Dawno temu kupiłem monitor Eizo S1932 i był to model mający dobre opinie wśród monitorów "amatorskich". Niestety nie widzę, przynajmniej w tym wątku, aby podobne perełki były w dziale telewizorów. Uważam, że dobry TV jest też dobrym monitorem (?), stąd wydaje mi się, że forum poświęcone fotografii jest dobrym miejscem do zadawania pytań o pomoc w wyborze TV. Plazma lepsza ? czy jednak LED ? Może określę przedział cenowy: < około 3000 PLN.
Czy mógłbym prosić o wskazanie jakiegoś konkretnego modelu ? Myślę używać go też, jako przeglądarki do zdjęć w gronie rodzinnym. Zależałoby mi więc na wierności w prezentacji kolorów. Ale to chyba jest dla wszystkich ważne kryterium, więc może nie potrzebnie o tym piszę. Zastanawiam się, czy są telewizory z rozdzielczością większą niż FULL HD, co pozwoliłoby na wierniejsze przedstawienie zdjęć o rozdzielczości przekraczającej często rozdzielczość FULL HD (1920×1080). Oglądając w sklepach specyfikacje nawet bardzo dużych telewizorów wszędzie widzę 1920×1080, co trochę mnie dziwi, gdyż większa rozdzielczość mogłaby zainteresować niejednego klienta.