Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: jaki sprzęt dla amatora bez ograniczeń finansowych

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1791 Zobacz posta
    To porównanie 7d i 5dii , nie raz spotkałem się z wypowiedzią że przy pełnej klatce otrzymam płytszą głębię ostrości no chyba że przy tych samych obiektywach ale to i kadr będzie inny .... Mylę się ?
    I tak i nie. Zależy jakie przyjąć warunki... Czy chcesz otrzymać ten sam kadr czy rozważamy po prostu postawienie aparatów obok siebie na statywie z tym samym obiektywem i porównywanie obrazka... A jeżeli ten sam kadr to tym samym obiektywem (zmieniając odległość od obiektu) czy zmieniając obiektyw aby odpowiadał ekwiwalentowi ogniskowej z cropa (nie zmieniając odległości od obiektu). Możliwości jest wiele. Kiedyś z nudy sobie liczyłem różne opcje, ale nie wie gdzie to teraz mam. W każdym razie ogólnie można przyjąć, że FF da Ci płytszą GO. Ale różnice są raczej kosmetyczne... Pamiętam, że kiedyś dawno temu ktoś wrzucał tutaj zdjęcia z cropa i FF na 200mm i 2.8 - ten sam kadr i różnice były naprawdę nieznaczne.

Cytat Zamieszczone przez a1791 Zobacz posta
    Jeśli każdy by wszystko wiedział to by forum nie istniało Kolego , nie napisałem nigdzie że 20 k rozwiąże moje problemy , jeden ma do wydania 2 k a inny 20 k i tyle , to tak jak z samochodem po co mam wydawać 400 k na mercedesa jeśli można mieć za to 10 szt. Skody yeti ? Jeśli się rozczaruję trudno , moja strata .
    Oczywiście zgadzam się w zupełności. Dlatego radze najpierw zasięgnąć trochę nauki i to nie z internetu ale z dobrych publikacji. Jest tu temat o książkach o fotografii - polecam zgłębić. A co do analogii to dalej źle mnie rozumiesz. Nie mówię, żebyś kupował 10 skód zamiast mercedesa. Bardziej chodzi mi żebyś najpierw kupił parę dobrych magazynów i potem zdecydował jakiego chcesz mercedesa i z jakim wyposażeniem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz i co próbujesz udowodnić? Jaki problem w tym, że wyda w ten, a nie winny sposób swoje pieniądze? Co jest z tym nie tak?
    Nic nie jest nie tak. Niech wydaje jak chcesz. Nic nie chcę udowadniać. Raczej zwrócić uwagę na fakt, że wydawanie 20k na sprzęt nie implikuje w 100% pewności ogromnej poprawy robionych zdjęć, jeżeli nie wie się dokładnie co się chce uzyskać i w jaki sposób.
    20k można wydać w różny sposób. Może akurat koledze w tym co chce uzyskać nie "pomoże" bardziej kupowanie 5D3 a raczej dobór innego szkła (np. 135L?)
    Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 08-05-2012 o 12:29 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta

Nic nie jest nie tak. Niech wydaje jak chcesz. Nic nie chcę udowadniać. Raczej zwrócić uwagę na fakt, że wydawanie 20k na sprzęt nie implikuje w 100% pewności ogromnej poprawy robionych zdjęć, jeżeli nie wie się dokładnie co się chce uzyskać i w jaki sposób.
    20k można wydać w różny sposób. Może akurat koledze w tym co chce uzyskać nie "pomoże" bardziej kupowanie 5D3 a raczej dobór innego szkła (np. 135L?)
    Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
    Ale to tym bardziej jak ma parcie to niech bierze. Nadal nie rozumiem - masz jakąś misję nawracania innych z ich błędów? Najwyraźniej ma ochotę kupić zestaw jak wyżej i moim zdaniem źle nie zrobi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Zmieni tyle, że po zakupie nie bedzie juz można zwalić winy za nieudane zdjęcie na "słaby sprzęt". Bedzie trzeba zacisnąć "co kto ma do zaciskania" i wziąć się do roboty, żeby dowiedzieć "dlaczego".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
    Hmmm... zobaczymy. Satysfakcję posiadania na pewno, ale satysfakcję z ciekawszych zdjęć może już nie koniecznie.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale to tym bardziej jak ma parcie to niech bierze. Nadal nie rozumiem - masz jakąś misję nawracania innych z ich błędów? Najwyraźniej ma ochotę kupić zestaw jak wyżej i moim zdaniem źle nie zrobi.
    Skoro forum jest po to aby dyskutować, wyrażać swoje opinie to właśnie to robię. Doradzam po swojemu i tyle, nie wiem czego tu nie rozumieć.
    Kolega na razie powiedział, że chce 5D3, z grubsza określił dlaczego, ale w sumie to nie do końca wiadomo co mu nie odpowiada w tym co ma do tej pory, co by chciał poprawić. A po jego wypowiedziach również widać, że sam wiedzy za bardzo w temacie nie ma. Coś usłyszał, coś przeczytał ma kasę i ciśnienie na zakupy. - OK! Ale ja np. wolałbym kupić sobie (będąc amatorem) 7D lub 5D2 jeżeli koniecznie ma być FF i więcej ciekawych obiektywów (tym bardziej, że ma to być do nauki, zabawy itd.) niż koniecznie 5D3. Ale póki sam zainteresowany nie określi bardziej konkretnie swoich wymagań to w sumie takie radzenie to strzelanie na oślep.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zmieni tyle, że po zakupie nie bedzie juz można zwalić winy za nieudane zdjęcie na "słaby sprzęt". Bedzie trzeba zacisnąć "co kto ma do zaciskania" i wziąć się do roboty, żeby dowiedzieć "dlaczego".
    i stracić kasę na roszadach sprzętowych, bo jednak to co się kupiło na początku nie jest odpowiednie do tego co się chciało osiągnąć
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 09-05-2012 o 16:06 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie uważam, żeby zakup 5DIII+35L+70-200/4IS wymagał jakichkolwiek "roszad" sprzetowych.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie uważam, żeby zakup 5DIII+35L+70-200/4IS wymagał jakichkolwiek "roszad" sprzetowych.
    Nie każdemu 35L musi pasować a 70-200 można nabyć w wielu wersjach, albo nawet rozbić na stałki Ale mówię to takie strzelanie na ślepo

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Moja propozycja to moje przemyślenia Po zakupie x100, które daje w pewnym stopniu przedsmak takiej m9, jestem pewien,że gdybym nie nastawiał się na jakiś zarobek na fotografii,gdzie muszę posiadać lampy,zapasowe body,wyzwalacze i inne pierdoły, to kupił bym właśnie leice mając teoretycznie nieograniczony budżet. Uważam,że taka stałka 35/50mm wystarczyła by mi do wszystkiego,a na pewno dawała ogromną przyjemność z fotografowania.Gdybym w canonie miał zostać z jednym szkłem to było by to 35mm. Najwyżej czasem można przycropować Dodam,że potrafię obiektywnie spojrzeć na wszystko i nigdy na siłę nie wychwalam tego co posiadam, chyba że faktycznie jest tego warte.
    Dla Ciebie jedna stałka 35/50mm by starczyła. A jak ktoś foci samoloty to już trzeba mieć i coś szerokiego na pokazach na display naziemny, 100-400 do focenia w locie ogółem i 600mm na detale w locie.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Może to trochę nie na temat....

Do zestawu 5d coś tam polecam kupić na otrzeźwienie jakiegoś EOSa na kliszę + parę książek, tak żeby liznąć trochę tego co było kiedyś i nie wpaść w pułapkę 100000 bezwartościowych zdjęć o niczym.

Zapisz się na jakieś warsztaty oglądnij parę filmów o historii fotografii (fajny jest serial BBC http://www.bbc.co.uk/photography/genius/)
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Początki nałogu

Domyślnie

Ja bym przekroczyl budzet i wzial Leice M9 jesli to ma byc do zastosowan domowych . Jak szpan to szpan

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów