ma gniazdko na zewnetrzne zasilanie, do ktorego mozna podlaczyc power pack w razie potrzeby. No i jak dokupisz gripa, do aparatu, to zdziwisz sie, ze 430EXII nie blysniesz "do tylu", bo glowka lampy nie obraca sie w pelni 360°. Pelna swoboda pracy jest w "druga strone", czyli przechylajac aparat w prawo, a nie w lewo. Marketingowcy cholerni....
    Stronka slubna (dopiero zaczynam)

[QUOTE=qska;1103076]Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci.

Mam 430EXII. Ani mi przez myśl nie przeszło, żeby dokupować do niej jakieś "power packi".
    Na komplecie eneloopów lampa błyska ... ho , ho , ho , a może i jeszcze więcej. A na dwóch
    komplatach to ho..ho..ho.. razy dwa No ale jak się wybierasz na ślub , mając w lampie
    baterie w nienajlepszej kondycji , a na dodatek nie bierzesz ze sobą drugiego kompletu, to
    o czym tu mówić. Nie jestem zwolennikiem dokupowania i noszenia ze sobą dodatkowych
    kalmotów, jeżeli problem można rozwiązać w prostszy sposób.
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 22-08-2012 o 15:20

Coś już napisał Awatar MrSpike
    Miasto
    Wwa

w power pack'ach nie chodzi o pojemnosc, ale o czas ladowania sie lampy. jak masz siekac celebryte pod scianka a lampa po 3 blyskach mowi "poczekaj chwile", to sie moze zrobic slabo czlowiekowi

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To może pora odkryć możliwość korekty błysku z poziomu korpusu? ;-)
    W 1Ds?
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

Cytat Zamieszczone przez MrSpike Zobacz posta
    w power pack'ach nie chodzi o pojemnosc, ale o czas ladowania sie lampy. jak masz siekac celebryte pod scianka a lampa po 3 blyskach mowi "poczekaj chwile", to sie moze zrobic slabo czlowiekowi
    No to spoko, nie siekam celebrytow.

Od tamtej pory wymienilem zestaw baterii na nowych. Zapas oczywiscie mialem przy sobie, ale cienko bylo wymienic baterie w chwili, kiedy akcja juz sie dzieje. Kolejny punkt w rubryczce "zbieranie doswiadczenia", hehe.
    Stronka slubna (dopiero zaczynam)

Cytat Zamieszczone przez MrSpike Zobacz posta

Moja lampa mówi poczekaj chwilę po ok 18-21 błyskach jeden po drugim. Poza tym jeżeli nawet zostanie
    naładowana z power packa to nie wiem czy "wewnętrzny" system bezpieczeństwa nie zablokuje błysku celem
    zapobiegnięciu przegrzaniu lampy. ???

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Mi nowe te eneloopy wyciągnięte z pudełka wsadzone do lampy przy błyskaniu 430EXII -3 do -1 wytrzymały w zasadzie cały dzień poprawin i jeszcze żyły i lampa ładowała się dla mnie wystarczalnie. Nigdy chyba nie używałem pełnej mocy lampy. Jako totalny amator potwierdzam, że ta lampa w zupełności wystarcza. Osobiście plątam się po ślubach tak jako 2 albo jak jest okazja. Zacząłem od 350D z Tamronem 17-50 bez VC i średnio polecam ten zestaw chyba że ktoś ma cierpliwość do wybierania trafionych zdjęć albo ja jestem po prostu kiepski. 350D z Tamronem w miejscu gdzie fajnie mieć to 2.8 w obiektywie, trafia jak dla mnie dość loteryjnie plus ustawianie ostrości jest uciążliwe(w momentach prawie ciszy w kościele). Nie mam pojęcia jak sprawa ma się z tym z VC czy lepiej czy gorzej. Odstawiłem ten obiektyw dla 17-40 i nie żałuje pod żadnym względem(nie te półki cenowe ale cena nowego 17-50 prawie podobna do używki 17-40,w.g mnie warto pomyśleć). Nie jestem jakimś onanistą światła zastanego jak się da to się da, a błysnąć i tak czasami błyskam dla pewności przy długich czasach żeby "zamrozić". Nie wiem jak wy, ja do tej dziedziny fotografii podchodzę z pełnym spokojem w zupełności, nie traktuje tego pod względem zarobkowym. Taka prawda trzeba wiedzieć co młodzi chcą na zdjęciach przed weselem i da się to wykonać spokojnie bez sztabu osób, kilkunastoletniego doświadczenia i jeszcze większego zaplecza sprzętowego. Teraz udało odłożyć się trochę kasy, trochę mam sprzętu nie używanego(na sprzedaż) i stoję przed dylematem kasa jest i co dalej, nie było kasy nie było problemu. Takie małe pytanie jak sprawuje się 7D na ślubach? Jeśli chodzi o samo użytkowanie, nie brakuje tam tej magii, kiepsko wypada w porównaniu z 5DII?. Czy warto kupić 5DII dla "komfortu", czyli dla tej magii i szerokość obiektywów w końcu. 5DII nie jest za wolne przy pełnych RAW'ach w czasie szybszych akcji? Na przemiennie używam autualnie body 350D i 40D, więc przesiadka na co kolwiek przyniesie pewnie rezultaty na plus, w 40D nie brakuje mi w zasadzie nic oprócz ISO lepszego czasami żeby to 3200 nie szumiało tak.

Pozdrawiam, Pumba_.
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 22-08-2012 o 21:07
    Wciąż się uczę!

Coś już napisał Awatar MrSpike
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Moja lampa mówi poczekaj chwilę po ok 18-21 błyskach jeden po drugim. Poza tym jeżeli nawet zostanie
    naładowana z power packa to nie wiem czy "wewnętrzny" system bezpieczeństwa nie zablokuje błysku celem
    zapobiegnięciu przegrzaniu lampy. ???
    przeciez ilosc blyskow zalezy od ich sily i czestotliwosci. jak czasami wale seria 10fps to lampa dosc szybko chce przerwy
    "3" nie trzeba traktowac doslownie.

i nie wydaje mi sie, zeby ktoras lampa montowana na stopce miala zabezpieczenie przed przegrzaniem. uzywasz rozsadnie, albo walisz lapme i jedziesz do konca - tematu lub lampy

pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Y
    Cytat Zamieszczone przez Pumba_ Zobacz posta
    Mi nowe te eneloopy wyciągnięte z pudełka wsadzone do lampy przy błyskaniu 430EXII -3 do -1 wytrzymały w zasadzie cały dzień poprawin i jeszcze żyły i lampa ładowała się dla mnie wystarczalnie. Nigdy chyba nie używałem pełnej mocy lampy. Jako totalny amator potwierdzam, że ta lampa w zupełności wystarcza. Osobiście plątam się po ślubach tak jako 2 albo jak jest okazja. Zacząłem od 350D z Tamronem 17-50 bez VC i średnio polecam ten zestaw chyba że ktoś ma cierpliwość do wybierania trafionych zdjęć albo ja jestem po prostu kiepski. 350D z Tamronem w miejscu gdzie fajnie mieć to 2.8 w obiektywie, trafia jak dla mnie dość loteryjnie plus ustawianie ostrości jest uciążliwe(w momentach prawie ciszy w kościele). Nie mam pojęcia jak sprawa ma się z tym z VC czy lepiej czy gorzej. Odstawiłem ten obiektyw dla 17-40 i nie żałuje pod żadnym względem(nie te półki cenowe ale cena nowego 17-50 prawie podobna do używki 17-40,w.g mnie warto pomyśleć). Nie jestem jakimś onanistą światła zastanego jak się da to się da, a błysnąć i tak czasami błyskam dla pewności przy długich czasach żeby "zamrozić". Nie wiem jak wy, ja do tej dziedziny fotografii podchodzę z pełnym spokojem w zupełności, nie traktuje tego pod względem zarobkowym. Taka prawda trzeba wiedzieć co młodzi chcą na zdjęciach przed weselem i da się to wykonać spokojnie bez sztabu osób, kilkunastoletniego doświadczenia i jeszcze większego zaplecza sprzętowego. Teraz udało odłożyć się trochę kasy, trochę mam sprzętu nie używanego(na sprzedaż) i stoję przed dylematem kasa jest i co dalej, nie było kasy nie było problemu. Takie małe pytanie jak sprawuje się 7D na ślubach? Jeśli chodzi o samo użytkowanie, nie brakuje tam tej magii, kiepsko wypada w porównaniu z 5DII?. Czy warto kupić 5DII dla "komfortu", czyli dla tej magii i szerokość obiektywów w końcu. 5DII nie jest za wolne przy pełnych RAW'ach w czasie szybszych akcji? Na przemiennie używam autualnie body 350D i 40D, więc przesiadka na co kolwiek przyniesie pewnie rezultaty na plus, w 40D nie brakuje mi w zasadzie nic oprócz ISO lepszego czasami żeby to 3200 nie szumiało tak.

Pozdrawiam, Pumba_.
    7d more da ci troche lepsze ISo ale nawet stare 5d kładzie 7d pod tym względem na łopatki. Obraz na Ff to inna bajka o szerokości nie wspominając. Moim zdaniem kupując 7d zyskasz bardzo niewiele bo 40d ma porządny af a i wiecej klatek niż 3-4 na sekundę ci nie potrzebne. W zasadzie ja nigdy nie robię serii.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 86 z 150 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów