Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 94 z 94

Wątek: Dlaczego wolę JPG niż RAW?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To jeszcze moje 0.01$ (w przybliżeniu).

Odkąd kupiłem pierwsze lustro i zapis RAW zajmuje sensowną ilość czasu, to nie używam jpg. Już samo to, że dla najwyższej jakości warto by się pokusić o wysyłanie do wywoływania TIFF. Poza tym często lubię się pobawić BW. A to zazwyczaj kończy się na czymś forsownym. Zdjęć z wycieczki przywożę po 600 czasem mniej. Kasuję, odwracam, czasem wyciągnę z cieni. Czasem balans bieli poprawię. Zależy jakie ujęcie. A potem wszystko wczytuję do ACR i każę mu zapisać do JPG. Poza tymi klatkami które chcę oddać do labu. Tymi zajmuję się oddzielnie w PS. Mam zdjęcia do pokazania znajomym i zdjęcia dla siebie. Ceną jest powiedzmy dodatkowe pół godziny pracy kompa. No i czas na lekkie dopracowanie ujęć. Ale to akurat czysta przyjemność.

Domyślnie

Ostrzysz seryjnie po zmniejszeniu?
    Bo ja np. ostrzę tylko przy użyciu masek - np. oczy na innym promieniu i fragmenty zdjęcia na innym (nos, usta, podbródek, elementy ubrania, palce, czyli to na czym się wzrok zatrzymuje.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ostrzysz seryjnie po zmniejszeniu?
    Standardowe ostrzenie fundowane przez ACR. W tych dla znajomych. W tych do wydruku ręcznie. Aczkolwiek zdjęcia z L są ostre jak na moje potrzeby i bez tego.

Domyślnie

No myslę o zmniejszaniu, do druku nie ostrzę wcale,.
    canon, olympus

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910

Uprawnienia umieszczania postów