Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 60d czy 600d ?

Question 60d czy 600d ?

Zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu(do tej pory bawiłem się,, rebelem xt").Czytałem tu opinie i porównania 60d i 600d i zdecydowałem się szukać dobrej ceny na 60-kę.Trafiłem na taką oto ofertę na amazon

http://www.amazon.com/Canon-Digital-...non+60d+coupon

ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź... warto to kupić czy ,,mina"?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Aparat 60d fajny godny polecenia. Jeśli chodzi o obiektyw to zależy do czego będziesz miał zamiar go używac.

Domyślnie

Zdecydowanie 60D.
    A obiektyw...Jeśli nie zdecydujesz się na dwie, trzy stałki, to i tak Twoje poszukiwania zakończą się pewnie na Tamronie 17-50/2.8 z VC, lub bez VC.
    Zakładam, że nie weźmiesz stałek, a budżet na szkło jest poniżej 2kzł .

Domyślnie

Zdjęcia w pomieszczeniach ,pejzaż,macro ,architektura ,imprezy(?) czyli wszystkiego po trochu, po prostu lubię pstrykać wszystko dookoła.
    Do starego aparatu XT mam obiektywy 18-55 i 75-300(a symbole podawane przy obiektywach- np.f/3.5-5.6 IS ...w sumie niewiele mi mówią i nie wiem za bardzo co oznaczają) i to mi w zasadzie wystarczało

Domyślnie

hmmm, to myślę, że Tamron 17-50/2.8 w zupełności Ci wystarczy.
    Przynajmniej w pomieszczeniach, w miarę dobrym świetle będziesz mógł się pokusić o pstrykanie zdjęć bez lampy.
    A 17mm to w zupełności szeroko żeby pstrykać pejzaże i całą resztę....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście piszę tu o mniejszych ogniskowych.
    Bo jeśli masz potrzebę większych zakresów, to w grę wchodzi kolejne szkło...
    Ostatnio edytowane przez guziec ; 04-07-2012 o 07:29 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To warto się douczyć co te symbole oznaczają
    Obiektywy które są w tamtym zestawie są całkiem przyzwoite, tyle że obiektywy już masz. ewentualna przewaga zestawu z Amazona to stabilizacja, oba obiektywy są stabilizowane (IS). Nie wiem jakie Ty masz bo nie napisałeś. Jeśli Ci na niej zależy a Twoje są bez stabilizacji to można brać a to co masz sprzedać. W przeciwnym razie poszukaj samego korpusu. Jedyne "miny" jakie znalazłem w tym zestawie to bezmarkowa karta i statyw.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wycisz67 jak nie potrzebujesz kręcić filmów to pomyśl nad używanym 40d/50d; do tego zostanie więcej złotych na szkło, statyw etc

zdjęcia w pomieszczeniach ,pejzaż,architektura ,imprezy(?) czyli wszystkiego po troch
    wspomniany tamron 17-50 2.8 bez VC to dobry wybór na początek;

macro
    proponuję zacząć od jakiegoś zestawu m42 który złożysz za nie duże pieniądze

i jeszcze może zostać na porządny statyw, karty

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wycisz67 Zobacz posta
    [...] ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
    To dobre obiektywy, na pewno do ukierunkowania swoich preferencji fotograficznych w sam raz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wycisz67 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu

ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź... warto to kupić czy ,,mina"?
    Zanim kupisz poczytaj o aparatach i obiektywach np. tutaj albo na optyczne.pl gdzie znajdziesz dużo testów i opinii. Nie ładuj się w nic zanim nie będziesz pewien co chcesz a to już mniej więcej powinieneś wiedzieć bo nie zaczynasz przygody z lustrem od tego zakupu.

55-250 jest dla mnie bardzo dobrym obiektywem, 18-55 średnim ale w większości przypadków może być.
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdecydowanie 60D! bo to niezły sprzęt. Szkła z przedstawionej oferty też mogą być na początek.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów