Witam,
Wow - ale numer...Zamieszczone przez meeraz
Ściągnąłem plik z serwisu, wczytałem do analizy i zaskoczenie - wszystko (prawie) dobrze, obiektyw niby (w miarę) ostry... - co jest ?
OK - no to dokładna analiza... Zdjęcie testowe w serwisie zostało zrobione aparatem EOS 5D mark I ("staruszek", pełna klatka 36x24mm, matryca 12 Mpix, JPG 4368x2912). Dla tej matrycy (o małej rozdzielczości) obiektyw jest "dobry" i trudno jest stwierdzić wadę (choć jak się szczegółowo przyjrzeć zdjęciu na poziomie pikseli, to całkiem dobrze nie jest - widać różnice na krawędziach i brązowe przebarwienia (ale minimalne, bo mała rozdzielczość matrycy - tylko 12 MPix).
Twoje zdjęcia są robione aparatem 60D z matrycą 18 Mpix, rozdzielczości 5184x3456 i wymiarach 22x15mm, więc piksele matrycy są znacznie mniejsze i wszystkie ew. wady obiektywu od razu widaćPrzejście czerń-biel w 5D z Twoim obiektywem wynosi 5 pikseli, a w 60D 10 pikseli, więc obraz na 60D jest bardziej "mydlany" (bo piksele w 60D są mniejsze i wady wyraźniej widać).
Wnioski:
- testy obiektywu (optyki) MUSZĄ być robione na dobrej matrycy o dużej rozdzielczości, aby wychwycić ew. uszkodzenia obiektywu (a nie na jakimś starym body - załamałem się...- nie stać ich na coś nowszego ?)
- jeśli ten serwis robi testy na 5D, to ja się nie dziwię, że dla nich wszystkie obiektywy są dobre i nie mogą prawidłowo zestroić optyki
- wyślij Twój obiektyw+body do innego serwisu ale zastrzeż, że zdjęcia testowe MUSZĄ być zrobione Twoim aparatem (lub z matrycą o podobnej do 60D rozdzielczości) i w RAWie na trzech ogniskowych: 70mm, 100mm, 200mm - wtedy dopiero będzie można coś powiedzieć o "mydleniu".
Pozdrawiam, Alex