nie mam. Specjalnie nawet kasowałem wszystkie ustawienia w aparacie i lampie i nic...
nie mam. Specjalnie nawet kasowałem wszystkie ustawienia w aparacie i lampie i nic...
Ale czy na pewno. Może któraś jest uszkodzona i nie trzyma napięcia pod obciążeniem.
Miałem tak w 430EX II i winny okazał się jeden uszkodzony akumulatorek. Wyglądało to tak jakby po przed błysku lampa nie zdążyła się naładować i błyskała zbyt słabo.
Proponuję spróbować tak: w ciemnym pomieszczeniu lampę ustawić na 2 kurtynę, migawkę powiedzmy na 10s i zrobić zdjęcie. Lampa będzie miała 10s na naładowanie po przed błysku.
Jeszcze jedno u mnie w ustawieniach lampy C.Fn.-07 Błysk próbny z automatyką błysku 1/32 mocy - czy też tak masz ustawione?
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 02-06-2012 o 15:12
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
odnośnie aku, wszystkie są sprawne, sprawdzałem z dwoma kompletami.
co do C.Fn.-07 jest ustawiony na 1/32
a zdjęcia z 2. kurtyną są ciekawe. Lampa o tak błyska dwa razy, raz z 1.kurtyną raz z 2. z czego pierwsza w ogóle nie naświetla zdjęcia, ale drugą kurtynę już łapie.
chyba jednak poleci do serwisu tam zobaczą co się dzieje...
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
jest prześwietlone.
no ale skoro aku są dobre, specjalnie kupiłem wczoraj nowe enloopy rozładowałem i ładowałem je to co moze byc nie tak?
Najpierw były za ciemne teraz za jasne, a czy wychodzą też prawidłowe?
Spróbuj z różnych odległości. Czy zawsze jest tak samo, czy efekty są różne.
Czy jest różnica jak ustawisz na 1 lub 2 kurtynę i krótkie oraz długie czasy migawki?
W przypadku 2 kurtyny i długich czasów lampa ma czas na doładowanie się po przed błysku (błysku testowym).
Prześwietlone zdjęcie będzie na pewno wtedy, gdy przysłonisz 1 błysk lampy.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 03-06-2012 o 19:09
Moje fotki Moje fotki II
Teraz lampa to już w ogóle ześwirowała.
Jeżeli chodzi o synchronizację, w trybie ettl jej nie ma. jak przełączę pomiar światła na ttl, ręczny czy manual, to synchro jest, ale wszystkie zdjęcie wychodzą prześwietlone - bez znaczenia czy robię zdjęcia w trybie ttl, czy z ręcznym pomiarem światła, parametry tak ustawiam aby pomiar światła wskazywał miedzy 1i1/3 a 1i2/3 EV poniżej zera, ale to jest chyba spowodowane tym, że jak przełączę się w tryb błyskania manual, to nie ma różnicy czy moc błysku ustawie 1/128 czy 1/1 - błyska z taką samą mocą.
jak ustawie za ciemne parametry o kilka EV niżej(np poprawnie naświetlone zdjęcie jest na przesłonie 3,5 a ja zjadę do 11) to wtedy zdjęcie jest w okolicach dobrze naświetlonego, no ale to jest spowodowane raczej tym, że nie ma regulacji mocy..
Ja miałem podobny przypadek - w moim wypadku był palnik dziwnie uszkodzony - niby działała a niby nie chciała. Serwis który naprawiał ta usterkę powiedział że tak dziwnie spalonego/przepalonego palnika nie widzieli.
a ile ta naprawa Cię kosztowała.
ptrzetrzyj spirytusem styki przy gorącej stopce w aparacie i w lampie, bardzo dokładnie, gdzieś coś mogło zaśniedzieć lekko czy coś i dlatego wariuje
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.