Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Wątek: Skaner - Epson V700 czy coś lepszego?

Dopiero zaczyna Awatar martieos
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomicher Zobacz posta

Co do softu, to chyba tylko w wersji rozszerzonej silverfasta jest opcja multiscaningu jednej klatki. Trwa to trochę długo, kiedy jedzie tam i spowrotem ale efekty często są tego warte. Musiałbyś sam spróbować.

VueScan też ma taką opcje - tzw wielokrotna ekspozycja + dodatkowo do 16próbek-jednoprzebiegowego skanowania jednej linii.
    CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

W ostatnim zdaniu nacisk kładziesz na rozmiar czy detal ?
    Jeżeli to pierwsze to wspomniana minolta może ci wypluć 42.2-megapixel scans from a high-performance, 5400-dpi, 3-line color CCD.
    Jeżeli drugie, to te (oldschoolowe już teraz) skanery z układami AF jak minolty, coolscany są stety niestety nie do zdarcia i obrazek jak dla mnie oferują lepszy.

detal, ale przy zachowaniu w miare sensownej wielkości ew. wydruku. wiadomo

Powiem tak, do niedawna nie wierzyłem że warto bawić się w dedykowane skanery ale...
    Miałem okazję porównać efekty pracy siedemsety i minolty 5400 (nie dwójki jak ty wskazałeś) i dla mnie różnica jest na tyle duża, że nie chciałbym kupować płaskiego skanera dla 35mm. 5400 II na oczy nie widziałem, wiem że ma ledy w odróżnieniu do I. W nowszej wersji, o której piszesz, jak domniemam będzie tylko lepiej...

Sam miałem podobny problem, tylko niekoniecznie potrzebuje takiej ogromnej liczby megapikseli, jest mi to wręcz zbędne. Szukam skanera z układem AF, dobrym przetwornikiem i funkcją ICE dla 35mm.
    Wstrzymałem się obecnie z kupnem czegokolwiek i czekam aż taki sprzęt spadnie mi z nieba/allegro.
    Czyli nie obędzie się bez dwóch skanerów? Płaski do 120mm i dedykowany do 35mm ;-) No chyba, że ten Plustem 120, ale Google wypluwa raczej sceptyczne opinie zarówno co do jakości jak i ceny.

Czyli mówisz, że ta Minolta daje lepszy obrazek od v700 dla 35mm?

A jeszcze pytanie, mam ColorMunki Photo czy w jakiś sposób mógłby się przydać do v750?

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

Sorry, że dopiero teraz odpisuję ale ostatnimi czasy nie jest u mnie najlepiej : /

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czyli nie obędzie się bez dwóch skanerów? Płaski do 120mm i dedykowany do 35mm ;-) No chyba, że ten Plustem 120, ale Google wypluwa raczej sceptyczne opinie zarówno co do jakości jak i ceny.

Czyli mówisz, że ta Minolta daje lepszy obrazek od v700 dla 35mm?

A jeszcze pytanie, mam ColorMunki Photo czy w jakiś sposób mógłby się przydać do v750?
    Obserwując twoje podejście do fotografii, wymagania jakie masz i raczej brak kompromisów w aspektach sprzętowo/jakościowych, to uważam że to byłaby najlepsza opcja dla ciebie. Dedykowany dla 35mm.

Nie mam teraz jakiegokolwiek dostępu do siedemsety, niemniej jednak jeżeli masz ochotę zobaczyć co potrafi minolta z układem AF przy:
    maksymalnym 2820dpi
    2,688 x 4,032
    4.8 Dynamic range
    16-bit A/D conversion
    48-bit colour depth
    Digital ICE3

to wpadaj do Mikołowa i testuj ile wlezie.

pozdro

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ma byc bezkompromisowo to poszukaj bebnowego Scanmate Scanview Ostatnio takie cudo bylo na allego za 8tys... Na ebay zawsze cos tam stoi. Zeskanuje wszystko;]

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Trochę bęben to za dużo. W sensie wielkość + czas pracy itd. Mały obrazek to raczej zabawa, chce mieć dobre zdjęcia. Ze skanów z labu jestem bardzo zadowolony i nie chce poniżej tego zjechać. Do średniego biorem v700 i zobacze jak się spisuje 35mm na nim.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tomicher jak coś to wpadnę, dzięki!
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 30-03-2012 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No coz z bebnem przyjemnosci nie mialem ale z tego co czytałem to podobno wcale nie ma wiecej zabawy a mozna sobie od razy pasek filmu 135 zeskanowac na raz

A wlasnie bo jest jeszcze inna mozliwosc. Skanowanie luszczanka. Podobno aparaty klasy 5D mk 2 sa w stanie zeskanowac lepiej niz taki coolscan. Jak znajde linka to podam. Sample wygladaja naprawde swietnie. Ja poki co wlasnie czyszcze powiekszalnik ;D O skanerze mysle poki co delikatnie.

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    A wlasnie bo jest jeszcze inna mozliwosc. Skanowanie luszczanka. Podobno aparaty klasy 5D mk 2 sa w stanie zeskanowac lepiej niz taki coolscan. Jak znajde linka to podam. Sample wygladaja naprawde swietnie. Ja poki co wlasnie czyszcze powiekszalnik ;D O skanerze mysle poki co delikatnie.

W czasie gdy nie posiadałem jeszcze skanera posiłkowałem się zestawem 30D+Sigma 105 macro do "skanowania" negatywów i jak porównuję wyniki z tym co mam teraz z Canona 8800F to stwierdzam, że było lepiej.
    Aktualnie obserwuję na aukcji Minoltę Scan Dual III i jeśli cena nie osiągnie kosmicznego pułapu to pewnie się skuszę, pogonię Canona i zapomnę o średnim obrazku. Jak Minolta będzie poza zasięgiem cenowym to wrócę do obiektywu macro.
    I cyfra i analog...

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Tomicher jak coś to wpadnę, dzięki!
    najlepiej to zacznij już "prostować" te klisze w paski, zwinięte w rolce to jest jakieś harakiri.

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Aktualnie obserwuję na aukcji Minoltę Scan Dual III i jeśli cena nie osiągnie kosmicznego pułapu to pewnie się skuszę
    nie chce cie zniechecac ani wybijac z twojego toku myslenia ale tylko wspomne ze ten skaner nie posiada ICE. To naprawde olbrzymie udogodnienie i atut dla sprzetu i operatora.

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

nie chce cie zniechecac ani wybijac z twojego toku myslenia ale tylko wspomne ze ten skaner nie posiada ICE. To naprawde olbrzymie udogodnienie i atut dla sprzetu i operatora.
    Niestety nie widzę żadnych modeli z ICE aktualnie na ebayu, te które właśnie się pokończyły miały zaporowe ceny. Była jedna aukcja którą przegapiłem, skończyło się na 155 funtów (??!!??), co ciekawe następny identyczny skaner poszedł za 295 a kolejny za 360!
    I cyfra i analog...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czyscil ktos albo mial do czynienia z rozkrecaniem V700?

Musze wyczyscic gorna "szybe" od srodka :/ Jest juz zasyfiona w stopniu wymagajacym pilne czyszczenie.

Pytam przezornie, bo wiadomo podczas rozkrecania moga byc jakies niespodzianki czy cos.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów