Strona 120 z 147 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Pozwolę sobie się stanowczo nie zgodzić. Na takim ekranie w końcu widać ostrość zdjęć jak należy, nie ma schodków na elementach skośnych ani siatki pikseli.

Oczywiście ułomności systemu operacyjnego i sztuczne uzależnienie wielkości elementów ekranowych od ilości pikseli monitora to zupełnie inna para kaloszy. Da się to zrobić jak należy. Dowodem jest choćby Ipad 3. Wszystko jest takiej samej wielkości jak na wcześniejszych modelach ekranów a o niebo ostrzejsze. Bardziej naturalne.
    O to dokładnie mi chodzi. Standardowe modele 15" miały stanowczo za małą przestrzeń roboczą - palety zajmowały za dużo miejsca. W związku z tym, zamiast pełnych 15" w 220ppi mamy do dyspozycji obszar wielkości ok. 10x15, w zależności od programu (Aperture, Lightroom, Photoshop, wtyczki pokroju NIK software).

I na marginesie, nie neguję samej idei wyświetlaczy w okolicach 220 - 240ppi, ale przydało by się, żeby były większe. O ile 15" jest dla mnie lekko od czapy, bo system zabiera nam w zależności od programu 20-40% ekranu. Do tego dochodzi kwestia np. retuszu, który wymaga powiększenia obrazu do 100-200%, żeby móc wygodnie szaleć wynalazkami pokroju healing brush.

W iPadzie proporcje elementów na ekranie zostały przemyślane przy projektowaniu urządzenia, w przypadku OS X, elementy miały stałą wielkość, przykładowo, belka miała zawsze koło 20px, przez co na np. 13" z rozdzielczością 1280x800 była taka sama jak na 15" z 1440x900, ale już na hi-resach (15", 17") była mniejsza. Tak samo jak miała inne wymiary w MBA 11" i 13" i na ekranach 20", 21,5", 24", 27" i 30". Taka cecha tego wynalazku, tylko dziwi mnie, dlaczego przy stosowaniu nowej technologii zastosowali proporcje systemu sprzed ponad 8 lat? :-) Tym bardziej, że porównując proporcje np. Safari, pole adresu w iPhone czy iPadzie jest wielkością zbliżone do wcześniejszych matryc hi-res, a nie zwykłych.

Sama technologia jest fajna, ale apple zrobiło (MZ) głupotę z zachowywaniem starych proporcji, a raczej, z niedostosowaniem ich do nowoczesnej technologii.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja w każdym razie już laptopa 17" nie kupię. Ani to duże ani kompaktowe. Jak już mam potrzebę to wolę po prostu podpiąć większy ekran, a w "drodze" 15" wystarcza w zupełności.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Awatar Kinia_Ka
    Miasto
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

Witam wszystkich
    Jeżeli chodzi o laptopy to jestem kompletnie zielona i chciałam prosić o pomoc. Szukam laptopa za +/- 3000 zł. Do obróbki zdjęć, chciałabym żeby PS działał przyzwoicie, ale przede wszystkim żeby dobrze pokazywał kolory. Bo nie chce mieć niespodzianek po wydrukowaniu lub przy oglądaniu zdjęć na innym kompie.
    Stacjonarny ze mną zostaje, ale potrzebuję mobilności
    Jeżeli moglibyście pomóc to byłabym wdzięczna.
    Aktualnie błądzę po stronach z laptopami i nic z tego nie wiem
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Akurat szukam laptopa w dokładnie podanym przez Kinia_Ka przedziale cenowym, tak więc również liczę na pomoc z waszej strony Laptop do obróbki zdjęć oraz wyświetlenia wykonanych zdjęć w trakcie sesji na większym monitorze

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Kinia_Ka poczytaj trochę temat zanim zapytasz bo odpowiedź na to pytanie już padła. I nie ma laptopa (a napewno w tym przedziale cenowym) który będzie miał dobrą matrycę, wszelkie laptopówki to szajs.

