Ja bym to zaszufladkował jako zalety, SD są tańszeprzeciw 60d mam tylko to, że używa SD![]()
Ja bym to zaszufladkował jako zalety, SD są tańszeprzeciw 60d mam tylko to, że używa SD![]()
A na CF lepiej zapisze się RAW lub JPG niż na SDprzeciw 60d mam tylko to, że używa SD![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Karta SanDisk SDHC 16GB Extreme PRO 95MB/s 633x UHS-I (cena około 165 zł), która jest zgodna ze specyfikacją canon eos 60d kosztuje prawie 3 razy mniej niż karta SanDisk CF Extreme PRO 16GB 90MB/s 600x (cena około 465 zł) o tych samych parametrach czyli do 90 MB/s zapisu i odczytu bo tyle oferują karty pro sd jak i cf. Warto więc brać karty SD bo są tańsze a też nie zawodne.Ja bym się nawet nie zastanawiał nad tym. Bo za tą różnice możesz kupić dodatkowo 2 karte. Jak nie chcesz takich szybkich kart to możesz wziąść o mniejszym transferze czyli zwykłą SanDisk SDHC 16GB Extreme 300x (45MB/s) za około 96 zł i wtedy 2 czy 3 takie karty i masz problem z głowy.
plastik w 60D wcale nie jest taki straszny, ktoś puścił plotkę i już fama się rzeczy " o jeju plastik uciekajcie od tego". Weźcie do ręki takie 40D i 60D i porównujcie.
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Ta niezawodność bierze się z testów praktycznych czy domysłów? Używam obu rodzajów kart. Mówiąc szczerze, to nie ma reguły według, której karty powinny działać. Rocznie siadają mi po 2-3 karty. CF-ki czy SD-ki, jeden pies. Jednak nie są to tanie modele tylko "porządne sandiski". Jedyne karty, które posiadam od kilku lat, to 16gb CF-ki Lexara, tutaj złego słowa powiedzieć nie mogę. Z SD używam 8gb Transcendów oraz ostatnio Goodrama.
Nie ma tak naprawdę zasady, bo każdą kartę może spotkać to samo. Czy to CF czy SD, to bez różnicy. Żadna z tych kart nie gwarantuje pewności bez awaryjnej pracy.
Ty natomiast puszczasz kolejną plotkę o 40D, który jest emerytowany i ma prawo do błędów. Jednak weź też pod uwagę ukierunkowanie obu modeli. 60D bliżej do 550D niżeli do 40D.
To jest jedna z tych rzeczy, które sprawiają, że totalnie zapomina się o oddawanym obrazku.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
To jest praktyka a nie domysły. Używam również obu rodzajów kart i nie tylko takich i jeszcze mi się z nimi nic nie przytrafiło. Mam też karty Memory Stick Micro M2 i sprawują się dobrze a przecież używane są w telefonach. A że może się coś stać to wiadomo jak z każdym sprzętem w końcu jest to elektronika. Za dobrze by było gdyby nic się nie psuło tylko było wieczne bo producenci by nic na tym nie zyskali a tak koło toczy się dalej.
Dyski twarde też padaja jak mają wade fabryczną bądź źle napisany firmware jak to kiedyś było z seagate barracuda. Akurat musiałeś mieć pecha bo karty Sandisk oryginalne są wytrzymałe i nie padają tak szybko. Dużo jest dobrych opinii o kartach Sandisk chyba że ktoś kupi z niewiadomego pochodzenia (jak poprzez allegro) to właśnie może być różnie. Masz gwarancje na karty więc pozostaje je reklamować skoro Ci 2-3 padły w ciągu roku to coś jest nie tak. Goodram czy Transcend mają mniejsze transfery od Sandisków tym bardziej porównując ten sam rodzaj kart np. sdhc. Porównaj sobie te karty i czasami lepiej dołożyc te 25 zł i kupić karte o większym transferze i pewniejszą. Goodram klasy 10 ma do 18 zapis a Sandisk troche droższy bo 25 zł i będzie miał transfer prawie 2,5 raza większy mowa o tej samej pojemności. Sandisk cenowo nie wypada tak źle mowa o kartach SDHC. Porównując karty SDHC do Sandisk CF są 3 razy tańsze o tych samych parametrach i pojemnościach a to robi dużą róźnice tak jak ja to porównałem we wcześniejszym poście. Ja jestem za tym, aby były wbudowane tylko gniazda SD w aparatach i pomału jest to wdrażane. Forumowicz p0lish jest przeciwny że aparat canon 60d ma karty SD a to jest zaleta nie wada popatrz na to co napisałem w postach i porównaj sobie te 2 rodzaje kart to zmienisz zdanie bardzo szybko. Jak zastosujesz szybką karte to i bufor Ci sie szybciej opróżni i nie zapełni tak szybko. Z tego należy się cieszyć że karty SD są tańsze bo to jest oszczędność dla nas użytkowników.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 25-06-2012 o 01:18
p0lish - mając 40D zostałbym przy 40D i kupił jakieś nowe szkłoChyba że ciekawi Cię videofilmowanie
Tak odchodząc od tematu sam nie wiem dlaczego mając 60D stwierdziłem, że filmowanie jest fajne i chyba kupię sobie kamerę po skompletowaniu odpowiedniej szklarni
![]()
Co do kart to 60D nie wspiera UHS-1 więc nie wykorzysta tej prędkości. O ile się nie mylę pierwszą puszką która wspiera ten standard u Canona jest 650D![]()
Zdecydowanie 7d gdyż AF jest o wiele szybszy i celniejszy niż w 60d. Uważam także że rozmieszczenie przycisku " Kosz" usytuowane zostało w złym miejscu i jest bardzo niewygodne do kasowania zdjęc