Witam.
Mam pytanie odnośnie ostrości/rozdzielczości obrazu przy f/4 ,nie chodzi tu o BF/FF . Czy ostrość/rozdzielczość przy f/4 do f/8 jest taka sama w waszych egzemplarzach? U mnie jest tak: niezależnie od ogniskowej, czasu itd f/4 mydli, f/4.5 jest ok od f/5 do f/11 b.dobrze.
Zastanawiając się gdzie leży problem (tzw. zbyt miękkie rysowanie przy f/4) pożyczyłem od kolegi taki sam obiektyw i podpiąłem do mojej puszki (60d)... Pelne zaskoczenie
obraz przy f/4 do f/11 pełna żyleta (powiększenie 100%) na wszystkich ogniskowych. Wysłałem body i obiektyw do kalibracji, serwis zrobił swoje ale różnicy praktycznie żadnej przy f/4.
Czy Wasze obiektywy ostrzą idealnie przy każdej przyslonie w zakresie od f/4 do f/11? Czy traktować to jako usterke i reklamować? Czy ten typ tak ma i zależy na jaki egzemplarz się trafi?
Myslałem że "L" oznacza Luksusowy teraz nie wiem czy chodzi o cenę czy jakość wykonania?
p.s. Nie wiem gdzie sample wrzucić, jak by ktoś chcial się przyjrzeć to mogę wysłać na priv RAW lub jpeg (crop 100%).