Podczas kalibracji ustawiasz jasność zgodną ze standardem i to jest raczej docelowy obraz.
Nowy
Używany
Podczas kalibracji ustawiasz jasność zgodną ze standardem i to jest raczej docelowy obraz.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzięki za sugestie, zauważyłem, że skalibrowanie systemowe współczynnika gamma powoduje, że pasy znikają (nigdy wcześniej tego nie robiłem) + dodatkowo ustawienia czerni na samym monitorze, jeszcze muszę trochę się pomęczyć i mam nadzieję, że wszystko właściwie ustawię.
Regulacja jakiej ten monitor wymaga to tylko znaczne zmniejszenie jaskrawości. Najprostsza metoda to "na kartkę" jak już Panu kol. Merde podpowiedział. Niczego więcej bez kalibracji nie należy ruszać.
Fakt, że obraz jest/wydaje(*) się inny niż poprzednie to normalne, ale nie jest to żadna przesłanka aby grzebać w jego nastawach na oko.
(*) - niepotrzebne skreślić
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-03-2012 o 12:31
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Rozumiem, że w takim razie mam wrócić na ustawienia fabryczne? I dostosować jasność porównując do kartki papieru?
najbardziej zastanawiały mnie te poziome pasy pojawiające się w cieniach na zdjęciach, dostosowałem jednak współczynnik gamma kalibracją z poziomu systemu (to również sugeruje Pan zresetować?)
Nie do końca rozumiem w takim razie sens umieszczania funkcji "kalibracja monitora" w systemie windows. Pozwoliłem sobie na ustawienie suwaka podczas kalibracji tak jak sugerowały mi instrukcje (ekran pokazywał cztery okrągłe pola z kropkami w środku, ustawiłem je tak, żeby kropki zniknęły, jak sugerowały polecenia).
Szczerze powiedziawszy nie wiem co robić.