Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 104

Wątek: Nowy rekord przebiegu migawki.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejDlugosz Zobacz posta
    I nie podpada to pod gwarancję i gratisową wymianę do 150.000 cykli? Czyli według serwisu w Polsce ten "silnik naciągu migawki" jest wydzielony kompletnie od migawki? A migawka nie stanowi zespołu: silnik + elektronika + kurtyna??
    Gwarancja jest na przebieg migawki, czyli obejmuje zapewne same kurtyny (w liczbie mnogiej, bo są dwie). Silnik pod to nie podlega.
    W tych linkach co podałeś nie ma silnika naciągu. To jest osobny podzespół montowany u dołu (przynajmniej w Nikonie do którego mam instrukcję serwisową, ale nie sądzę, żeby tutaj było inaczej)

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Ciekawe ile % osob, korzysta jeszcze z aparatu cyfrowego sprzed 10 lat... Bo % osob korzystajacych z samochodu 10letniego i starszego jest calkiem spory
    W naszym i podobnie "biednych" krajach...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dlaczego chcesz porownywac z jednej strony topowe modele DSLR, a z drugiej strony podstawowe modele samochodow? Porownuj w tej samej kategorii.
    Ciekawe ile % osob, korzysta jeszcze z aparatu cyfrowego sprzed 10 lat... Bo % osob korzystajacych z samochodu 10letniego i starszego jest calkiem spory
    Dlatego porównuje że rozmowa była o dostępności części do TOPOWEGO aparatu - sprzętu będącego narzędziem pracy a nie rekreacji. Tego typu urządzenia zawsze mają dłuższy cykl życia (więc powinny mieć dłuższy okres dostępności części).
    Poza tym sądzę że bardzo dużo ludzi używa nadal analogowych lustrzanek mających nawet i kilkadziesiąt lat. Pokusił bym się o stwierdzenie, że znacznie więcej niż jeździ na codzień tak starymi autami.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    Dlatego porównuje że rozmowa była o dostępności części do TOPOWEGO aparatu - sprzętu będącego narzędziem pracy a nie rekreacji. Tego typu urządzenia zawsze mają dłuższy cykl życia (więc powinny mieć dłuższy okres dostępności części).
    Co nie zmienia faktu, ze minelo juz blisko 8 lat, od zakonczenia jego produkcji.

Poza tym sądzę że bardzo dużo ludzi używa nadal analogowych lustrzanek mających nawet i kilkadziesiąt lat. Pokusił bym się o stwierdzenie, że znacznie więcej niż jeździ na codzień tak starymi autami.
    Tylko w wiekszosci przypadkow, to moglbys porownywac do samochodow, ktore wiekszosc czasu staly w garazu. Obecnie na cyfrze strzela sie podczas jednej sesji wiecej klatek, niz podczas miesiaca uzywania kliszaka
    Druga kwestia, jak Ci sie cos zepsuje w SLR malego formatu, to zwykle aparat idzie do kosza, bo koszty naprawy sa wielokrotnie wieksze, niz zakup uzywanego-sprawnego egzemplarza. Czesto najcenniejsza czescia w takim aparacie jest swiezo zalozona klisza, lub bateria

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Obecnie na cyfrze strzela sie podczas jednej sesji wiecej klatek, niz podczas miesiaca uzywania kliszaka Czesto najcenniejsza czescia w takim aparacie jest swiezo zalozona klisza, lub bateria
    W przypadku 1D to raczej właściciele robili spore ilości zdjęć
    A ceny używek nadal są nieco wyższe niż koszt kliszy :P

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Gwarancja jest na przebieg migawki, czyli obejmuje zapewne same kurtyny (w liczbie mnogiej, bo są dwie). Silnik pod to nie podlega.
    No to z tego wynika że bardzo, bardzo, bardzo wąska jest ta gwarancja na tę migawkę. Teoretycznie niby fajnie kupić drogi aparat fotograficzny - ale skoro po 9 latach (od premiery) nie ma już potrzebnej części zamiennej .... to jest to najzwyczajniej w świecie żałosna polityka.

Przedstawiciel Canona w Polsce nie jest w stanie nic zrobić ... To może by ewentualnie spróbować skontaktować się z przedstawicielem Canona w Niemczech (albo innym kraju)?

Rozumiem teraz doskonale politykę Mercedesa - który naciska by kupować oryginalne części zamienne do starych aut. Tak się buduje zaufanie do firmy. Muszą mieć na te części magazyn/ muszą zorganizować całą logistykę. I te części do samochodów zajmują więcej miejsca niż elektronika do aparatu!

Starą (niemiecką) Leicę M3 też pewnie da się wyremontować.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

W przypadku 1D to raczej właściciele robili spore ilości zdjęć
    120 tys klatek w circa 9 lat? Wychodzi ciut ponad 12 tys. klatek rocznie. Mniej wiecej tyle samo robie amatorska lustrzanka for fun

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No to z tego wynika że bardzo, bardzo, bardzo wąska jest ta gwarancja na tę migawkę. Teoretycznie niby fajnie kupić drogi aparat fotograficzny - ale skoro po 9 latach (od premiery) nie ma już potrzebnej części zamiennej .... to jest to najzwyczajniej w świecie żałosna polityka.

Przedstawiciel Canona w Polsce nie jest w stanie nic zrobić ... To może by ewentualnie spróbować skontaktować się z przedstawicielem Canona w Niemczech (albo innym kraju)?

Rozumiem teraz doskonale politykę Mercedesa - który naciska by kupować oryginalne części zamienne do starych aut. Tak się buduje zaufanie do firmy. Muszą mieć na te części magazyn/ muszą zorganizować całą logistykę. I te części do samochodów zajmują więcej miejsca niż elektronika do aparatu!

Starą (niemiecką) Leicę M3 też pewnie da się wyremontować.
    Nie widzę tutaj żadnej żałosnej polityki.
    Elektronika starzeje się w takim tempie, że 9lat po premierze to jest już staroć.
    Porównywanie przemysłu motoryzacyjnego do fotograficznego to co najmniej nieporozumienie
    Co ma do tego serwis w niemczech? Wyczarują Ci tam części? Czy może wynajmą pana Zdzicha, żeby Ci je dorobił?

Leica M3 to praktycznie czysta mechanika i to w najlepszym wydaniu.
    Nie porównuj elektroniki do mechaniki bo to jak porównywać groszek do ziemniaków. Mechanika była i jest niezmienna, co najwyżej zmieniają się materiały konstrukcyjne i wprowadza się elektronikę aby wspomagała mechanikę (sterowanie, diagnostyka i regulacja pracy w czasie rzeczywistym, itp., itd.).

Poza tym elektroniki się w większości nie serwisuje, ją się wymienia.
    Czemu nie ma części? Żebyś kupił nowe.
    Canon nie zarabia na częściach zamiennych tak jak wspomniany mercedes. Canon zarabia na nowych produktach.

Możesz to przyjąć do wiadomości i tyle. Może Ci się to nie podobać, owszem. Księgowi mają to gdzieś tam bardzo głęboko
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 20-03-2012 o 00:11
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz.... trochę stajesz się monotonny :cool:.
    Ja na prawdę nie rozumiem jaki jest sens męczyć się ze sprzętem producenta który tak zawodzi. Przecież są inni lepsi dbający o użytkownika i jego zachcianki i na pewno tańsi. Po co się męczyć i później biadolić na forach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Nie widzę tutaj żadnej żałosnej polityki.
    Elektronika starzeje się w takim tempie, że 9lat po premierze to jest już staroć.
    Gdybym kupił nowy aparat za "jedyne" 8000 EUR (cena 1Ds Mark I w chwili premiery) to byłbym ofiarą owej polityki. Czyli producent nęcący "parametrami" ale jednocześnie ukrywający fakt że właśnie wciśnięto mi aparat z niewidocznym napisem: "części zamienne dostępne tylko przez najbliższe 4 lata". Mam aparat używany (1Ds Mark I) i znalezione tu informacje mnie dziwią. Teraz już dokładnie rozumiem czemu cena (przykładowo 1Ds Mark I) tak drastycznie spada z biegiem czasu. Bo to nie jest kwestia "nowszych", "lepszych" modeli ale to w głównej mierze kwestia braku serwisu. Zdjęcia 9-letni Ds robi do dziś, jestem zadowolony z jakości zdjęć, nie czuję potrzeby wymieniać na "nowy" (mam w waszej nomenklaturze "stary" aparat). A tu widzę że trzeba się podporządkować polityce producenta w przypadku 9-letniego aparatu "flagship DSLR", bo w przypadku serwisu to właściwie staroć do wyrzucenia.

Porównywanie przemysłu motoryzacyjnego do fotograficznego to co najmniej nieporozumienie
    Faktycznie nieporozumienie. Przepraszam.

Co ma do tego serwis w niemczech? Wyczarują Ci tam części? Czy może wynajmą pana Zdzicha, żeby Ci je dorobił?
    Trochę wyobraźni. Tam (w Niemczech) sprzedali więcej tych aparatów. To i całkiem możliwe że na serwisie (w Niemczech) mają części "w zapasie". Warto zadzwonić/ sprawdzić. Jak przedstawiciel Canon w Polsce dzwoni do wszystkich serwisów po Europie pytając o tą część, zabiegając o klienta, to ja jestem pełen podziwu. Przedstawiciel w Polsce może np. tylko sprawdzić w głównym katalogu producenta i stwierdzić że danej części nie ma już dłużej produkowanej ... choć całkiem możliwe że w którymś serwisie jednak mają tą część. Przynajmniej to sprawdzić.

Leica M3 to praktycznie czysta mechanika i to w najlepszym wydaniu.
    Nie porównuj elektroniki do mechaniki bo to jak porównywać groszek do ziemniaków. Mechanika była i jest niezmienna, co najwyżej zmieniają się materiały konstrukcyjne i wprowadza się elektronikę aby wspomagała mechanikę (sterowanie, diagnostyka i regulacja pracy w czasie rzeczywistym, itp., itd.).
    Auuuu. A Canon 1Ds to może jednorazowy aparat plażowy, typu "małpka"? Tak z tego wynika! Nie wiem, wszystko musi być takie dosłownie porównywalne? To może trochę przybliżę znaczenie porównania 1Ds do M3: jeden i drugi (1Ds, Leica M3) obrósł renomą. Jeden i drugi to aparat fotograficzny "z najwyższej półki". Jedna i druga firma ma długie tradycje (nie istnieją na rynku od wczoraj). Jedna i druga firma produkuje zarówno aparaty na klisze jak i cyfrowe. Ale z tego co widać w praktyce serwisowej Canon nie dba o swoich klientów. Leica M3 była produkowana do roku 1966. I jakimś cudem w Leice potrafili przetrwać/ zmagazynować części do M3 (albo może dorabiać je w razie potrzeby) do roku 2012. Tu chodzi o magazyn, logistykę. No chyba że od samego leżenia rzeczy elektroniczne się psują. No tak - istnieje opcja "kupić nowy model" Canona. Teraz 1Dx jest "najnowszy". Zapomniałem że tego typu "najprostsze" rozwiązania są "najlepsze".

Poza tym elektroniki się w większości nie serwisuje, ją się wymienia.
    Tu akurat absolutnie nic nie wnosi do tematu realnego serwisu Canona. Skoro części do wymiany brak.

Czemu nie ma części? Żebyś kupił nowe.
    Canon nie zarabia na częściach zamiennych tak jak wspomniany mercedes. Canon zarabia na nowych produktach.
    OK. Mówcie tak od razu przy premierze dowolnego aparatu. Np. pojawia się Canon 5D Mark III i tam też są ukryte "niespodzianki serwisowe"? Nieważne czy to 1Ds czy 5D czy 1Dx? Ważne żebyś kupił i wymienił "bo wyszedł najnowszy model". W porządku, rozumiem zatem już to podniecenie związane z wypuszczaniem kolejnego modelu aparatu. "Stary" (9-letni) nie da się serwisować.

Możesz to przyjąć do wiadomości i tyle. Może Ci się to nie podobać, owszem. Księgowi mają to gdzieś tam bardzo głęboko
    Nie no spoko, IM GŁĘBIEJ TYM LEPIEJ. Przyjąłem głęboko do wiadomości politykę DOTYCZĄCĄ "TOPOWYCH" MODELI. Dla mnie to jest marketing I-sza klasa.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz.... trochę stajesz się monotonny :cool:.
    Ja na prawdę nie rozumiem jaki jest sens męczyć się ze sprzętem producenta który tak zawodzi. Przecież są inni lepsi dbający o użytkownika i jego zachcianki i na pewno tańsi. Po co się męczyć i później biadolić na forach .
    A dziękuję za miły komplement :-P Migawka o gwarantowanej trwałości (150.000 w 1Ds Mark I) to niby coś ale to co znajduje się obok tej migawki już jest niedostępne i ZONK! WOW! W Canonie 300D kiedyś urwał mi się element trzymający lustro. Miałem "szczęście w nieszczęściu" że poszedłem do serwisu w okresie kiedy 300D jeszcze znajdował się na półkach sklepowych. Dało się go wtedy naprawić. Inaczej po zejściu z półek sklepowych (polityka serwisowa) trafiłby na śmietnik. Wielbicielem Canona nie jestem, choć go używam. Dla mnie to narzędzie, jedno z wielu możliwych. Digitalizacja, "fulfrejm"... Cyfrowy "fulfrejm" można kupić w różnych stajniach: Sony, Nikon, Canon czy Leica. Dziękuję za dobre rady! :cool:

Wiwat Canon! Trzeba chwalić swoją pliszkę. Dobry Canon. I dobra polityka producenta. Przecież kupiłem. Warto kupić np. używanego Canona 5D Mark II, bo on jest jeszcze produkowany i części zamienne też będą.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiwat Canon! Trzeba chwalić swoją pliszkę. Dobry Canon. I dobra polityka producenta.
    Tak z ciekawości - możesz wskazać innego producenta w tej branży, który ciągle serwisuje 10-letnie staruszki?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów