Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

"Po pierwsze" gdybym miał ostrzyć manualnie wybrałbym "manualny" aparat i pewnie bardziej "manualne" forum
    Po drugie podgląd punktów AF mam, znam, często sprawdzam i? Nie bardzo rozumiem w czym mają ułatwić pracę z obiektywem, który z większego dystansu łapie niemal metrowy FF? Jedyne do czego się przydają, to właśnie do tego aby upewnić się, że faktycznie celowałem Tam, a ostrość mam Tam (gdzie nie trzeba)
    Co do samego przekadrowywania, ma to sens jedynie w sytuacjach kiedy zmiana kadru nie odbije się na rozkładzie GO poza mój punkt zainteresowania, czyli przy płytkich portretach, do których obiektyw kupiłem - dość rzadko. Aparat 60D jest promowany jako aparat posiadający 9 punktów krzyżowych AF - w praktyce jednak wygląda to dość słabo. Może z "L-kami" jest inaczej, ale po obiektywie za 1,5 tys. spodziewałbym się chociaż o połowę lepszych osiągów - i to już zupełni Off Top
    60D, 350D, C50 1.4, T17-50 2.8, Kit, 580EX II, YN-460 II, RF-603

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

a powiedz mi kolego czy czasem nie masz luznego tubusu(samej optyki) przy ustawieniu na nieskonczonosc (jesli sa luzy wzdluz osioptyki - to juz wiadomo czemu jest taki ff na nieskonczonosci. ten model bardzo latwo uszkodzic, wystarczy zbyt mocno odlozyc obiektyw na polke stawiajac obiektyw frontem do dolu(od strony gwintu filtra) i pozniej takie kwiatki wychodza.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Dopiero zaczyna

Tyle miesięcy użerania się z tym szkłem, straconych nerwów, czytania po nocach, wysyłaniu do 2 serwisów i teraz jeszcze dowiedziałem się, że źródło moich bolączek może mieć tak prozaiczne i oczywiste objawy?? Dziękuję Qba1983 za wskazówkę - właśnie macam szkiełko - tylko nie jestem pewien co dokładnie masz na myśli pod pojęciem "wzdłuż osi optyki".. Jedyny luz jaki zauważam po ustawieniu na nieskończoność jest na samym pierścieniu do ustawiania ostrości. W zasadzie ten "luz" jest cały czas w obiektywe bez wzgl. na focus.
    Zastanawiam się czy jeśli stosunkowo niedawno obiektyw był składany po wymianie pierścienia wewnątrz, faktycznie aż tak szybko mógłbym złapać takie luzy? Jestem dość pedantyczny jeśli chodzi o sprzęt, choć do tego obiektywu brakuje mi osłony, którą mógłbym założyć odwrotnie po włożeniu szkła do torby:/
    Pisałem też w innym wątku o dosyć poważnych problemach tego szkła z Aberracją Chromatyczną - czy myślisz, że ew. luzy mogłyby mieć również z tym coś wspólnego?
    Będę bardzo wdzięczny za trochę bardziej łopatologiczne wyjaśnienie gdzie mam szukać luzów

PS. Wykonałem drugą obserwację obiektywu - mianowicie trzymając od strony gwintu delikatnie nim potrząsałem, zmieniając stopniową dystans ostrzenia. Faktycznie dało się wyczuć lekki luz w środku szkła praktycznie przez całą długość skali, jednak kiedy AF ustawiony był na najmniejszy możliwy dystans ostrzenia luz w zasadzie całkowicie znikał - pewnie chodzi o to, że w tym miejscu cała optyka jest najmocniej "zwinięta" jak tylko może...?

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

chodzilo mi wlasnie o ten luz samej optyki, konstrukcja tego szkla a w zasadzie pierscienia ktory jak twierdzisz zostal wymieniony, sprzyja powstawaniu luzu przy ostrzeniu na nieskonczonosc i okolicach.
    co do aberacji to chyba nie jest mozliwe by ten luz to powodowal, bo luz jest na calym zestawie optycznym(wszystkie soczewki sa nie ruchome wzgledem siebie, ostrosc ustawia sie przesuwajac caly zestaw)
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Początki nałogu

Najbardziej newralgicznym elementem tego szkła (jak wynika z opinii ludzi którzy obiektyw sami naprawiali) jest skośna prowadnica wewnętrznego tubusa/układu soczewek - widoczna na 4 ostatnich zdjęciach poniższego instruktażu.

Fotomozaic.ro - despre si pentru fotografie

Jak się za mocno naciśnie tubus/uderzy w coś to ta prowadnica się deformuje. Poza tym obiektyw bajka

I że tak spytam przy okazji - może ktoś się spotkał z osłoną do tego obiektywu płytszą niż ES-71 II? Powiedzmy o połowę płytszą? ;-) Tak żeby chroniła tubus ale nie wydłużała szkła o drugie tyle..
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 19-07-2012 o 10:58
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Qba1983 Zobacz posta
    chodzilo mi wlasnie o ten luz samej optyki, konstrukcja tego szkla a w zasadzie pierscienia ktory jak twierdzisz zostal wymieniony, sprzyja powstawaniu luzu przy ostrzeniu na nieskonczonosc i okolicach.
    co do aberacji to chyba nie jest mozliwe by ten luz to powodowal, bo luz jest na calym zestawie optycznym(wszystkie soczewki sa nie ruchome wzgledem siebie, ostrosc ustawia sie przesuwajac caly zestaw)
    Czyli to co sprawdziłem, lekko nim potrząsając to jest właśnie to? Czy lepiej w jakiś inny sposób to sprawdzić? Bardziej wizualny?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez insidekid Zobacz posta
    Czyli to co sprawdziłem, lekko nim potrząsając to jest właśnie to? Czy lepiej w jakiś inny sposób to sprawdzić? Bardziej wizualny?
    IMHO nie - to co słyszysz potrząsając obiektywem, to będzie raczej na pewno przysłona, a koledze chodziło o luzy AF, czyli luz tej części, która wjeżdża/wyjeżdża z przodu obiektywu.

swoją drogą muszę u siebie sprawdzić, czy ta część (nazwijmy ją tubus) ma jakieś luzy. szczerze mówiąc dawno jej nie widziałem, bo od nowości szkło ma zapiętą osłonę, której nie zdejmuję - szkło jest na tyle małe, że do torby samo albo zapięte na body zawsze wchodzi nawet z osłoną, co i innym - w tym szkle szczególnie - polecam.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    szkło jest na tyle małe, że do torby samo albo zapięte na body zawsze wchodzi nawet z osłoną, co i innym - w tym szkle szczególnie - polecam.
    Też mam osłonę od nowości, ale preferowałbym jednak mniejszą tylko chyba takowa z mocowaniem 71 nie istnieje..luzy jakieś minimalne na tubusie są ale konstrukcja sprawia wrażenie zwartej i trwałej.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

zawsze możesz kupić zamiennik i go obciąć do żądanej długości.

tyle tylko, że IMHO po obcięciu będzie on sporo gorzej spełniać swoją rolę, zarówno optyczną, jak i mechaniczną. już nie przesadzaj z jego wielkością. może, gdyby była węższa wersja (ale wciąż niewinetująca), to możnaby odczuć różnicę, ale tak to raczej nie.

dla porównania w 50/1.8 miałem kiedyś taką osłonę montowaną na gwint filtra 52 mm - i tu faktycznie była różnica wielkości w stosunku do oryginału:

pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Przeciez jak obetnie sie część osłony czyli skróci jej długość, to po co ją właściwie zakładać?
    Z całą pewnością nie będzie spełniac swojego zadania
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów