Jakie macie sposoby na taką śrubkę? -
Jakie macie sposoby na taką śrubkę? -
Pokombinuj z płaskim śrubokrętem w odpowiednim rozmiarze,
tylko najlepiej nowym o ostrych krawędziach.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Problem w tym, że śrubka tak mocno siedzi (zresztą skutkiem tego była taka jej dekompozycja: )) - że każdy nowy śrubokręt przeskakuje i zagina krawędzie. Próbowałem wyskrobać skalpelem rowek tak, by użyć szerszego płaskiego śrubokrętu, jednak bezskutecznie (na razie to mój jedyny pomysł, ale wymaga dość mozolnego skrobania). Próbowałem też przykleić śrubokręt kropelką, co zupełnie nie zdaje egzaminu![]()
Młotek i przecinak:-D w skali 1:10. delikatnie pukaj w śrubkę obracając ją w strone odwrotną do ruchu zegara. Ta metoda jeśli dziobolka nie zadziała
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
wiertarka + cienkie wiertło + obroty wiertła w stronę wykręcania
To nie srubka byla problemem tylko niewlasciwy dobor narzedzia. Na ten moment probowal bym to rozkrecic uzywajac ampola lub torksa, pukanie tez nie jest zla opcja.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Proponuję jak przedmówcy, małe wiertło i delikatne obroty, ew. po nawierceniu wkręcić śrubkę małych rozmiarów z " lewym" gwintem.
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
Mam wrażenie, że nie macie pojęcia, jak delikatne są tak sienkie wiertła
Jeśli wiertarka i wiertło, to IMHO tylko po to aby pozbyć się główki śruby.
Może potem uda się szczypcami wykręcić resztę po demontażu obudowy.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Samochodziarze w takich przypadkach rozwiercają, podgrzewają oraz idą z przecinakiem. Tutaj oprócz delikatnego obstukania nie wiem co można byłoby zrobić? Może lekko jakiego tłustego typu wd na chusteczkę i zrosić śrubkę. Potem lekko podgrzewać uzywają domowej przejściówki w postaci grubego drutu, może delikatnie lutownicą podgrzewać i jakimś torxem odkręcać póki nagrzane.
Nagrzanie lecz nie przegrzanie (topienie plastiku) dobrze może zrobić i łatwo zapieczone śruby się rozkręcają. Tylko tu trzeba mieć umiar i wyobraźnię.
pozdrawiam