Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Może i racja, robiłam wówczas na automacie. O czasie i przesłonie dopiero się uczę i jak się domyśłam to czasem się doświetla?
    W linku na początku dyskusji o systemie strefowym jest po części wyjaśnione dlaczego zdjęcia czasem są prześwietlone, a czasem niedoświetlone. Wiem, że temat jest bardzo ciężki, ale wraz ze wzrostem wiedzy zaczniesz go rozumieć.
    Po prostu czasem trzeba wprowadzać korektę ekspozycji na + lub -

O czasie i przesłonie dopiero się uczę
    I trzymaj tak dalej
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma tu zanczenia czy automat czy Av, Tv. Poprostu aparaty maja tendencje do zlych pomiarow w pewnych warunkach. I jesli sie dobrze orientuje to zwykle wlasnie niedoswietlaja. Natomiast zdjecie zwykle lepiej lekko "przeswietlic" niz niedoswietlic.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Może i racja, robiłam wówczas na automacie.
    Tak to jest z "automatem" - jest wygodny i sprawdza się w większości sytacji,
    ale bywa że nie daje rady i wtedy warto skorzystać z innych trybów.

Automat nie zastąpi wiedzy i własnego doświadczenia, a takowe nabywa się... :wink:

O czasie i przesłonie dopiero się uczę i jak się domyśłam to czasem się doświetla?
    Mniej - więcej, ale... trzeba wyjść poza "automat".
    No i filtry też pomagają różne z polarem na czele :cool:

Natomiast "złośliwców i żartownisiów" polecam najzwyczajniej... ignorować.
    A co bardziej upierdliwych zawsze możesz dodać do listy ignorowanych,
    którą znajdziesz w opcjach swojego profilu na forum

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Po prostu czasem trzeba wprowadzać korektę ekspozycji na + lub -
    A czasem po prostu należy skorzystać z innego trybu pomiaru światła
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 04-06-2012 o 13:16
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wpierw muszę się dowiedzieć jaka jest różnica w doświetlaniu czasem a przysłoną. Korekta exp. +- ... no nie wiem, po prostu rozjaśnia ale i rozmydla chyba przy okazji a ja lubię nasycenie, jest taka opcja w picasa, najczęściej stosowana przeze mnie jeszcze za czasów cyfry.
    Ale i dowiedziałam się też, że czasem aprat źle czyta to światło z zewnątrz i uruchamia nie to co powinno w aparacie. Ja po prostu chcę mieć ostre, odpowiednio jasne a zarazem nasycone kolorem zdjęcia. Tylko tyle

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[QUOTE=Tama;1081667]
    Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Takze powodzenia..ale najpierw kup poziomice bo Ci zdjecia w bok leca...

... to już grzeczne nie było.
    Każdy może mieć inną drogę dojścia do celu, mam wybór i go dokonałam, ja Wam nie mówię jak macie robić swoje zdjęcia, w jakim formacie. Skoro rzekłam, że nie będę się w RAW bawiła to jakby od ściany moje słowa się odbijają. Aha, czyli kto nie używa RAW ten niedouczony, niereformowalny itd. Może by tak więcej tolerancji i na spokojnie. Wy jesteście faceci, gadżeciarze, wszystko musi być na maxa a ja nie mam takiej potrzeby by spędzać czas na budowaniu obrazu w komputerze. Cieszą mnie podróże, które uwieczniam i mają mi przywoływać miłe wspomnienia, aczkolwiek chcę to udoskonalić - ten obraz. Lepsze nie znaczy wyłacznie RAW.
    Pokazałam kilka moich fotek, takie zupełnie robocze i niech sobie będą bez trzymania poziomu, to nie był konkurs tylko kwestia "przepalonych" fragmentów i kolorystyki, która budzi mój niepokój.
    Zrobiło się po prostu niemiło.
    nie traktowałbym bym tego jako gadżeciarstwa - to wybór albo ty decydujesz o obrazie albo anonimowy inżynier z firmy canon, jeśli chcesz decydować o kolorystyce zdjęcia to trochę łatwiej to zrobić na poziomie wywołania rawa, z przepałami też może być odrobinę lepiej ale w tym przypadku lepiej nie przepalać (chyba że taki zamysł twórczy) niestety wyciąganie z cieni w canonie jest conajmniej takie sobie - oczywiście ci "prawdziwi guru" nigdy z cieni nie wyciągają - chuck noris naświetla jednocześnie i na światła i na cienie - jednym ciosem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

@jaś - nieładnie jest łączyć cytaty różnych osób przypisując słowa jednej osoby do drugiej.
    To po pierwsze... a po drugie
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    nie traktowałbym bym tego jako gadżeciarstwa - to wybór albo ty decydujesz o obrazie albo anonimowy inżynier z firmy canon, jeśli chcesz decydować o kolorystyce zdjęcia to trochę łatwiej to zrobić na poziomie wywołania rawa...
    Jest wielu użytkowników, którzy tak sobie ustawili parametry w puszce,
    że JPEG ich w zupełności satysfakcjonuje, więc...
    ...Korekta exp. +- ... no nie wiem, po prostu rozjaśnia ale i rozmydla chyba przy okazji a ja lubię nasycenie...
    Mydło a nasycenie to dwa różne zagadnienia aczkolwiek mogą być powiązane.

Konieczność rozjaśnienia wymuszana jest często przez mocniejsze otwarcie przysłony,
    co w konsekwencji w obiektywach tanich/kitach (i nie tylko) powoduje pogorszenie ostrości.

Albowiem spotkasz się ze stwierdzeniem, że jedne szkła są ostre od "pełnej dziury", natomiast w innych lepszą ostrość uzyskuje się tylko domykając przysłonę.

Można tego uniknąć jeśli zamiast przysłoną będziemy operować czasem naświetlania, parametrem ISO (do pwnych granic) lub filtrami ND.

Rozjaśnienie samo w sobie może powodować efekt "wyprania" z kolorów/kontrastu,
    ale nie musi być przyczyną utraty ostrości.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 04-06-2012 o 14:04

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...) czytam o Tamronie, że dobrze ostrzy (...)
    no nie wiem czy on tak dobrze ostrzy... dotarłaś do kwestii problemów FF/BF?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Moze chodzilo o to ze dobrze ostrzy= robi ostre zdjęcia :-)

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    no nie wiem czy on tak dobrze ostrzy... dotarłaś do kwestii problemów FF/BF?
    Może nie mieszajmy problemów BF/FF z celnością i ewentualnie szybkością ostrzenia.
    Bo to są dla mnie wyznaczniki terminu "dobrze ostrzy"

Problem BF/FF jest często rozwiązywalny poprzez kalibrację.

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Moze chodzilo o to ze dobrze ostrzy= robi ostre zdjęcia :-)
    Tys może być

Pozdrówka!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

A czasem po prostu należy skorzystać z innego trybu pomiaru światła
    Pozdrówka!
    Nie odnosiłem się do żadnego konkretnego sposobu pomiaru.
    Napisałem, że czasem należy wprowadzać korektę. Niekiedy warunki skutecznie oszukują światłomierz np. mgła i tu żaden rodzaj pomiaru światła w aparacie, bez korekty nie pomoże. No chyba, że program tematyczny
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów