Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    matsil,
    chyba nie miałeś 17-85 w ręku. To jedno z lepszych szkieł C w relacji cena/jakość obrazka, ale regularnie opluwane na tym forum.
    Miałem go całe 2 miesiące, kupiłem w czasach jak jeszcze kosztował prawie 2k pln . Jak dla mnie totalna porażka. Gdyby jego cena opiewała w granicach 500-700pln to OK, ale on nadal kosztuje powyżej 1k pln. Nawet mój KIT 18-55 w wersji bez IS był ostrzejszy.
    Jeżeli uważacie 17-85 jako optycznie dobre szkło, to znaczy, że nie spróbowaliście nic lepszego...
    P.S. Nigdy nie opluwam czegoś z czym nie miałem styczności, wypowiadam się w tematach, w których mam doświadczenie - takie mam zasady.

Wallander, różnice pomiędzy Nikonem i Canonem wynikają głównie z własnych predyspozycji. Są lepsze i gorsze propozycje w każdym systemie. Ja świadomie wybrałem canona, ponieważ ma tańsze zawodowe szkiełka. Wydaje mi się, że także trochę większy wybór w asortymencie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Miałem go całe 2 miesiące, kupiłem w czasach jak jeszcze kosztował prawie 2k pln . Jak dla mnie totalna porażka. Gdyby jego cena opiewała w granicach 500-700pln to OK, ale on nadal kosztuje powyżej 1k pln. Nawet mój KIT 18-55 w wersji bez IS był ostrzejszy.
    Widocznie wysoka cena zakupu uniemożliwia ci racjonalną ocenę tego obiektywu.
    Od czasu jego premiery sporo zmieniło się w temacie wołarek do rawów, więc i inaczej obiektyw można ocenić.
    Moje trzy grosze:
    - bardzo duże dystorsje na szerokim kącie (do skorygowania, aczkolwiek kosztem utraty szerokości)
    - spore aberracje, znów głównie na szerokim końcu, jednak praktycznie bezboleśnie usuwane przez współczesny soft
    - budowa mechaniczna całkiem niezła, choć po jakimś czasie podczas chodzenia z aparatem na ramieniu ustawionym obiektywem w dół - tubus zaczynał się wysuwać
    - obiektyw jest ostry w centrum kadru (Tak, tak! Brak ostrości to jedna z ostatnich rzeczy które można mu zarzucić) i całkiem przyzwoity w rogach
    - obrzydliwa winieta w ekstremalnych narożnikach (wyglądało to jakby pole obrazowe było odrobinę za małe)
    - bardzo dobra (jak na datę premiery) stabilizacja
    - bardzo dobry AF

Masz rację - dwa koła za ten obiektyw to był rozbój w biały dzień. Ale używkę można kupić dziś za 600 złotych. Za takie pieniądze moim zdaniem warto - jeśli komuś nie potrzeba lepszego światła.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 13-08-2012 o 07:44
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów