Strona 12 z 42 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak myślę, że każdy ma taką "biedronkę", na jaką sobie zasłużył. Kto na przykład doceni ten pokaz kunsztu technicznego http://www.youtube.com/watch?v=KiXH7HDRPKY - którego praktyczne znaczenie jest zupełnie pomijalne?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 13-05-2012 o 12:25
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sa tacy, ktorzy na pewno docenia A swoja droga w filmiku obok pisza,ze ich lozyska pozwalaja zaoszczedzic 2,5s na km jesli to bylaby prawada to w wyscigach kolarskich duzo

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A jak jest z ostrzeniem? Czy coś się zmieniło względem na przykład FEDa i można ostrzyć nie tylko "na centralnym"? Bo domyślam się, że wprawny reporter na tym właśnie centralnym radzi sobie lepiej niż np. autofocus w najnowszym Fuji X-Pro 1?
    Ja jakoś 2 tygodnie po zakupie czyli po jakiś 100 zdjęciach powiedzmy, zabrałem M9 w trasę z zespołem na ponad tydzień, zrobiłem na trasie około 600 zdjęć z czego 98% trafionych w punkt na f/1.4. Zupełnie nie odczułem braku AFa, a to było pierwsze w sumie doświadczenie z ostrzeniem manualnym. Jedynie raz na jakiś czas skopie zdjęcie przez centralne ostrzenie, że się tak skupie na tym ostrzeniu że zapomnę przekadrować, ale to samo mam z 5D2. To już niestety nawyk używania przez lata jedynek gdzie wybierałem punkt AF i już nie przekadrywałem. No, ale to 0.01% robionych zdjęć.

Ale tak ogólnie to co do prędkości ostrzenia na M9 to ja to porównuję do 5D2 a nie jakiegoś X-Pro1. Oczywiście Canon przyostrzy w słoneczny dzień szybciej, natomiast ja ZDECYDOWANIE szybciej wieczorem/w nocy. A w dzień i tak dla pewności 5D2 strzelę 2 razy, a M9 raz a pewnie więc czas na wykonanie danego ujęcia jest taki sam.

Jeżeli mam problem z ostrzeniem i przekadrywaniem to z 50 na f/1.0, czasami ostrość złapie mi na 2-4 cm przed punktem ostrzenia, ale przy tak papierowej głębi + przekadrywaniu to niestety może się zdarzyć.

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A z czyszczeniem matrycy jak sobie radzicie? Jakies wyprobowane metody? Brudzi sie czesciej niz w aparatach z autamtyczna czyszczajka?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEEK Zobacz posta
    A z czyszczeniem matrycy jak sobie radzicie? Jakies wyprobowane metody? Brudzi sie czesciej niz w aparatach z autamtyczna czyszczajka?
    Zartujesz? My nie czyscimy matryc, my wymieniamy na nowe!

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A widzialem wczoraj na eBay M9 z wymieniona matryca, zastanawialem sie po co ja wymieniali ale teraz juz wszystko jasne ;]

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta

Dzieki za szybka i konkretna odpowiedz.
    Wiem juz teraz, ze to zdecydowanie aparat nie dla mnie.
    Nie stac mnie na takie czeste wymiany. Czasowo, jak i zapewne finansowo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W M9 były wymieniane matryce, bo była rąbnięta partia aparatów ze źle zamontowanymi sensorami, które ... pękały. Z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W M9 były wymieniane matryce, bo była rąbnięta partia aparatów ze źle zamontowanymi sensorami, które ... pękały. Z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.
    Spkojnie przeciez sobie zartujemy, chyba nikt tego nie wzial na powaznie

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdyby jednak ktos sie odwazyl napisac cos powaznie na temat czyszczenia, to ja bym chetnie przeczytal odpowiedz.

Strona 12 z 42 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów