Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja mam 35mm f2 i niestety u mnie też trzeba regulować ;-) Loteria... :-)
    tiffany86 pobaw się mikroregulacją w końcu po to ona jest. Zaznaczę jednak iż należy uważać aby nie popaść w paranoję... Ja chyba popadłem bo zawsze jak podpinam nowy obiektyw to testuję każde z ustawień na każdej odległości ;( a licznik migawki odlicza...
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Czyli jeśli dobrze zrozumiałam, powinnam w pierwszej kolejności zająć się mikroregulacją obiektywu?
    Nie mam pojęcia jak się za to zabrać Ale poszperam w internecie- może znajdę jakieś instrukcje.

Jeśli to nie pomoże to sugerujecie udanie się do fotojokera w celu zgłoszenia niezgodności towaru z umową i mam się domagać wymiany na nowy rozumiem?
    Czy obojętne jest do jakiego salonu się zgłoszę, czy też musi być to ten w którym dokonałam zakupu?

Kolejne rozwiązanie to oddanie obiektywu do serwisu canona na darmową kalibrację wraz z body. Dobrze zrozumiałam?
    Czy mowa o tym serwisie na żytniej czy jakimś innym?

Jak długo mogą potrwać te procedury? Tj. wymiana na nowy lub kalibracja ?

Jestem bardzo zawiedziona tym obiektywem- specjalnie zdecydowałam się na tą canonowską wersję a nie sigmy, bo słyszałam że sigma czasem ma problemy ze współpracy z body canona w zakresie autofokusa właśnie. Nie chciałam ryzykować, bo ciężko radzę sobie ze sprawami technicznymi i więzłam tego canona.
    Mam co prawda obiektyw sigmy 85 mm 1.4 i podpięty pod mojego 50d jest ostry jak żyleta tam gdzie chce już od 1.4...

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86
    w celu zgłoszenia niezgodności towaru z umową i mam się domagać wymiany na nowy rozumiem?
    Raczej nie bardzo bo podepną pod inne body i okaże się że ostrzy idealnie...Tak samo jak skalibrujesz do swojego body to po podpięciu do innego może być znowu problem z AF... Mikroregulację masz opisaną w instrukcji obsługi - znajdziesz tą funkcję w C.Fn III Autofokus/migawka - funkcja 7 - reguluj dla obiektywu.
    Cytat Zamieszczone przez tiffany86
    Kolejne rozwiązanie to oddanie obiektywu do serwisu canona na darmową kalibrację wraz z body. Dobrze zrozumiałam?
    Tak
    Przy okazji zacytuję Ci tu maila od foto-techniki w sprawie kalibracji tamrona z którego to ściśle wynika iż nie ma szans na "niezgodność z umową"
    "P.s. Kalibracja systemu AF - to regulacja dostrojenia systemu AF obiektywu do aktualnych ustawień aparatu.
    Aparat jest jedynie wzorcem, do którego dostosowuje się parametry obiektywu.

Wada typu Front Focus lub Back Focus to nie usterka ani wada obiektywu ! ! !"
    Ostatnio edytowane przez haze ; 05-07-2012 o 17:59
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zgodnie z Waszymi radami pobawiłam się troszkę mikroregulacją na poziomie body. Wydrukowałam sobie taką podziałkę:
    http://www.skibek.pl/zts/2011/03/nowy-lenscal/
    Na jej podstawie wyszło, że mam Front focus. Ale tak naprawdę ciężko ustawić prawidłową wartość tej mikroregulacji bo dla każdej odległości jest inna. I np. z 1,5 m wyszło mi +5, a już z 3 metrów +17. Dalej nie próbowałam, zresztą skali mi niedługo zabraknie...
    Teraz zastanawiam się jak to w praktyce ma wyglądać, bo przecież będę robić zdjęcia z różnych odległości... Przecież nie będę za każdym razem tej mikroregulacji zmieniać, bo z miarką nie chodzę i ciężko tak na oko precyzyjnie ocenić odległość...
    Nie wiem co mam zrobić z tym obiektywem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Pierwsza rzecz to wyślij do kalibracji i opisz, że z różnych odległości inaczej trafia. Podejrzewam, że i tak kalibracja w serwisie nie rozwiąże całkiem problemu, ale powinna go zminimalizować. Ja często podczas robienia zdjęć zmieniam kalibrację - taki urok Tutaj i tak jest mniejszy problem ze stałką, niektórzy mają większe z zoomami
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Doczytałam się, że według standardów canona jeśli obiektyw trafia w punkt przy 50ciokrotnosci ogniskowej przy swietle 5200k no to dziala dobrze.
    Można powiedzieć, że po tej mikroregulacji spełnia to wymaganie, ale co z tego, skoro po zmiane odległości już jest kiszka?
    Boje się, że wyślę im ten obiektyw i body a onni mi powiedzą, że wszystko jest OK.

Zastanawiam się, czy po takiej ich kalibracji nie ma ryzyka, że pojawia się problemy z innymi obiektywami?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Napisz zeby kalibrowali tylko obiektyw, a body nie ruszali i nie bedzie problemu.

Wysyłane z mojego A10 za pomocą Tapatalk 2
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Napisz zeby kalibrowali tylko obiektyw, a body nie ruszali i nie bedzie problemu.
    dokładnie.
    tak musisz napisać i innych szkieł raczej nie ruszą (zrobią kalibrację w obiektywie a nie w body czy jakoś tak).
    potem jedynie nie będziesz mogła aktualizować softu w puszcze, bo panowie na żytniej nie byli pewni, czy update przypadkiem nie skasuje kalibracji. ;-)

swoją nową 50/1.4 też wysyłałem na kalibrację i z body i bez body na gwarancji. za pierwszym razem wymienili moduł AF i kalibrowali. za drugim razem tylko kalibrowali. za trzecim już tylko stwierdzili, że wszystko jest okey, i że "w ogóle to jest kiepskie szkło i oni tego nie poprawią bo go nie lubią, bo to najgorsze szkło canona, bo wie pan, tam jest taki plastikowy mechanizm AF i on się wyciera już po tygodniu i oni mogą sobie to regulować a i tak wciąż będzie źle".

a ostrzenie mam dokładnie takie jak u ciebie (na cropie): z bliska do 2.5m jest w miarę okay, przy większych odległościach obraz zaczyna się kompletnie rozjeżdżać, nawet ręcznie nie da się tego korygować. moja stara 50/1.8 była zdecydowanie lepsza.

na razie stosuję inną metodę ostrzenia przy tym szkle: AF na servo i pod przyciskiem (nie pod spustem) i przy większych odległościach ostrzysz na coś dalej, niż właściwy obiekt. na szczęście błąd jest na tyle powtarzalny, że to działa dobrze. choć brzmi jak herezja.

pozostaje mała nadzieja, że może kiedyś na FF obiektyw zacznie lepiej działać.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Można zatem podejrzewać, że 50/1.4 był w zamierzeniach Canona szkłem manualnym, przez przypadek tylko wyposażonym w namiastkę silnika AF z atrapą USM :wink:
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oddałam wczoraj obiektyw do kalibracji w serwisie na Żytniej.
    Zobaczymy co zdziałają, ale jestem dość pesymistycznie nastawiona po waszych wypowiedziach...
    Jaką mam alternatywę jeśli te zabiegi typu kalibracja + mikroregulacja nie dadzą chociaż zadowalającego efektu?
    Sprzedać i kupić inną sztukę albo np. kupić obiektyw Sigmy? Ale muszę wtedy zaznaczyć że obiektyw jest uszkodzony czy nie? U każdego ta sztuka będzie się tak zachowywać?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów