Dziękuję za odpowiedź "Kolekcjonerowi". Zapewne wiesz dużo więcej niż ja, jednakże na forum znalazłem właśnie poradę by kupić mikrofon "Audiotechnica PRO 24CM", a nie polecany przez Ciebie "Rode", który to model niektórzy krytykują za słabe wzmocnienie dźwięku. Należałoby chyba sprawdzić te mikrofony empirycznie by wybrać właściwy. Widzę, że każdy ma swoje zdanie uzależnione zapewne od tego co posiada. Zresztą ten mikrofon też posiada własne zasilanie (bateryjkę) i pozwala wg informacji producenta zasilać go po kablu z aparatu. Nie wiem czy Canon 5DMk2 może zasilać mikrofon z własnego akumulatora. Soft ML pokazuje taką możliwość - tylko nie wiem czy ta funkcja działa. Kupiłem go i nie sądzę bym kupował jeszcze inny. Chociaż wadą mikrofonu na lustrzance jest zbierania nawet delikatnych dotknięć do aparatu, należałoby zapewne go izolować poprzez inne mocowanie, a nie mocować na szynie lampy błyskowej - nie zauważyłem takiej informacji na forum (czy to brak doświadczenia z tym problemem?). Podoba mi się Twoja rada o osobnym rejestratorze dźwięku, tylko nie wiem czy są jakieś rozwiązania niskobudżetowe (do 400 zł).