Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kurczę, wydawało mi się, że 85L na jakimś filmiku gdzie było 5d z gripem chodziło sporo szybciej, niż u mnie.

Tak czy inaczej, jak czytam tutaj, że 5D3 z 85L trafia w tańcu na servo, to po wczorajszych doświadczeniach chciałbym to zobaczyć Widocznie niektórzy zauważyli nieistniejące przyspieszenie pracy AF w nowej puszce...
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-04-2012 o 09:34
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w tańcu z 85L będzie ciężko nawet z 1dynką, znam temat z 1d4.

podobnie ciężko jest z d3 i 85/1.4 - oczywiście piszę o otwartych obiektywach - odrzutów jest masa i chyba trudno się spodziewać, że przy papierowej GO będzie łatwo, szczególnie w dynamicznym tańcu.

moje wrażenia, jeśli miałbym cokolwiek porównywać, są następujące: d3 (używam od 4 lat) w servo/AFC kręci szybciej i użytkowo jest po prostu skuteczniejsze - stabilniej śledzi. ale oczywiście też nie jest nieomylne.

z kolei AF w 5d3 jest w moim odczuciu czulszy i precyzyjniejszy, na pewno nie wolniejszy niż nikon - piszę o AFS.

servo 5d3 - w sytuacjach z jakimi się głównie mierzyłem w ostatnim tygodniu: niezwykle energiczna 2 latka, daje sobie rady bdb. z 24 lub 35 na f 1.6 w servo odrzutów jest może 15-20% - po domknięciu w zasadzie nie ma.

fotografowałem równolegle 1d4 i d3 i mimo ogromnego skoku jakości AF w 1d4 względem 1d3, nadal do nikona było mu nieblisko. z 5d3 mam uczucie większego komfortu pracy AF niż z 1d4.

ciekawym co nowego wniesie 1dx.

jakość obrazka z 5d3 utrzymuje świetne standardy kolorystyczne 5d2, z nieco lepszą dynamiką i iso od 3200.

są na pewno dziedziny bardziej wymagające, ale dla mnie, do reportażu ślubnego to aparat marzeń.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Kurczę, wydawało mi się, że 85L na jakimś filmiku gdzie było 5d z gripem chodziło sporo szybciej, niż u mnie.

Tak czy inaczej, jak czytam tutaj, że 5D3 z 85L trafia w tańcu na servo, to po wczorajszych doświadczeniach chciałbym to zobaczyć Widocznie niektórzy zauważyli nieistniejące przyspieszenie pracy AF w nowej puszce...
    Właśnie to sprawdziłem i niestety skompromitowałeś się tą wypowiedzią.

Ustawiłem oby dwa body w tym samym miejscu, tych samych warunkach. obiektyw sigma 150mm żeby AF miał duży zakres do przejechania. Punkt środkowy ustawiony w ten sam cel. Sprawdzałem od nieskończoności i od 0,38. W obu przypadkach 5d3 zauważalnie szybciej kręcił zakresem i szybciej łapał ostrość.
    Poniżej przykład:
    http://dl.dropbox.com/u/16954130/5d3vs5d2.mp3
    Nagrałem iphone'm oby dwa body i połączyłem ścieżki. Na początku słychać kliknięcie spustu, które zsynchronizowałem. Jak słychać 5d3 strzela w ok. 1,5 sekundzie, a 5d2 po ok. 2 sekundach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Właśnie to sprawdziłem i niestety skompromitowałeś się tą wypowiedzią.

Ustawiłem oby dwa body w tym samym miejscu, tych samych warunkach. obiektyw sigma 150mm (...)
    Taaa, tylko że ja pisałem o 85L a nie o jakiejś Sigmie.

PS. Sprawdziłem właśnie kolejno szkła: C24LII, C35L, C85LII, S50 i S85 - przy przekadrowywaniu z minimalnej odległości na nieskończoność nie ma właściwie żadnej różnicy w prędkości ustawiania AF na środku między mkII a mkIII. Oczywiście nie mówię o celności, tylko o samej prędkości ustawiania, bo zdjęć nie robiłem.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-04-2012 o 12:47

Domyślnie

Nie widać różnicy? Po co przepłacać? Chętnie zamienię się z Tobą moje 5d2 na twoje 5d3. Opłaca się
    5d2 łapie równie szybko ostrość, ma więcej detalu i równie dobre iso

A tak serio wspomniana sigma odżyła przy 5d3. Nie to szkło co przy 5d2.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

[QUOTE=luc_october;1069839
    A tak serio wspomniana sigma odżyła przy 5d3. Nie to szkło co przy 5d2.[/QUOTE]
    Możesz coś więcej na ten temat ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Takie rankingi to zawracanie głowy. Można je układać w dowolny sposób udowadniając każdą tezę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Sigma 150mm jak większość szkieł macro autofocusem nie zachwyca. Dotychczas często używałem liveview + manual, a teraz to co się dzieje na ai servo to cuda gałązki i kwiatki chwiejące przestały być problemem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No dobra, pora na jakieś fotki

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/canony.jpg

Po lewej mkII, po prawej mkIII. Fotki tylko wywołane LR na tych samych ustawieniach. Obydwa zdjęcia trafione idealnie w to samo miejsce (twarz PM).

ISO 6400, 1/400 sek., 85mm, f=1.4

I jeszcze cropy (mk2 / mk3):

Różnice ? Są, lecz niewielkie. MkIII ułamek EV bardziej doświetlone, odrobinkę mniejszy szum. MkII odrobinkę lepszy detal. MkIII zielonkawy zafarb, widoczny najbardziej na dole sukni.Zdjęcia robione w sRaw 10 Mpx.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-04-2012 o 14:17

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Różnice ? Są, lecz niewielkie. MkIII ułamek EV bardziej doświetlone, odrobinkę mniejszy szum. MkII odrobinkę lepszy detal. Zdjęcia robione w sRaw 10 Mpx.
    Korzystasz z małych rawów do porównywania detali? Zabawne :-)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów