Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 5D Mk II autofocus

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 5D Mk II autofocus

Witam. Mam problem. W czasie robienia zdjęć środkowy punkt AF nagle znika i nie można zrobić zdjęcia. Próba przełączenia na boczne punkty nic nie daje. Dopiero jakby po wielu próbach wciskania spustu nagle ten środkowy punkt się ponownie włącza. Zdarzyło mi się tak może tylko z 3 razy wciągu ostatnich 5 miesięcy. W ostatnim czasie zrobiłem naprawdę sporo zdjęć i wszystko było OK.
    Jednak wczoraj gdy fotografowałem w kościele znów zdarzyła się taka sytuacja. Miałem podpięte 85 1.8. Zmieniłem przysłonę z 2.2 na 1.8 i środkowy punkt AF znikł i po wciśnięciu do końca spustu migawki nie dało się zrobić zdjęcia. Pośpiesznie wyłączyłem aparat, wyciągnąłem i wsadziłem baterię i już wszystko było w porządku. Zrobiłem jeszcze z 500 zdjęć tego dnia
    Dodam tylko, że wcześniejsze przypadki zdarzyły się przy innych obiektywach. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i wierzę, że znajdzie się Ktoś, kto coś doradzi.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    Witam. Mam problem. W czasie robienia zdjęć środkowy punkt AF nagle znika i nie można zrobić zdjęcia. Próba przełączenia na boczne punkty nic nie daje. Dopiero jakby po wielu próbach wciskania spustu nagle ten środkowy punkt się ponownie włącza. Zdarzyło mi się tak może tylko z 3 razy wciągu ostatnich 5 miesięcy. W ostatnim czasie zrobiłem naprawdę sporo zdjęć i wszystko było OK.
    Jednak wczoraj gdy fotografowałem w kościele znów zdarzyła się taka sytuacja. Miałem podpięte 85 1.8. Zmieniłem przysłonę z 2.2 na 1.8 i środkowy punkt AF znikł i po wciśnięciu do końca spustu migawki nie dało się zrobić zdjęcia. Pośpiesznie wyłączyłem aparat, wyciągnąłem i wsadziłem baterię i już wszystko było w porządku. Zrobiłem jeszcze z 500 zdjęć tego dnia
    Dodam tylko, że wcześniejsze przypadki zdarzyły się przy innych obiektywach. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i wierzę, że znajdzie się Ktoś, kto coś doradzi.
    Mi się tak zdarza czasami ale bardzo rzadko. Zmieniłem soft i jakby spokój od 4 miesięcy. Miałem tą sytuacje z 85 1.2. Póki co nie zawracam sobie tym głowy bo szkoda czasu. Jakby to było nagminne to wysłałbym do serwisu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co robiłeś, żeby ten AF znów się włączył? Mimo, że jest to rzadkie zdarzenie, może wystąpić w najgorszym momencie np. ceremonia ślubna Cały dzień stresu!

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    A co robiłeś, żeby ten AF znów się włączył? Mimo, że jest to rzadkie zdarzenie, może wystąpić w najgorszym momencie np. ceremonia ślubna Cały dzień stresu!

OFF ON przeważnie załatwiał sprawę. Po zmianie softu ani raz mi się nie zdarzył taki problem. Póki co. Z tym że nie robię ślubów więc ciśnienia nie miałem.

Dopiero zaczyna Awatar ate
    Miasto
    Nisko/Rzeszów

Domyślnie

co znaczy, że znikł Ci środkowy punk AF?
    życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przestał łapać ostrość, obiektyw przestał pracować. Spust wciskałem do końca bez żadnego rezultatu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A nie przestawiłes sobie przypadkiem na zdjęcia z samowyzwalaczem?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja czasami wduszam przycisk od kontroli głębi ostrości i efekt jest taki jak opisywałeś. Dopiero jak kiedyś miałem ustawioną przesłonę na większą wartość to zauważyłem bo było słychać i widać przymknięcie.
    5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

a moze poprostu blokujesz af ?
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Domyślnie

Ja miałem takie jaja i okazało się że to wina spustu migawki, wymienili i po sprawie. Jak wciskałem to po prostu nie stykało i aparat myślał, że spust nie jest w ogóle wciśnięty.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów