To załóż do swojego 40D obiektyw c55-250 IS i wykonaj zdjęcie które proponujesz
Nie wiem czy zauważyłeś, ale 3 fotki są ostrzone między gałęziami, a mimo to AF jest w stanie sobie poradzić. Spróbuj tak kompaktem jeśli twierdzisz, że to żaden problem.
Nadal twierdzę, że szybkość AFu zależy głównie od obiektywu. Aparat podczas ostrzenia określa o ile obiektyw musi przesunąć soczewkę, trwa to ułamek sekundy (nie wiem dokładnie ile nigdzie nie natknąłem się na takie informacje) To obiektyw wykonuję całą pracę, która trwa krócej lub dłużej w zależności od obiektywu, a nie aparatu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie obrażam się, ale te fotki jeśli są nieostre to nie z winy wolnego AFu jak tu wszyscy posiadacze 40D piszą, a z winy fotografa AF nawet między gałęziami nie gubi się zbytnio.
Aparatem 500D da się robić równie dobre zdjęcia jak 40D, czy 50D należy mieć do tego dobry obiektyw no i przede wszystkim umiejętności. Nie jest to sprzęt "pancerny" i trzeba na niego uważać, ale dla fotoamatora myślę, że wystarczający.
PS
Ciekawe dlaczego na wszelkich testach jest zawsze mowa o szybkim lub wolnym silniku obiektywu, a nie testują prędkości AFu body? No chyba, że się mylę i takie testy są.