Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 202829303132 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Domyślnie

Nie chcę odbiegać od tematu ale czy jeśli mówimy o mikroregulacji to zestaw Canon 5d m ii + Tamron 28-75 2.8 jest do przyjęcia "w ciemno" tzn. nawet przy zakupie przez net? Mikroregulacja z poziomu body wystarczy czy może być problem? Poza tym - matówka precyzyjna (Canon Eg-S Super Precision Focusing Screen - 160zł) i w razie czego MF

Przy okazji - proszę o propozycję szkieł nowych (chcę FVAT i pewność) bez AF do 5d dobrych o zakresie właśnie powyższego Tamrona lub zbliżonym.

W takim razie body 60d jest totalnym gniotem skoro nie ma mikroregulacji?
    Czy też jest ok pod warunkiem stosowania tylko i wyłącznie nowych obiektywów systemowych bo w razie czego bezpłatnie skalibrują i to rozwiąże problem?

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi
    Wyatt

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

na temat 5D jest oddzielny wątek więc może tam proszę pytać, co do 60D to również jest odpowiedni wątek i tam też pytać.
    Kurde, to jest wątek o 50D i mikroregulacji w tym konkretnym przypadku/body.
    później rosną wątki gigantyczne gdzie na temat są suma summarum dwie strony.

U mnie w 50D jest ok, mikroregulacja może i działa ale skończyłem fotografować tablice itd.
    Też trochę się bałem przy zakupie 50D BF i FF. Na początku ustawiałem, ustawiałem i ustawiałem. Dziś już mam z tym spokój, co jakiś czas warto skalibrować sobie, a potem znowu spokój. mikroregulacja to taki badziew że jak się go nie ma to się cieszy z fotografowania, a jak się ma to się dąży to ustawiania ostrości w punkt niczym jakiś snajper. badziew przydatny bo jak z czasem body nam się zużyje wraz z szklarnią to do pewnego momentu możemy sami zrobić kalibrację. nie ma co przesadzać i dążyć do "perfekcji" naszego AFa w naszym body bo ustawiać będziemy tydzień, a i tak to psu na budę. Ja ustawiam tylko jak męczę jakieś makro gdzie GO to kilka mm i fajnie trafić w punkt, natomiast przy normalnym fotografowaniu ostrość jest tam gdzie powinna.
    pozdr.

Domyślnie

Witam

Poszukuję programu który odczytuje w EXIF ustawienie mikro-regulacji aparatu. Aparat 50D zapisuje prawdopodobnie te dane. Podczas przeglądania zdjęć na aparacie te dane są widoczne ale po zgraniu na kompa już niestety nie potrafię do nich dotrzeć...?

Janusz

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ehmmm.... ZoomBrowser EX niejakiego Canona.AF Microadjustment wyświetla się tam tylko wtedy, gdy jest ustawiony inaczej niż na zero.
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

ExifTool - pokazuje (chyba) wszystkie parametry jakie zapisują puszki w plikach RAW i JPG.
    http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/index.html
    Do tego GUI - interfece
    http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...board,7.0.html

--
    plik exiftool(-k).exe zamieniamy jego nazwę na exiftool.exe
    umieszczamy w tym samym katalogu co ExifToolGUI.exe
    ---
    Po uruchomieniu programu - ExifToolGUI.exe klikamy na wybrany plik CR2 lub jpg
    Klikamy w prawym górnym rogu na przycisku Maker
    szukamy Tag name (jest w dolnej części listy) AFMicroAdjValue

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Przy okazji (nie znalazłem dedykowanego w miarę świeżego wątku) mam problem z ExifTool GUI. Ogólnie mam go razem z ExifTool w jednym katalogu, nazwę zmieniłem na exiftool.exe, gui się uruchamia, ale nie podaje info o exif, nie można exportować exif do pliku np txt, komunikat: Can't open perl script "-e". No such file or directory.
    Nie mam perla, bo teoretycznie nie trzeba.
    Jakieś sugestie ?

Coś już napisał

Domyślnie

Podbijam - sprawdzałem na innym windowsie (7) i tam działa, a u mnie nie - czego szukać to nie wiem... Mam Xp pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Przypominam o temacie - exiftool używam na innym kompie, natomiast pozostają 2 laptopy, na których jest ten właśnie błąd. Zainstalowałem nawet ActivePerl.... ale nic. Ktoś z tym walczył?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Przypominam o temacie - exiftool używam na innym kompie, natomiast pozostają 2 laptopy, na których jest ten właśnie błąd. Zainstalowałem nawet ActivePerl.... ale nic. Ktoś z tym walczył?
    SOA#1 zarówno na XP jak i na 7 64-bit.
    To "-e" w komunikacie błędu jednak daje do myślenia.
    Może wersje exiftool i exiftoolgui nie są ze sobą kompatybilne (np. gdzieś w systemie siedzi stara wersja exiftool do której odwołuje się GUI)?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Oooo dzięki za odzew. Exiftool nowy, odpalany z cmd bez exiftoolgui... teoretycznie powino działać bo jest standalone. Identyczna wersja na innym PC działa. Nie mam 7 64-bit. Wszystko XP.

Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 202829303132 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów