Strona 57 z 58 PierwszyPierwszy ... 74755565758 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    No to pora na rozwiazanie. Ponizej linki do JPGow w pelnej rozdzielczosci 100%
    Zdjecie nr 1 5DMKII
    Zdjecie nr 2 5DMKI
    W LR mam różną kolorystykę, nawet korzystając z pipetki i wskazując na "białe" miejsce, jest różnica w czerwieniach. Poza tym 5d2 nie doświetla o około 1/3, może to wynikać z większej rozpiętości tonalnej, chyba jednak bardziej z innej "temperatury barwowej" - jako cechy matrycy. Patrząc na twarz drugiej osoby większej na ekranie telewizora w 5d jakby ładniej wyglądały szczegóły w światłach ... Ostatnio zauważyłem na zdjęciach 5d2, że stosunkowo mało mogę "wyciągnąć ze świateł", aż z ciekawości poszukałem zdjęć z 5d i tutaj dużo lepiej. Pewnie częściowo wynika z różnych warunków, światło itp. ale mimo to odnoszę wrażenie, że łatwiej wyciągać z cieni w 5d i wolniej wypalają się światła. Czy macie podobne doświadczenia ?

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrjq Zobacz posta
    ... Ostatnio zauważyłem na zdjęciach 5d2, że stosunkowo mało mogę "wyciągnąć ze świateł"...
    mam takie same spostrzeżenia, wg mniev mniej detali rejestruje w bardzo jasno oświetlonej scenie
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Patrząc na twarz drugiej osoby większej na ekranie telewizora w 5d jakby ładniej wyglądały szczegóły w światłach ...
    No i wręcz przeciwnie w przypadku pierwszej osoby, gdzie różnica jest wyraźnie na korzyść 5DII - właśnie jeśli chodzi o szczegóły w światłach.
    Jeśli chodzi o wyciąganie świateł z obu aparatów to proponuję się upewnić czy dotyczy to tego samego ISO. Przy ISO 100-400 możliwości wyciągania świateł są spore, wyżej jakoś mi nie wychodzi. W ogóle obrazek z tego zakresu czułości wydaje mi się, że zawiera o wiele więcej informacji w światłach i cieniach niż przy wysokim ISO.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Domyślnie

Jakiego programu używasz ?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jakiego programu używasz ?
    Lightroom 3. Czasem ACR.
    Tak popatrzyłem trochę w testy i moje spostrzeżenie odnośnie ISO i rejestrowanej rozpiętości tonalnej jest trywialne:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...EOS-5D-Mark-II
    W zakładce Measurements/ Dynamic Range jest wykres z wyraźnie malejącą DR w funkcji ISO.
    No cóż.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Domyślnie

W porównaniu do 5d, jest nie aż tak duża różnica.
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...e/Canon/EOS-5D
    Wartości EV są wyższe dla 5d2, jedynie w jednym przypadku między iso 1600 a 3200 jest większa stromizna gorzej wypada 5d2 względem 5d. Wykresy się różnią wizualnie bo inna jest skala. Ale patrząc na wartości i rozdzielczość jednak 5d2 ma dużo do zaoferowania. Chyba jednak mam zbyt dużo sentymentu do 5d ...
    Ostatnio edytowane przez mrjq ; 28-02-2012 o 23:41

Domyślnie

zatem czekamy na dalsze Rawy...

Coś już napisał

Domyślnie

Czekamy aż wyjdzie mark III to dopiero bedzie do porównywania zastanawia mnie co dalej nakręca ten wątek... Są różnice niewielkie ale obydwie puszki są extra i tyle.
    Brak ;(

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mk I nie miałem nigdy w ręku, ale sporo czytałem i zastanawiająć się przy zakupie, wybrałem Mk II głównie dlatego, że było mnie stać. Różnice w parametrach nie są aż tak wielkie.

W tym momencie, kiedy miałem okazję pobawić się Mk III, widzę kosmiczną różnicę między moim Mk II a nową wersją, ale dam sobie spokój z uwagi na cenę.

Wszystko też zależy do czego puszkę używamy. Ja dla przykładu robię ostatnio dużo zdjęć w studio i tak naprawdę można tam używać kompakta, bo przy ISO 100 i F16, to każdy sprzęt wychodzi w miarę OK, aby miał możliwość zapisu RAW. Rożnicę robi tylko AF w takich warunkach. Tu chyba Mk I podobny jest do Mk II. Oczywiście najważniejszy jest obiektyw, ale to inna bajka, sama puszka nie jest tak ważna.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Początki nałogu

Domyślnie

Roznice bedzie robic rozpietosc tonalna, odwzorowanie szczegolow - to, ze wszystko bedzie ostre, nie znaczy ze matryce zarejestruja to samo. Do tego dochodzi wieksza wszechstronnosc lustrzanki. To tyle jesli chodzi o porownanie do kompakta, w przypadku roznic miedzy mk3 a mk2 i mk1 to juz faktycznie w takich warunkach sie zacieraja.

Strona 57 z 58 PierwszyPierwszy ... 74755565758 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów