Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Canon 60d czy 7d (dla mnie)

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Ta niezawodność bierze się z testów praktycznych czy domysłów? Używam obu rodzajów kart. Mówiąc szczerze, to nie ma reguły według, której karty powinny działać. Rocznie siadają mi po 2-3 karty. CF-ki czy SD-ki, jeden pies. Jednak nie są to tanie modele tylko "porządne sandiski". Jedyne karty, które posiadam od kilku lat, to 16gb CF-ki Lexara, tutaj złego słowa powiedzieć nie mogę. Z SD używam 8gb Transcendów oraz ostatnio Goodrama. Nie ma tak naprawdę zasady, bo każdą kartę może spotkać to samo. Czy to CF czy SD, to bez różnicy. Żadna z tych kart nie gwarantuje pewności bez awaryjnej pracy.

To jest praktyka a nie domysły. Używam również obu rodzajów kart i nie tylko takich i jeszcze mi się z nimi nic nie przytrafiło. Mam też karty Memory Stick Micro M2 i sprawują się dobrze a przecież używane są w telefonach. A że może się coś stać to wiadomo jak z każdym sprzętem w końcu jest to elektronika. Za dobrze by było gdyby nic się nie psuło tylko było wieczne bo producenci by nic na tym nie zyskali a tak koło toczy się dalej.
    Dyski twarde też padaja jak mają wade fabryczną bądź źle napisany firmware jak to kiedyś było z seagate barracuda. Akurat musiałeś mieć pecha bo karty Sandisk oryginalne są wytrzymałe i nie padają tak szybko. Dużo jest dobrych opinii o kartach Sandisk chyba że ktoś kupi z niewiadomego pochodzenia (jak poprzez allegro) to właśnie może być różnie. Masz gwarancje na karty więc pozostaje je reklamować skoro Ci 2-3 padły w ciągu roku to coś jest nie tak. Goodram czy Transcend mają mniejsze transfery od Sandisków tym bardziej porównując ten sam rodzaj kart np. sdhc. Porównaj sobie te karty i czasami lepiej dołożyc te 25 zł i kupić karte o większym transferze i pewniejszą. Goodram klasy 10 ma do 18 zapis a Sandisk troche droższy bo 25 zł i będzie miał transfer prawie 2,5 raza większy mowa o tej samej pojemności. Sandisk cenowo nie wypada tak źle mowa o kartach SDHC. Porównując karty SDHC do Sandisk CF są 3 razy tańsze o tych samych parametrach i pojemnościach a to robi dużą róźnice tak jak ja to porównałem we wcześniejszym poście. Ja jestem za tym, aby były wbudowane tylko gniazda SD w aparatach i pomału jest to wdrażane. Forumowicz p0lish jest przeciwny że aparat canon 60d ma karty SD a to jest zaleta nie wada popatrz na to co napisałem w postach i porównaj sobie te 2 rodzaje kart to zmienisz zdanie bardzo szybko. Jak zastosujesz szybką karte to i bufor Ci sie szybciej opróżni i nie zapełni tak szybko. Z tego należy się cieszyć że karty SD są tańsze bo to jest oszczędność dla nas użytkowników.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 25-06-2012 o 01:18

Uprawnienia umieszczania postów