Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm

Witam.
    Mam pytanie odnośnie ostrości/rozdzielczości obrazu przy f/4 ,nie chodzi tu o BF/FF . Czy ostrość/rozdzielczość przy f/4 do f/8 jest taka sama w waszych egzemplarzach? U mnie jest tak: niezależnie od ogniskowej, czasu itd f/4 mydli, f/4.5 jest ok od f/5 do f/11 b.dobrze.
    Zastanawiając się gdzie leży problem (tzw. zbyt miękkie rysowanie przy f/4 ) pożyczyłem od kolegi taki sam obiektyw i podpiąłem do mojej puszki (60d)... Pelne zaskoczenie obraz przy f/4 do f/11 pełna żyleta (powiększenie 100%) na wszystkich ogniskowych. Wysłałem body i obiektyw do kalibracji, serwis zrobił swoje ale różnicy praktycznie żadnej przy f/4.
    Czy Wasze obiektywy ostrzą idealnie przy każdej przyslonie w zakresie od f/4 do f/11? Czy traktować to jako usterke i reklamować? Czy ten typ tak ma i zależy na jaki egzemplarz się trafi?
    Myslałem że "L" oznacza Luksusowy teraz nie wiem czy chodzi o cenę czy jakość wykonania?

p.s. Nie wiem gdzie sample wrzucić, jak by ktoś chcial się przyjrzeć to mogę wysłać na priv RAW lub jpeg (crop 100%).

Bywalec

Domyślnie

I przy ogniskowej 70 i przy 200 na f4 jest super w centrum - ale i tak zawsze stram sie robić przy 5,6 bo jest lepiej na brzegach. Wg. mnie Canony lubią przysłonę 5,6 a Sigmy 8
    pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

ja u siebie nie zauważyłem rzucającej się w oczy różnicy, ale jak twierdzisz, że tak masz to się przyjrzę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez meeraz Zobacz posta
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie ostrości/rozdzielczości obrazu przy f/4 ,nie chodzi tu o BF/FF . Czy ostrość/rozdzielczość przy f/4 do f/8 jest taka sama w waszych egzemplarzach? U mnie jest tak: niezależnie od ogniskowej, czasu itd f/4 mydli, f/4.5 jest ok od f/5 do f/11 b.dobrze.
    Zastanawiając się gdzie leży problem (tzw. zbyt miękkie rysowanie przy f/4 ) pożyczyłem od kolegi taki sam obiektyw i podpiąłem do mojej puszki (60d)... Pelne zaskoczenie obraz przy f/4 do f/11 pełna żyleta (powiększenie 100%) na wszystkich ogniskowych. Wysłałem body i obiektyw do kalibracji, serwis zrobił swoje ale różnicy praktycznie żadnej przy f/4.
    Czy Wasze obiektywy ostrzą idealnie przy każdej przyslonie w zakresie od f/4 do f/11? Czy traktować to jako usterke i reklamować? Czy ten typ tak ma i zależy na jaki egzemplarz się trafi?
    Myslałem że "L" oznacza Luksusowy teraz nie wiem czy chodzi o cenę czy jakość wykonania?

p.s. Nie wiem gdzie sample wrzucić, jak by ktoś chcial się przyjrzeć to mogę wysłać na priv RAW lub jpeg (crop 100%).
    Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ja u siebie nie zauważyłem rzucającej się w oczy różnicy, ale jak twierdzisz, że tak masz to się przyjrzę...

ogólnie na f4 przy 70 mm wg optycznych jest ciut gorsza ostrość niż na innych ogniskowych, ale i tak stosunkowo wysoka. Wydaje się, że nie powinno to mieć charakteru aż mydlenia.
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 19-05-2012 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak jak wspomnialem, obiektyw kolegi żyleta, jego f/4 jest lepsze od mojego f/5.6 więc chyba coś nie tak. Zastanawiam się czy serwis robi wogóle jakieś zdjęcia dla sprawdzenia sprzętu czy tylko programowo. Po drugie sprzęt wrócił bez żadnego opisu co bylo i co zrobili (obiektyw wysłany przez sklep a body indywidualnie), nawet nie wiem co kalibrowali obiektyw czy body. Mogę się domyślać że obiektyw bo skasowali tylko za transport body do/z serwisu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm

Witam ponownie, odświeżam temat. Od ostatniego postu obiektyw lądował dwukrotnie w serwisie na żytniej. Po pierwszej wizycie stwierdziłem że przegięli z regulacją i obiektyw przy ogniskowej 70mm ma problemy z ostrzeniem od 10-do nieskończoności, zarówno AF ma problem jak również nie można wyostrzyć manualnie. Druga wizyta w serwisie i co? Uprzejmy Pan stwierdza że wszystko jest ok
    obiektyw optycznie jest sprawny, oceńcie sami, wklejam fragmenty zdjęć z mojego obiektywu i pożyczonego czy taka rozdzielczość jest wadą czy nie:
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink - mój obiektyw
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink - pożyczony

Serwis przysłał mi takie oto zdjęcie jako dowód ostrości obiektywu https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink co Wy na to?
    Czy tak powinien wyglądać test rozdzielczości obiektywu w autoryzowanym serwisie?

Początki nałogu

Witam,

Pierwsze zdjęcie jest wyraźnie "rozmyte" - przyczyną może być wada optyczna obiektywu lub nietrafienie AF-u (FF/BF). Jak chcesz, to zrób jeszcze szybkie testy:
    - zrób zdjęcie zadrukowanej (gazeta, wydruk z "lasera") kartki A2/A3 ustawionej prostopadle do osi optycznej z odległości ok. 3m dla 70mm i 8m dla 200mm (przysłona f/4, czas 1/500) przy ręcznym ustawieniu ostrości, trybie LV (AF kontrastowy) i "przez wizjer" (fazowy AF) - oczywiście statyw, wężyk itd.
    - to samo, ale dla kartki ustawionej pod kątem 45 stopni (osobno w poziomie jak i w pionie)
    - porównaj wyniki.

Zdjęcie przesłane przez serwis służy do określenia MTF50 dla obiektywu (np. programem Imatest - poszukaj w Google) - ale musi być w RAW lub JPG (w pełnej rozdzielczości, niewyostrzany), a nie miniaturka. Tak przy okazji - jak będziesz zamieszczał kolejne zdjęcia, to podaj dodatkowo link do plików RAW wrzuconych na jakiś serwer ftp, bo z tych miniaturek nie da się odczytać żadnych MTF-ów...

Pozdrawiam, Alex

PS: Mam ten obiektyw i zdjęcia są ostre w całym zakresie (na 70mm może "ciupek" mniej...)
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 29-07-2012 o 16:14

Pełne uzależnienie

zdjecie "moj obiektyw " wskazuje jakby obiektyw byl decentryczny ( zawieszony uklad is?) , ale trudno z pewnoscia powiedziec.
    Normalnie na przyslonie 4,0 rozdzielczosc jest nieco tylko nizsza , ale nie dramatycznie.
    przymykajac w okolicach 5,6 - 8 osiaga maximum , nastepnie nieco spada.
    te roznice nie sa jakies wielkie , ale golym okiem przy uwaznej obserwacji mozna sie ichw skali 100% dopatrzyc.

czy robiles zdjecia sprawdzajace? - bardzo dokladne ustawienie ostrosci przy ustawieniu manualanym i LV z 10 krotna lupa ( nie na matowke ! ) ?
    sproboj sfotografowac przy uzycia lampy blyskowej ( krotkie czasy naswietlenia by wykluczyc poruszenie) dokladnie prostopadle zawieszona na scianie gazete tak by zajmowala cala powierzchnie kadru.
    na przyslonach 4,0 - 8 ( odleglosc co najmniej ok 2 - 4 metrow ).
    ale musisz rzeczywiscie dokladnie wyostrzyc. wtedy bedzie mozna dopiero stwierdzic czy to jest blad AF ( jesli na manualu beda ostre ) , czy to wada obiektywu jesli nie uda sie na 4,0 wyostrzyc.

z przytoczonej tablicy testowej nie mozna nic powiedziec - jest ona za mala. - zbyt duza skala odwzorowania.
    "test gazety " jest rownie skuteczny , a moze bardziej w warunkach domowych , jesli musisz oceniac na oko.
    Tablice pozwalaja na wyliczenie wartosci mtf.

Dopiero zaczyna

Kiedy kupiłem ten obiektyw na podstawie analizy testów, sampli itp. wydawało Mi się że po prostu nie potrafię dobrze robić zdjęć. Pomyślałem że muszę trochę nad tym popracować, myślałem że zdjęcia są lekko poruszone.
    Im dłużej pracowałem z tym obiektywem tym większą miałem pewność że to wina obiektywu.
    Pierwsza reklamacja u sprzedawcy z tytułu gwarancji, obiektyw ląduje na żytniej, serwis prosi więc dosyłam body w celu kalibracji (pierwszy miesiąc w plecy i koszty przesłania body do i z serwisu). Po odbiorze z serwisu szybki test AF i żadnej poprawy. Jak na moje oko zbyt niska rozdzielczość przy pełnym otworze na całej skali ogniskowej, na 5,6 dużo lepiej. Biorę do porównania taki sam obiektyw kolegi i okazuje się że jego obiektyw ostrzy idealnie, różnica w rozdzielczości pomiędzy f4 a f5,6 minimalna na korzyść f5,6 .
    Na swoim testuje FF/BF na różne sposoby z netu (gazety, charty iso itp. i wychodzi że trafia w punkt tylko ta rozdzielczość przy f4... testuje mój obiektyw na innych body (550d i 5d mk2) obiektyw zachowuje się tak samo jak na moim 60d. Tym razem reklamuje obiektyw u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową, ponownie serwis na żytniej ,regulacja i.. to samo. Serwis swoje a Ja swoje, sklep odmawia wymiany i sprawa zapewne trafi do sądu.
    W sumie obiektyw był w serwisie 3 razy, w opisie sugerowałem wadę układu optycznego (podejrzewam właśnie układ IS) za każdym razem serwis twierdzi że jest wszystko ok.
    Zdjęcie tablicy testowej pochodzi z serwisu i dostałem je w takiej właśnie formie i wielkości jako dowód ostrości obiektywu (masakra, co to niby miało być to nie wiem).
    Te dwa małe jpgi to są wycinki z RAW zapisane bez obróbki (oprócz cropa) do jpg.
    tu są pliki RAW:
    https://www.dropbox.com/s/44z590ba3m...motor%20f4.CR2 - motor f/4 z ręki, AF point tablica
    https://www.dropbox.com/s/6h3ssetrzh...tor%20f5.6.CR2 - to samo F/5.6
    https://www.dropbox.com/s/4f325xjxzd...yw_wadliwy.CR2 - skala stanu wody
    https://www.dropbox.com/s/b2v9tpazkh...3%B3wnania.CR2 - j.w. obiektyw pożyczony

Takie RAW'y wysyłałem również do serwisu ( podczas drugiej reklamacji).
    Aha większość testów oczywiście ze statywu,podniesione lustro i 10s. samowyzwalacz, ręczne ostrzenie na lupie i ostrzenie LV wyniki takie same.
    Dlaczego w moim obiektywie na f4 jest źle a na f5,6 duuuużo lepiej? I czy rację ma serwis że jest ok?

Pełne uzależnienie

obiektyw jest wadliwy. jesli taki wynik dostajesz nastawiajac odleglosc recznie to nie jest to sprawa AF.
    nie ma co reklamowac AF - ma jaks ukryta wade korekcji.
    Tym obiektywem mozna spokojnie pracowac na 4,0 , wynik pozyczonego obiektywu jest prawidlowy.
    Reklamuj ukryta wade obiektywu , na przyslonie 4.0 bardzo niska rozdzielczosc.
    nic nie wiadomo o pracy IS i o pracy AF , wiadomo ze obiektyw na 4.0 daje niska rozdzielczosc - nieostry obraz.

Dopiero zaczyna

Dokładnie.
    Pozostaje jednak pytanie odnośnie serwisu, czy nie obowiązuje ich podstawowe badanie wzroku? Czy myślą może że klienci to naciągacze i czepiają się nieistotnych szczegółów widocznych tylko przy powiększeniu 1:1?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów