Witam.
Od niepamiętnych czasów używałem Canona 300D wraz z obiektywami 17-40mm 4.0 , 24-105mm 4.0 oraz 85 1.8 - wszystkie Canona. Leciwemu 300D się padło i szukam następnego body. Nie czuję przywiązania do systemu Canona. Po sprzedaży szkieł plus jakieś tam pozostałości drobne systemowe oraz dołożeniu trochę kasy może mi się uzbierać sumka około 7-8 tyś i tyle mogę przeznaczyć na zakup sprzętu foto.
Interesuje mnie głównie fotografia krajobrazowa (góry, strumyczki, wodospady, drzewa), portrety (rzadko), architektura.
Nie musi być to nowy sprzęt i szybki. Zastanawiałem się nad Canonem 5DMkI - stary, ale pełna klatka więc do krajobrazu nada się chyba wyśmienicie. Kusi też mnie Pentax K-5 (oba są w podobnej cenie)ze względu na możliwości matrycy (najlepsza z cropów) jak i uszczelnienia. O ile w systemie Canona jestem rozeznany jeśli chodzi o szkła to Pentax jest dla mnie wielką zagadką (jakość szkieł, cena). Żadnego Pentaxa też w dłoni. Jeśli ktoś mieszka w Warszawie na Bemowie/Woli czy jakoś w pobliżu to chętnie postawię piwo w jakimś barze i przyjrzę K-7 czy K-5. A może i Nikon? Też nie mam rozeznania w tym systemie - które szkła sa OK. W Canonie wiadomo - L to L i tyle, a marketingowcy Nikona i innych firm zaspali.
Jestem otwarty na propozycje.