Strona 249 z 254 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 481 do 2 490 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jest to gdzieś zapisane czy 'zwyczajowo' się przyjmuje? Pytam bo wujek Gugel ma dzisiaj strajk
    Z tymi stawkami to też nie jest tak różowo. Czytałem na "żółtym forum", że sądy rozpatrują to w zależności od faktu, czy fotografia stanowi Twoje źródło dochodu, czy jest to zabawa. Jeśli jesteś profesjonalistą (czyli zarabiasz na fotografii) to oczywiście tak jest. Jeśli natomiast fotografię traktujesz amatorsko (jako hobby) to możesz zapomnieć o jakichkolwiek większych pieniądzach. Sąd zasądzi parę złotych tak, że po opłaceniu kosztów procesu wyjdziesz na minus. Polecam, żółte forum bardzo obszernie opisuje ten problem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubkrys Zobacz posta
    Dzięki bombel, myślałem, że same screeny wystarczą.

Rozumiem, że słowo notariusz = dość duży koszt tego przedsięwzięcia. Orientujesz się może, ile taka usługa może kosztować?

Są różni notariusze, niektórzy zdzierają, niektórzy nie; o ile wiem, nie ma jakichś stałych stawek. W Krakowie ostatnio ceny za to były w okolicy 50 zł - niestety nei wiem, czy za całość hurtem, czy za jeden wydruk...

W każdym razie ceny nei były takie znowu kosmiczne. 50 czy 100 złotych jest jeszcze do wyobrażenia, zwłaszcza, jak masz na widoku 15 razy 100.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Dzięki bombel, myślałem, że same screeny wystarczą.

Rozumiem, że słowo notariusz = dość duży koszt tego przedsięwzięcia. Orientujesz się może, ile taka usługa może kosztować?
    Zadzwoń do notariusza i zapytaj o koszt uwierzytelnienia dokumentu.
    Obstawiam, że będzie dużo niższy niż 100zł od strony.
    Następnie wezwanie do zapłaty. Jeśli nie dostaniesz pieniędzy to droga cywilna. Adwokat itd. Koszty sądowe zapłaci pozwany.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Tak, ale pelnomocnik wezmie za godzine, a sad zasadzi zwrot kosztow z ustawy, czyli grosze.
    Za poswiadczenie podpisu u mnie notariusz bierze <30zl.

Domyślnie

Heh, ja mogę sobie chcieć 100zł/zdjęcie, a ile sąd zasądzi... Nie jest to znowuż takie pewne. Wysłałem kilka zapytań do kancelarii notarialnych w Poznaniu, jeżeli dowiem się ile kosztuje taka usługa, to tutaj napiszę, może komuś poza mną się to przyda. Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Heh, ja mogę sobie chcieć 100zł/zdjęcie, a ile sąd zasądzi... Nie jest to znowuż takie pewne. Wysłałem kilka zapytań do kancelarii notarialnych w Poznaniu, jeżeli dowiem się ile kosztuje taka usługa, to tutaj napiszę, może komuś poza mną się to przyda. Pozdrawiam.
    W zasadzie pozew samemu można napisać, jeśli rzecz ma miejsce w Twojej miejscowości, to pełnomocnika nie musisz mieć. Trzeba jednak mieć choćby minimalne doświadczenie w pisaniu pism procesowych żeby to dobrze zrobić. Może znajomy-znajomego ma znajomego prawnika itd. Poszperaj i powodzenia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli mogę wyrazić wątpliwość - nie polecam samemu pisać pozwu. Sam pozew zresztą, to już jest zaawansowany etap.

Na początku pisze się tzw. pismo adwokackie, które ma przekazać 'winowajcy' taką wiadomość: jestem wystarczająco zdeterminowany, żeby bronić swoich interesów prawną rozgrywką, więc lepiej ugodźmy się, bo jak pójdziesz na udry, to po rozprawie zapłacisz więcej.

Żeby przekaz był należycie mocny, napisać go musi ktoś biegły (adwokat na ten przykład), a nie kumpel kumpla, bo wtedy zamiast groźby będzie tylko pierdnięcie, żadnego skutku i może powstać u drugiej strony obraz, że ma do czynienia z kimś mało poważnym.

Z góry mówię, że nie wiem ile takie pismo kosztyuje, ale ponieważ nei jest to wiążące (nie musi iść za tym pozew i inne kroki) prawnicy napiszą go tanio.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 13-06-2012 o 22:36

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Jeśli mogę wyrazić wątpliwość - nie polecam samemu pisać pozwu. Sam pozew zresztą, to już jest zaawansowany etap.

Na początku pisze się tzw. pismo adwokackie, które ma przekazać 'winowajcy' takie słowa: jestem wystarczająco zdeterminowany, żeby bronić swoich interesów prawną rozgrywką, więc lepiej ugodźmy się, bo jak pójdziesz na udry, to po rozprawie zapłacisz więcej.

Żeby przekaz był należycie mocny, napisać go musi ktoś biegły (adwokat na ten przykład), a nie kumpel kumpla, bo wtedy zamiast groźby będzie tylko pierdnięcie i żadnego skutku.

Z góry mówię, że nie wiem ile takie pismo kosztyuje, ale ponieważ nei jest to wiążące (nie musi iść za tym pozew i inne kroki) prawnicy napiszą go tanio.

Nie wchodząc w detale. imho mówisz o wezwaniu do zapłaty lub jak jest ono często nazywane przedprocesowe wezwanie do zapłaty.
    Jak ktoś zechce zapłacić to zapłaci, a jeśli nie, to dużo czasu upłynie zanim powód zobaczy pieniądze.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Takie pismo nie mniej niz stowke kosztuje.
    I malo osob sie przestraszy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To zależy kto jak do tego podejdzie. Jeśli pismo wystosuje kancelaria (a nie kumpel kumpla), napisze je z głową (i odpowiednimi paragrafami jako podpórką), może odnieść skutek. Druga strona też kalkuluje, co jej się opłaci.

Trzeba też pamiętać, że druga strona zawsze może to zignorować, więc jak się powiedziało a, nalezy być przygotowanym na powiedzenie b, czyli podjęcie dalszych kroków.

Czyli stare jak świat: albo po dobroci, albo sądownie.

Strona 249 z 254 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów