Strona 134 z 372 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

u mnie też 1.

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na marginesie ciekaw jestem czy mamy w Polsce 5d3 z innym numerem seryjnym niż podany w informacji serwisowej.
    Podejrzewam, że wszystkie wyprodukowane do tej pory mkIII miały właśnie 1 i 2. Na forum same "1".
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Problem moim zdaniem polega na tym, że w trybach automatycznych np. AV, Canon dobierze inną wartość czasu (krótszą), niż Nikon i Sekonic, czego efektem będzie niedoświetlenie.
    Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
    Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
    Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
    tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
    Proponuję skonfrontować to z rzeczywistością. Przejaranie świateł o 2EV to jest kaplica.

Początki nałogu

Domyślnie

O 2 EV to raczej oczywiste.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Już o tym pisałem, jedyny sposób żeby maksymalnie dobrze naświetlić klatkę to trick "uniwb" oraz maksymalne wysycenie kanałów, podczas wywoływania na komputerze poprawić balans bieli, zdjąć exp. tyle ile trzeba aby nie wypalić kanałów po wymnożeniu, wtedy mamy pewność że zrobiliśmy wszystko co się dało.

Cały czas nie rozumiem czemu producenci aparatów nie dają prawdziwego RAW-histogramu.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Domyślnie

Czy pozostali użytkownicy puszki, mogą przy okazji sprawdzić działanie autoiso w trudnych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi to, co ja zaobserwowałem. W niektórych sytuacjach autoiso może chyba bzikować (źle mierzyć oświetlenie), czego efektem jest niedoświetlenie kadru (dobranie zbyt małego iso), lub jego prześwietlenie.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    A co ma WB do tego, że na tym porównaniu mk3 generuje obraz jakby był upsamplowany a nie downsamplowany? Jest nieostro i tyle.
    A to ma do tego, że pierwsze co się rzuca w oczy na obrazku o podanym rozmiarze, to poważna rozbieżność kolorystyczna i pokazywanie go jako przykład różnic między jednym urządzeniem, a drugim, w ogólnym kontekście, ma się poniekąd bez sensu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Kraków

Domyślnie

O 2 EV to raczej oczywiste.
    No właśnie. I to niezależnie od czułości.
    A niedoświetlenie o 2EV nawet na iso 1600 jest do wyciągnięcia, nawet na cropie.

@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
    A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać?

Strona 134 z 372 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów