Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 400D - nie włącza się - podniesione lustro

Domyślnie Canon 400D - nie włącza się - podniesione lustro

Witam
    Mam na imię Grzesiek, to mój pierwszy post tutaj, choć muszę przyznać, że czytywać zdarzało mi się wiele razy. Szukałem również info o moim problemie, niestety nic nie znalazłem.
    Używam Canona 400D od jakichś 4 lat i dziś odmówił mi posłuszeństwa (po raz pierwszy), pech chciał, że akurat podczas przygotowań do sesji. Otóż zrobiłem ze 3 zdjęcia kontrolne, następnie umieściłem aparat na statywie, przypiąłem lampę błyskową, ustawiłem wszystko co miałem ustawić i nacisnąłem spust migawki. Aparat podniósł lustro i po chwili cały zgasł. Odczekałem kilka minut i postanowiłem go wyłączyć. Niestety od tamtej pory aparat przestał się włączać, w dodatku ma cały czas podniesione lustro (migawka jest zamknięta). Próbowałem uruchamiać go na 2 różnych akumulatorach (oryginalne) oraz gripie z 6-ma bateriami R6 i jedyne co się dzieje, to zapala się lampka sygnalizująca pracę aparatu, natomiast lustro nie opada i sprzęt nie reaguje na wciśnięcia jakiegokolwiek przycisku. Co więcej, gdy po włączeniu zapali się zielona lampka, po jego wyłączeniu niestety nie gaśnie.
    Na prawdę nie wiem co mogło się stać i nie wiem co mogę na to poradzić. Jeśli ktokolwiek mógłby pomóc, bardzo o takową pomoc proszę.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Mi się tak działo, jak baterie były już na wykończeniu. Lustro podnosiło się i koniec. Wymiana baterii zawsze pomagała.
    Bateryjki na maxa naładowane?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Domyślnie

Spróbuję jeszcze podładować, ale nie wydaje mi się, że to to...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co to za lampa?

Domyślnie

Canon 430 EXII, nie nie upaliłem stopki lampą z analoga, nie jestem aż takim laikiem
    Aha, naładowanie akumulatora na full nic nie dało...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wuner Zobacz posta
    Canon 430 EXII, nie nie upaliłem stopki lampą z analoga, nie jestem aż takim laikiem
    Okej, upewniałem się.

Domyślnie

Oczywiście, nie obraziłem się
    Nie widzę za bardzo innej możliwości, niż wysłanie aparatu do serwisu. Czy możecie, drodzy Canonowcy polecić jakiś serwis, czy zawsze tylko Żytnia?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witaj,
    Jest kilka opcji:
    1.spalone bezpieczniki (na skutek przępiecia),
    2.uszkodzony moduł zasilania, lub co najgorsze (bo drogie)
    3. uszkodzona płyta głowna.
    Niestety w w/w przypadkach należało by ustalić co jest przyczyną.
    W sieci masz wiele linków do serwisów- nie koniecznie Żytina lub p. Bykowski.
    pzdr.

Domyślnie

I naprawione (Żytnia).
    Otóż padły bezpieczniki - zmyliło mnie to, że po padnięciu, w aparacie (po przesunięciu suwaka w pozycję ON) zaświecała się dioda aktywności (nic innego nie działało). Gdybym wiedział, zrobiłbym to sam
    Niemniej jednak, aparat naprawiony, CSI uwinęło się z tym w 3 dni (razem z przesyłkami).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A tak z ciekawości - jaka cena naprawy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów