Pokaż wyniki od 1 do 10 z 196

Wątek: Wałki na Vacie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Co do studiowania i braku pracy. To mój ulubiony argument, że skończyłem studia i nie mam pracy. Szkoda tylko, że jak studiowałem sam to miałem wrażenie, że 80% osób na uczelni nie powinno być dopuszczone do studiów w ogóle. W szkole średniej przepchani, na studiach też, po 40tu poprawkach. Wybaczcie, ale który pracodawca chciałby półgłówka? Studia nie są oceną jakości nikogo, bo zbyt łatwo się na nie dostać, a że łatwo je przejść to wystarczy popatrzeć jak większość studentów zamiast zdobywać wiedzę i doświadczenie, zwyczajnie imprezuje przez 5-6 lat. A później, że im się niby należy? Pracodawca płaci z własnych pieniędzy i nie dziwię się, że dobiera sobie tylko tych co znają się na robocie. Osobiście jak zatrudniam w mojej firmie nowych pracowników, to na rubrykę wykształcenia nawet nie patrzę. Zaczynam od doświadczenia. A argument, że po studiach nie ma się doświadczenia jest idealnym, aby kandydata skreślić z listy. Przez 5 lat można mieć bardzo dużo doświadczenia. Wystarczyło pracować i mieć pojęcie o tym co się robi.

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No bardzo ciekawy i bzdurny artykuł...
    Ciekawe jak to jest, że kupuje w hurtowni bez VATu? To, że się coś kupuje w hurtowni nie oznacza, że płaci się tam "przy kasie" cenę netto (chyba, że na firmę, ale nie na handel tylko wciąga się sprzęt w ewidencję to sobie wtedy VAT można odliczyć, ale i tak trzeba go zapłacić kupując sprzęt). Z tego co widzę to strona to jakiś studencki blog. Doprawdy zabawne są te bzdury tam wypisane. Wyliczenia pewnie robił student z tak egzotycznych kierunków jak np. filozofia, czy inne "znawsto" lub też "logia" co z ekonomii wie tyle, że 0,5 litra w żabce na dole kosztuje 18zł i z kasy od rodziców może sobie pozwolić na maksymalnie 10takich w miesiącu
    Albo jeszcze obstawiam skrzywdzoną konkurencję co nie ma obrotu przez własną pazerność i windowanie i tak wysokich cen w górę
    Myślę Goomis, ze powinienes jednak wrocic do liczenia studenckich flaszek w Żabce, bo na prawie gospodarczym to jednak w ni ząb się nie znasz. Kupująć w UE nie płaci się VAT u sprzedawcy, wynosi o 0% albo jest zwolniony (nie pamiętam teraz). Więc Twoje "wydaje mi" się jest na poziomie tej żabki.
    Kolejna sprawa, że żadnego śladu nie zostaje, bo zwyczajnie bierzesz w niemczech towar na różne ściemnione firmy i już. Płacisz netto, nie ma to związku z Twoją działalką. Koniec kropka. Jak się postarasz to możesz kupić towar na kogoś innego. Na MMM akurat nie kupisz, bo hurtownia sprawdzi jego NIP (właśnie to zrobiłem) i wyskakuje jako nieaktywny w EU więc brzmi podejrzanie. Ale wystarczyłoby zgarnąć wszystkie dane kogoś z aktywnym numerem VAT w EU (tego jest setki) i podać w hurtowni na fakturkę. Zapłacimy gotówką i już. Mamy towar w cenie netto, faktura do kosza. Rachunek z niemieckiej hurtownii możemy sobie sami wypisać.

Oczywiście to jeden ze sposobów. PRzy założeniu odbioru osobistego i zmienianiu danych na fakturę, to jednak sprzedawca powinien skumać, że coś jest nie tak, bo jedna osoba nie prowadzi iluśtam firm. Z drugiej strony i to da się załatwić.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Myślę Goomis, ze powinienes jednak wrocic do liczenia studenckich flaszek w Żabce, bo na prawie gospodarczym to jednak w ni ząb się nie znasz. Kupująć w UE nie płaci się VAT u sprzedawcy, wynosi o 0% albo jest zwolniony (nie pamiętam teraz). Więc Twoje "wydaje mi" się jest na poziomie tej żabki.
    Pozwól, że skoryguję: kupując w UE nie musisz płacić standardowej stawki VAT u sprzedawcy, jeśli tylko spełniasz wymogi formalne (aktywny VAT-UE, udokumentowany wywóz towaru za granicę państwa w którym został nabyty).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na MMM akurat nie kupisz, bo hurtownia sprawdzi jego NIP (właśnie to zrobiłem) i wyskakuje jako nieaktywny w EU więc brzmi podejrzanie.
    Nie kupi z prostego powodu - nie jestem płatnikiem VAT, więc muszę kupić w cenie brutto, nawet jeśli miejscem zakupu jest państwo członkowskie UE.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to co niektórzy sobie ulżyli... może zatem nadszedł czas aby ktoś pozamiatał trochę w tym wątku.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

W zasadzie to chyba cały jest do wywalenia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    No to co niektórzy sobie ulżyli... może zatem nadszedł czas aby ktoś pozamiatał trochę w tym wątku.
    Tak, tak, najlepiej pod dywan.:rolleyes:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie kupi z prostego powodu - nie jestem płatnikiem VAT, więc muszę kupić w cenie brutto, nawet jeśli miejscem zakupu jest państwo członkowskie UE.
    No przecież napisałem, że jesteś nieaktywnym VATowcem w UE ;-) Podejrzanie to chodziło mi oczywiście, że brzmiało by jakby ktoś chciał na Ciebie kupić w tej hurtowni.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Kolejna sprawa, że żadnego śladu nie zostaje, bo zwyczajnie bierzesz w niemczech towar na różne ściemnione firmy i już. Płacisz netto, nie ma to związku z Twoją działalką. Koniec kropka. Jak się postarasz to możesz kupić towar na kogoś innego. Na MMM akurat nie kupisz, bo hurtownia sprawdzi jego NIP (właśnie to zrobiłem) i wyskakuje jako nieaktywny w EU więc brzmi podejrzanie. Ale wystarczyłoby zgarnąć wszystkie dane kogoś z aktywnym numerem VAT w EU (tego jest setki) i podać w hurtowni na fakturkę. Zapłacimy gotówką i już. Mamy towar w cenie netto, faktura do kosza. Rachunek z niemieckiej hurtownii możemy sobie sami wypisać.
    No niestety ja tylko prosty inżynier jestem, choć z ekonomii trochę wiem bo firma sama się nie prowadzi, niestety mało światowy jestem bo ograniczam się do naszych granic. Sądziłem, że sprawa 0% VAT została już wyjaśniona. Przeczytałem nawet ten dokument z MF także już jestem w temacie douczony, nie musisz się spinać
    No i niestety nie siedzę nocami i nie obmyślam planów jak sobie nielegalnie dobrze dorobić więc nie znam wszystkich mechanizmów i jak łatwo jest to zrobić
    Jednak nadal jestem zdania, że oczernianie tu niektórych już personalnie, bez namacalnych dowodów lub prawomocnego wyroku sądu to i tak bzdura.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

No niestety ja tylko prosty inżynier jestem, choć z ekonomii trochę wiem bo firma sama się nie prowadzi, niestety mało światowy jestem bo ograniczam się do naszych granic. Sądziłem, że sprawa 0% VAT została już wyjaśniona. Przeczytałem nawet ten dokument z MF także już jestem w temacie douczony, nie musisz się spinać
    Ja się nie spinam, to Ty pojechałeś po autorze tamtego bloga jak po psie. Ja tylko stanąłem w obronie, bo to on użył prawidłowych argumentów a nie Ty

No i niestety nie siedzę nocami i nie obmyślam planów jak sobie nielegalnie dobrze dorobić więc nie znam wszystkich mechanizmów i jak łatwo jest to zrobić
    Przecież ten sposób co napisałem wyżej to wymyśliłem w trakcie odpowiadania na Twojego posta. Co jak co, ale raczej oszustwa podatkowe to poziom podstawówki, problemem jest ewentualnie jak zrobić takie, które są nie do wykrycia. Ale nie wiem. Nie korzystam. Na życie nie narzekam

Jednak nadal jestem zdania, że oczernianie tu niektórych już personalnie, bez namacalnych dowodów lub prawomocnego wyroku sądu to i tak bzdura.
    Ja tam nikogo nie oczerniam, o nowarcie nie pisałem, tylko o sposobach i prawach podatkowych w UE. Swoje zdanie o nim mam, nie mam zamiaru go tu wyrażać.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja się nie spinam, to Ty pojechałeś po autorze tamtego bloga jak po psie. Ja tylko stanąłem w obronie, bo to on użył prawidłowych argumentów a nie Ty
    Po części prawidłowych bo jednak nie wyjaśnia jak oskarżana przez niego osoba unika "rejestracji" czyli np. czy NIP znaleziony w sieci a może na firmę krzak... itd. No i jak mówiłem - bez dowodów to nadal bzdury.
    Merde też mu wytknął błąd matematyczny, ale to sądzę mało istotne akurat. Z resztą widać, że "artykuł" pisany raczej pod wpływem emocji.

Ja już w tej sprawie głosu nie zabieram bo nie ma to raczej większego sensu.
    Swoje napisałem, przyznaję, że też popisałem się niewiedzą no ale kierowałem się tym co znam z naszego kraju. Nie wiedziałem, że w UE wygląda to inaczej. Teraz wiem więc chociażby dlatego warto było
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów