Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Zagadnienia dotyczace dźwęku w filmie

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie Odp: Zagadnienia dotyczace dźwęku w filmie

Kiedyś, gdy taki sprzęt dostępny był za waluty wymienialne w PeWeXie, robiłem sam uchwyty koszykowe do mikrofonów. Miały tę zaletę, że pasowały do większości tego, co było dostępne na rynku, w przeciwieństwie do specjalizowanych markowych, przystosowanych do konkretnego typu, konkretnego producenta. Za materiały eksploatacyjne robiły zwykłe gumki recepturki. Mam do dziś kilka sztuk i korzystam z nich w czasie rejestrowanych koncertów. Potrafią wytłumić nawet tupanie w statyw. W wolnej chwili spróbuję wykonać prototypowy model do mocowania na aparacie. Jak się sprawdzi, to pomyślę o jakiejś drobnej produkcji.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Pracuję zawodowo jako realizator dźwięku w postprodukcji video - rejestratory szumią bardziej od mikrofonów pojemnościowych typu shotgun, ale są dużo tańsze. Jakość dźwięku w rejestratorach jest i tak na tyle dobra, że kompletnie kładzie to, co jest wbudowane w aparaty. Poza tym te zabawki nagrywają w stereo, a kupno dwóch shotgunów to już grubszy wydatek, do tego jeszcze preamp, uchwyty, tyczkarz etc. Sporo zachodu jednym słowem. Natomiast Rycote produkuje topowe pluszaki do ochrony przed wiatrem + antywibracyjne uchwyty to rejestratorów, wpinane w sanki DSLR.

Ja posiadam Olympusa LS-5 i potrafię nim nagrać takie rzeczy - Field Recordings by Aedes Recordz on SoundCloud - Create, record and share your sounds for free
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Sporo dowiedziałem się tu oraz na Videodslr.pl o dźwięku. Pierwszy zakup z rad piszących na forum był raczej nie trafiony - mikrofon Audio-Technica PRO 24 CMF. Dalej kierując się opiniami na forum kupiłem rejestrator, ale zamiast Tascmana 40 był to Olympus LS 100 - tak doradzili sprzedawcy w sklepie "Pasja" w Warszawie. O tym sprzęcie na forum nic nie znalazłem. Kolejnym zakupem nad którym się zastanawiam jest "juicedLink RM222 Riggy-Micro Dual-XLR Preamplifier with Phantom Power" - urządzenie o którym tu na forum raczej się nie pisze. Czytając forum do kompletu będę jak sądzę musiał kupić Rode NTG2.
    Być może ww. zestaw nie jest wysokiej klasy, ale solidną podstawą bym mógł dobrze nagrać dźwięk. Proszę o opinię dot. ewentualnego wyboru RM222 i NTG2.

Pełne uzależnienie

LS-100 to kawał dobrego sprzętu, mam go od przedwczoraj ale niestety muszę go w poniedziałek oddać Wahałbym się jednak między nim a Rolandem R-26. Zastanawiam się po co ci juicdelink skoro masz LS-100?

Dziękuję za opinię o LS-100. Jeśli chodzi o "juicedLink" to jeśli nagranie musiałbym wykonywać podczas uroczystości dynamicznej np. ślub czy spotkanie na jakiejś imprezie czy wykład na sali to nie sądzę bym mógł biegać podczas filmowania z rejestratorem. A wzmacniając sygnał z kierunkowego mikrofonu chciałbym maksymalnie wyeliminować szum. Nie wiem czy to dobry pomysł? Nie znalazłem informacji dot. użytkowania i opinii właśnie na temat juicedLink RM222, ani żadnego innego takiego urządzenia. Może ktoś z forumowiczów używa innego mobilnego preampa?

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

LS-100 jest świetny - słuchałem porówniania do mikrofonów Neumanna za kilka tysięcy i naprawdę jest bardzo blisko, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Jak uzbieram - to go kupię
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie

A miałeś możliwość posłuchania Rolanda R-26 ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    LS-100 jest świetny - słuchałem porówniania do mikrofonów Neumanna za kilka tysięcy i naprawdę jest bardzo blisko, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Jak uzbieram - to go kupię
    Może miały tylko napis Neumann .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Mój kolega ma rejestrator SONY nie pamiętam już jaki model ale dość drogi był. Brzmi to rzeczywiście fantastycznie ja na takie g.....o .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów