Pokaż wyniki od 1 do 10 z 570

Wątek: Canon EOS M

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS M

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jestem pewien że z czasem klasyczne dslr znikną jak aparaty na film - mechanikę zastąpi całkowicie elektronika - to co piszesz to nie przejdzie, bo wiele osób nieergonomicznych protez po prostu nie zaakceptuje.

Nie przeczę, pewnie kiedyś lustra pewnie znikną, gdy w końcu wizjery EVF będą pod każdym względem lepsze od optycznych, lub wymyślone zostaną jakieś hybrydowe (Fuji już coś próbuje), albo zastąpią je wynalazki w stylu półprzepuszczalnych luster a la Sony Alfa. Kłapiące lustro to tylko przeszkoda i niepotrzebne zwiększa grubość body (którą można zmniejszyć lub wypełnić czymś innym, choćby akumulatorem).

Lustro było tylko po to by widzieć w wizjerze to samo co obiektyw. A teraz można to osiągnąć już bez lustra.

Ale żeby lustrzanki wyginęły całkiem musi być wola producentów rządzących tym rynkiem - co nie jest proste. Czyli albo jakiś silny konkurent bez luster (Sony?), albo duża wartość dodana rezygnacji z lustra.

To jeśli się dotyczy dużych aparatów i dużych obiektywów. Dla tych którzy nie chcą dźwigać kilogramów i chcą się pomieścić w jednej małej torbie, bezlusterkowce już dziś mają przewagę nad lustrzankami. O tyle większą przewagę o ile system oferuje odpowiedni wybór małej optyki i równie szybki co lustrzanki AF.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I nie wiem czemuż to nie mogę swoich elek podpiąć do M-ki? Pogryzą się - czy jak?
    Ależ możesz podpiąć. Tylko ergonomiczne to nie będzie. I AF będzie gorszy niż w obiektywach projektowanych pod bezlusterkowce. Można połączyć EOS M + adapter + 70-200 f/2.8L IS, ale wygodniejsze i bardziej praktyczne będzie podpięcie dowolnej lustrzanki Canona. Z bezlusterkowcem małe i lekkie to i tak nie będzie, a w obsłudze gorsze, z gorszym AF i bez jakiegokolwiek wizjera. Zalet EOS M w takim połączeniu nie widzę żadnych. Podpiąć można, tylko po co?
    Za to widzę zalety w połączeniu EOS M z 22mm f/2 (gabaryty i waga).

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...Kłapiące lustro to tylko przeszkoda i niepotrzebne zwiększa grubość body (którą można zmniejszyć lub wypełnić czymś innym, choćby akumulatorem). ...
    A ten akumulator to jaki miałby być? Przeźroczysty?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A ten akumulator to jaki miałby być? Przeźroczysty?
    Umieszczony między matrycą, a wyświetlaczem na tylnej ściance.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Umieszczony między matrycą, a wyświetlaczem na tylnej ściance.
    Tylko po co? A co będzie w gripie, składany statyw?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ekspres do kawy
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Prądu nigdy nie za dużo. Jak komórka trzyma mi tydzień to lepiej niż trzyma 2 dni. A jak aparat zrobi 2000 zdjęć bez ładowania to lepiej niż jak zrobi 300. Bezlusterkowce potrzebują więcej prądu niż lustrzanki, choćby dlatego że optyczny wizjer prądu nie ciągnie a elektroniczny tak.

Prądu nigdy nie jest za dużo. Tak samo jak mocy procesora nie jest nigdy za dużo. AF nigdy nie jest za szybki. Nigdy nie mamy za dużo pieniędzy. Itp.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ale żeby lustrzanki wyginęły całkiem musi być wola producentów rządzących tym rynkiem - co nie jest proste. Czyli albo jakiś silny konkurent bez luster (Sony?), albo duża wartość dodana rezygnacji z lustra.
    Żeby lustrzanki wyginęły musi być technologia która zastąpi wizjer i AF. Póki co sprawa jest nazwijmy to rozwojowa. Najlepsza wola nic nie pomoże póki nie ma konkretnych rozwiązań.

To jeśli się dotyczy dużych aparatów i dużych obiektywów. Dla tych którzy nie chcą dźwigać kilogramów i chcą się pomieścić w jednej małej torbie, bezlusterkowce już dziś mają przewagę nad lustrzankami. O tyle większą przewagę o ile system oferuje odpowiedni wybór małej optyki i równie szybki co lustrzanki AF.
    Tak ale nie jest to póki co na tyle duża przewaga żeby ludzie masowo migrowali. A takim ruchem jak ostatni Canon pozbawił konkurencję resztki złudzeń. Po za tym nie zawsze małość to zaleta.

Ależ możesz podpiąć. Tylko ergonomiczne to nie będzie. I AF będzie gorszy niż w obiektywach projektowanych pod bezlusterkowce. Można połączyć EOS M + adapter + 70-200 f/2.8L IS, ale wygodniejsze i bardziej praktyczne będzie podpięcie dowolnej lustrzanki
    Eee.. tam opowiadasz. Znów wiesz lepiej co jest lesze dla mnie czy innych użytkowników. Naprawdę ciężko się rozmawia z kimś kto nie przyjmuje że nie ma ściśle ustalonych schematów. Ja np. często robię zdjęcia ze statywu - obiektyw przypinam do statywu i po herbacie. Co nie będzie ergonomiczne? Pomijam już że potrzebuję tego głównie do filmów. Lekki dodatek do szkieł które już mam i tyle. Czemu to takie trudne o zrozumienia?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-07-2012 o 16:50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów