Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Mieszany widok

Domyślnie

Zupełnie nie rozumiem tego stwierdzenia.

Tak czy siak, jak już wspomniałem, cały czas mówię o poprawnych zdjęciach a nie kombinacjach i machinacjach. Nie jest dla mnie istotna w tym momencie różnica między sztuką a kotletem. Chodzi o sam fakt.

Sam wolę rzucić tiul na obiektyw niż rozmiękczać zdjęcie w photoshopie. Wolę poprawnie ustawić parametry przed zrobieniem, niż ciągnąć wszystko z RAWa. Każdy ma własne drogi dochodzenia do zamierzonego celu. To jest oczywiste.

Szczerze mówiąc i tak zdziwiłem się, że tak wiele osób korzysta z JPGów.
    Ostatnio edytowane przez lMl ; 28-03-2012 o 16:54
    canon, olympus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    To znaczy, że jak ktoś chce po prostu zrobić zdjęcie nie jest świadomym twórcą?
    Czy to znaczy, że świadomie tworzyć to znaczy kręcić RAWy, forsować negatywy?

Zupełnie nie rozumiem tego stwierdzenia.
    fotografia niejedno ma imię, polecam lekturę klasyka "The print" Ansela Adamsa - można sobie poczytać co klasyk robił pod powiększalnikiem i z pewnością byli tacy co robili znacznie więcej. Pracę z rawem raczej porównałbym do pracy z powiększalnikiem który podobnie jak chlebak (torba do przenoszenia granatów) ma znacznie szersze zastosowania.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów