Mam identyczne wrażenia odnośnie tego obiektywu co Panowie z serwisu, a także te same doświadczenia co autorka wątku i parę innych osób. Straciłem już mnóstwo nerwów i teoretycznie świetnych zdjęć z powodu tego obiektywu, a dokładnie podczas używania go na większych dystansach od modela/modelki.
Sam wysłałem obiektyw najpierw na Żytnią gdzie stwierdzili, że należy wymienić pierścień AF - koszt ponad 500 zł i 2,5 tyg. czekania. Zrezygnowałem i wysłałem do Opto Techniki - koszt - jakieś 400 zł, 3 dni robocze. Zaakceptowałem, zapłaciłem i.... i nie zmieniło się nic, poza tym, że po wojażach mojego szkła z serwisu do serwisu zauważyłem bardzo mocną aberrację chromatyczną (opisywaną niedawno w innym wątku). Żałuję strasznie tych pieniędzy i nie jestem pewien co dała wymiana pierścienia (barrel cam) skoro obiektyw nadal świetnie ostrzy z bliska (żyleta), a z paru metrów czasem nawet metrowy FF.
Teraz również zastanawiam się nad kalibracja na Żytniej, ale może poczekam na wrażenia tiffany86
Zapomniałem dodać, że serwis Opto Technika zapewniał mnie, że po wymianie pierścienia, obiektyw skalibruje do mojego body, ale szczerze wątpię czy to zrobili. Tym bardziej, że podczas 1 rozmowy telefonicznej Pan z drwiącym uśmieszkiem powiedział, że to absolutnie standardowa procedura, a podczas drugiej dziwili się, że w ogóle wysyłam body
Poza tym po powrocie z serwisu sprawdziłem stan licznika i nie zostało wykonane nim żadne zdjęcie - być może robi się to wyłącznie za pomocą komputera, ale bardziej uwierzyłbym w tą kalibrację gdyby chociaż kilka zdjęć testowych nim wykonano... (wiem, że mogli użyć innej karty, ale pytałem o to i mówili że to proces komputerowy....).
Co do samego serwisu O.T. to mimo pierwszego bardzo dobrego wrażenia strasznie się zawiodłem.
Poza powyższym:
- wysłałem sprzęt "pancernie" zapakowany (podobnie jak zrobili to na Żytniej - to akurat u nich lubię), a dostałem sam kartonik od aparatu w środku obiektyw i aparat w małym "bąbelkowym" woreczku.
- brak odp. na mojego maila, w którym opisałem że nie widzę naprawy - "zawieruszył się"
- no i sam kontakt.. Kompletny brak konsekwencji w udzielanych odpowiedziach.
To tak a propos moich przejść z tym przeklętym szkłem. Jeśli tiffany86 nie zauważy znaczącej poprawy po kalibracji to prawdopodobnie sprzedam 50tkę na rzecz C 85 1.8. Mam nadzieję, że z nim nie zdarzają się takie cuda![]()