Pokaż wyniki od 1 do 10 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Mieszany widok

Domyślnie

http://photozone.smugmug.com/photos/..._cC7dStc-O.jpg

W koncu ktos sie nie bal zamiescic fotki na nieskończoności...
    No i szczerze mowiac... brzegi to mam lepsze w 28-75... troche nie ciekawie jak za te cene.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    W koncu ktos sie nie bal zamiescic fotki na nieskończoności...
    Gdzie na tym zdjęciu jest nieskończoność?

No i szczerze mowiac... brzegi to mam lepsze w 28-75...
    O, to ciekawe. Zatem pokaż brzeg na 24mm.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Z przyjemnością przeczytałem wnikliwie kolejny dobry test Cichego, dzięki za poniesiony wkład :-D.
    Mam pytanie jeżeli chodzi o pracę AF, piszesz :"Zrobiłem obydwoma obiektywami serię kilkudziesięciu zdjęć w różnych ustawianiach AF i wniosek jest krótki: AF w Canonie jest po prostu pewniejszy. O ile prędkość ustawiania jest porównywalna w obydwu, o tyle tamron lubi się czasem pomylić, zwłaszcza jeśli ustawiony jest inny niż centralny punkt ostrości. Właściwie wyszło mi to dzisiaj, bo sesje (dzienną i nocną) robiłem głównie na centralnym punkcie ostrości (ale nie tylko) w 5d mkIII i w obróbce nie zauważyłem nietrafionych zdjęć. Dzisiaj w warunkach bardziej testowych zauważyłem problem przy bocznych punktach AF. Nie wiem, czy to kwestia współpracy z 5d3, czy może coś innego. Zbyt małe mam doświadczenie (i właściwie żadnego na innych korpusach) żeby wysuwać jakieś daleko idące wnioski. Jedno jest pewne - robiłem szkłem 2 sesje i rezzultat jest ok."
    1. Jak oceniasz (subiektywnie) pracę AF ? ile (procentowo) miałeś nietrafionych fotek ?
    2. Na czym polega problem na bocznych pynktach AF ? trafia z 5dIII sporadycznie ? czy nie trafia ? (jaki procent subiektywnie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Gdzie na tym zdjęciu jest nieskończoność?
    Nie wiem czy to akurat w punkt nieskonczonosc, ale mysle ze wiadomo o co chodzi?

O, to ciekawe. Zatem pokaż brzeg na 24mm.
    dobra dobra... chodzilo o szeroki koniec.
    ale tak bez zartow, nie sadzisz, ze nasilajace sie aberracje na brzegach robia cos dziwnego z detalami? Moze nie jest to typowa nieostrość, ale cos jest jednak nie tak. I co ciekawe nie ma tu tego typowego rozmycia w samych rogach...

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Kolejny dobry i OBIEKTYWNY test Cichego. Jak dla mnie wadą jest(podobnie jak w nowym Canonie) osłona przeciwsłoneczna która nie "chroni" wysuwającej się tuby. Ten obiektyw dla wielu to wół roboczy, sam często robiąc "masówkę" nie raz obiłem osłona o rózne inne osoby.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale tak bez zartow, nie sadzisz, ze nasilajace sie aberracje na brzegach robia cos dziwnego z detalami? Moze nie jest to typowa nieostrość, ale cos jest jednak nie tak. I co ciekawe nie ma tu tego typowego rozmycia w samych rogach...
    Naprawdę, nie mam najmniejszej ochoty doszukiwać się z lupą aberracji na brzegach, jakbym miał takie zboczenie to musiałbym wszystkie Lki do kosza wyrzucic

Dzisiaj troszkę pofociłem, jeden sampelek na 24mm f/2.8 nie ruszany:

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470/24mm5d2.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Naprawdę, nie mam najmniejszej ochoty doszukiwać się z lupą aberracji na brzegach
    Z takim odprężającym podejściem to w ogole po co przeplacac? Mozna se kupic 24-105, uzywane 24-70, T28-75... itd. Takie stawianie sprawy prowadzi do absurdu. Ja nie wiem moze jestem jakis dziwny ale dla mnie jakosc optyczna jest najwazniejszym czynnikiem definiującym przydatność obiektywu. No i w zwiazku z tym aberracje powodujace nieostrosc, szczeglnie w obiektywie niekorygowalnym w dpp sa dla mnie realnym problemem, a nie wymyslem - szczegolnie za 4300 zl.

Dzisiaj troszkę pofociłem, jeden sampelek na 24mm f/2.8 nie ruszany:

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470/24mm5d2.jpg
    Jak na 2.8 to ok, ale przeciez ja nie mowie, ze nie nadaje sie na koncerty czy inne wesela.

Uprawnienia umieszczania postów