Awatar Kinia_Ka
    Miasto
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Kinia_Ka poczytaj trochę temat zanim zapytasz bo odpowiedź na to pytanie już padła. I nie ma laptopa (a napewno w tym przedziale cenowym) który będzie miał dobrą matrycę, wszelkie laptopówki to szajs.
    Dziękuję. Tak się składa, że przeczytałam trochę stron wstecz i odpowiedzi nie znalazłam. Gdybym znalazła to bym nie pytała
    Zdaje sobie sprawę, że nie znajdę ideału, ale potrzebuję laptopa koniecznie, komputer stacjonarny ze mną i tak zostaje, ale chce zdjęcia na laptopie widzieć tak jak trzeba:-)
    na szczęście udało mi się znaleźć stronkę, w której było co od czego w laptopach zależy.
    Pozdrawiam:wink:
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinia_Ka Zobacz posta
    Dziękuję. Tak się składa, że przeczytałam trochę stron wstecz i odpowiedzi nie znalazłam. Gdybym znalazła to bym nie pytała
    Zdaje sobie sprawę, że nie znajdę ideału, ale potrzebuję laptopa koniecznie, komputer stacjonarny ze mną i tak zostaje, ale chce zdjęcia na laptopie widzieć tak jak trzeba:-)
    na szczęście udało mi się znaleźć stronkę, w której było co od czego w laptopach zależy.
    Pozdrawiam:wink:
    Polecam Sony Vaio serie F. Bylo o nim pisane kilka stron wczesniej.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Seria F ma kijowy wyświetlacz w porównaniu do SE.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

trzy miesiące temu, po przebrnięciu przez wiele postów tego topiku, zdecydowałam się na zakup Asusa N55S. matowa matryca 15,6", ale w rozdzielczości full hd. trochę bałam się na początku małych pikseli, ale oko szybko się do nich przyzwyczaiło. procek i7 2,20ghz, 8gb ramu, grafika Nvidia, usb 3.0, blu-ray, a z rzeczy mniej istotnych, ale również przyjemnych podczas pracy - system audio Bang&Olufsen

właściwie byłam zdecydowana na Vaio SE1E1E, ale po obejrzeniu tego laptopa na żywo i świadomości, że ja ze swoim sprzętem dużo podróżuję, zdecydowałam się na Vaio. dlaczego? otóż fizyczna budowa Vaio jest cholernie wiotka, matryca umieszczona na cieniutkiej pokrywie laptopa, dająca się rękami wyginać na boki. sam sprzedawca (jednego z punktów największej chyba w polsce siecii sklepów z kompami) widząc moje rozczarowanie tym wizualnie pięknie wyglądającym lapem przyznał, że zdarzają im się reklamacje dot. urwania czegoś w okolicy tej matrycy właśnie. nie wspominam już o cenie, która jest w dużej mierze za jego wygląd właśnie, a nie parametry, które przy moim obecnym Asusie wypadły raczej marnie...
    Always look on the bright side of life...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martine Zobacz posta
    (nie?) zdecydowałam się na Vaio. dlaczego? otóż fizyczna budowa Vaio jest cholernie wiotka, matryca umieszczona na cieniutkiej pokrywie laptopa, dająca się rękami wyginać na boki. sam sprzedawca (jednego z punktów największej chyba w polsce siecii sklepów z kompami) widząc moje rozczarowanie tym wizualnie pięknie wyglądającym lapem przyznał, że zdarzają im się reklamacje dot. urwania czegoś w okolicy tej matrycy właśnie. .
    Ciekawe skąd te reklamacje, jak to jest nowy sprzęt. Matrycę w lapach urywa się zazwyczaj po paru ładnych miesiącach/latach użytkowania.

Se1 faktycznie wygląda mało trwale, ale tak naprawdę obudowa jest magnezowo-aluminiowa i ciężko ją uszkodzić pomimo, że się wygina na wszystkie strony. Po paru miesiącach intensywnego użytkowania nic się nie dzieje i jestem zadowolony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 120 z 147 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów