Wątpliwe. Spodziewałbym się za to nowego tematu w stylu:
"Dlaczego moje 5D3 nie rozmazuje mi tak ładnie tła jak bym chciał"
Widać to po wypowiedziach samego zainteresowanego, że nie wie w ogóle o co chodzi. 2.8 na cropie i tak da lepszy bokeh niż 4.0 na FF.
Kolega coś tam wie, czegoś chce, ale nie ma zielonego pojęcia czego DOKŁADNIE oraz jak to uzyskać. Za to uważa, że wydanie 20k zł rozwiąże jego wszystkie problemy.
No i co? Pójdzie, wyda i się rozczaruje i będzie wylewanie żali na forum.
Serio polecam zostawić to co się ma i zainwestować na razie ułamek tej kwoty w rozwój wiedzy a potem dopiero myśleć o zakupach sprzętowych.
Spotkałem raz takiego jegomościa na pewnej imprezie na której robiłem foty. Ze 3lata temu. Ja miałem biedne 40D, tamrona 17-50 i 580II a gościu świeżutkie 5D2 z 24-70 i 580II. Poprosił żebym mu porobił trochę zdjęć jego sprzętem. Oczywiście jak dostałem sprzęt to był na zielonym prostokącie. Poprzestawiałem po swojemu, pobawiłem się trochę (a jakże!) porobiłem mu fotki i jak oddałem to przestawiłem z powrotem żeby się facet nie przeraził, że mu aparat nie działa

No i przybiega za 10min. i się pyta "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" Reszty sytuacji nie piszę bo po co...