Poproszę może zatem Twoje zdjęcia z ogniskowej 35mm? Tak dla porównania. Będziemy wtedy dużo więcej oglądać a mniej czytaćDobrze? Da się?
Ja po prostu robię zdjęcia plastikiem i zauważam to co daje się zauważyć. Kto pokaże zdjęcia z plastika które zrobił "z fotograficznym podejściem"? Próbujecie w ogóle tego plastika czy tylko piszecie o nim? Gloryfikacja L-ki jest non stop. Zdjęcia bateryjek, chleba, pilota, gwintownika, termometru, laptopa, główki cięgła, koszuli, tulejek, lampy, wahacza to wszystko są zdjęcia które zrobiłem osobiście. To może poproszę kogoś by zrobił podobne zdjęcia L-ką? Da się? Szkoda tylko że body mojego aparatu nie zapisuje w EXIF'ie odległości od fotografowanego obiektu. Można by wtedy powtórzyć dokładnie te same ujęcia z dokładnością co do 1cm.
Nie rozumiem ludzi którzy chcą żeby szkło o ogniskowej 35mm miało silny bokeh gdy fotografowany obiekt (czyli obiekt na który nastawiona jest ostrość) znajduje się >2m od obiektywu?? To chyba przyszła najwyższa pora żeby dokupić obiektyw o ogniskowej 85/135mm? Skoro odsuwamy się >2m od obiektu i chcemy mieć silny bokeh/ płytką GO? Czyż nie? Robiłem zdjęcia "fulfrejm" i Nikkorem 35 f/1,4 na pełnej dziurze. W odległościach >2m od obiektu i na pełnej dziurze f/1,4 nie było żadnych cudów. Sprawdziłem na własnej skórze. Ponieważ zdjęcia robiłem Nikonem to wolę nie wstawiać fotek żeby nie zaogniać sytuacji. Ale abstrahując od Nikona - takie są ograniczenia optyczne każdej 35-tki co do bokeh, to nie jest kwestia producenta.
A tu wciąż czytam "ochy i achy" nad bokehem 35-tki L-ki. Ludzie! Bokeh z 35-tki na f/1,4 jest fajny - owszem! Ale ten bokeh jest fajny tylko wtedy gdy ostrość jest ustawiona na krótkich dystansach (<2m). Piszcie może do końca jak to jest z tym szkłem. Ustawcie siebie (albo obiekt) dalej (>2m) to się zawiedziecie że nie będzie już tyle "masła". Mając wiedzę możecie uzyskiwać dobre rezultaty używając nawet plastika. Wystarczy odpowiednio zbliżyć się do obiektu. O zaoszczędzonej kasie na kolejne ogniskowe (np. 85, 135mm) już nawet nie wspominając
O, znowu plastik 35mm na f/2,8 (zdjęcie robione "fulfrejm"):